Sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare, la Galaţi

IMG_0923
Sfânta Liturghie arhierească

Joi, 17 ianuarie a.c. creştinii parohiei „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, cartierul Micro 21, şi-au sărbătorit ocrotitorul. În mijlocul lor a fost prezent şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit Sfânta Liturghie începând cu ora 9.30, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cea mică a comunităţii. În parohie se află acum în construcţie o biserică de dimensiuni mai mari, după nevoile pastorale şi liturgice ale enoriaşilor. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află acum la nivelul acoperişului, urmând să fie aşezate bolta şi turlele.

La momentul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copiii sunt asistaţi în centrul de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.

IMG_0934
Binecuvântarea prinoaselor pentru pelerini

Un moment liturgic şi duhovnicesc aparte l-a constituit săvârşirea parastasului pentru vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre, trecut la Domnul în anul 2005. Ierarhul Dunării de Jos şi-a exprimat dorinţa ca învăţăturile şi scrierile Mitropolitului Antonie să lumineze cât mai multe inimi ale tinerilor din zilele noastre, precum a luminat şi minţile celor din trecut.

După tradiţia parohială preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pentru credincioşii prezenţi.

La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de însuşi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi de ceilalţi preoţi şi diaconi slujitori.

Pr. Gabriel Molocea