Conferinţa semestrială de toamnă în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Clerul Eparhiei Dunării de Jos adunat la rugăciune în Catedrala Arhiepiscopală
Clerul Eparhiei Dunării de Jos adunat la rugăciune în Catedrala Arhiepiscopală

În ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur, întregul cler al Eparhiei Dunării de Jos s-a întrunit în conferinţa semestrială de toamnă.

Evenimentul a reunit, sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, toţi cei 443 de slujitori ai sfintelor altare din întreaga Eparhie. Sfânta Liturghie a fost săvârşită sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de slujitori: arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pc. pr. dr. Lucian Petroaia, consilier eparhial pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul, precum şi câte un preot din cele opt protoierii. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, dr. Antonie Plămădeală.

Parastas pentru Mitropolitul Antonie al Ardealului
Parastas pentru Mitropolitul Antonie al Ardealului

Conferinţa propriu-zisă s-a desfăşurat în Sala Mare a Teatrului Muzical „Nae Leonard“ din municipiul Galaţi, sub genericul „Darul vindecării prin Taina Sfântului Maslu şi cuvânt” şi a avut ca invitaţi speciali pe PS Episcop Visarion al Tulcii, arhim. Timotei Aioanei, dl Mihai Plămădeală şi monahia Anastasia Buda.

Tema conferinţei pastoral-misionare a fost fixată în directă legătură cu manifestările care au fost desfăşurate în acest an, în cadrul parohiilor, aşezămintelor filantropice bisericeşti şi al unităţilor spitaliceşti şi de asistenţă socială, ca urmare a proclamării, de către Sfântul Sinod, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a anului 2012 ca „An omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor“, dar şi pentru a evoca personalitatea mitropolitului Antonie Plămădeală, la 7 ani de la trecerea în veşnicie.

IMG_4838
Chiriarhul Dunării de Jos şi înalţii oaspeţi invitaţi la conferinţă

Prima parte a lucrărilor a fost rezervată sintezei conclusive a activităţilor pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice, în anul omagial dedicat îngrijirii bolnavilor. Din referatele expuse a reieşit că: cei 302 profesori de religie au reflectat în cadrul Cercurilor pedagogice la temele „2012, anul Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, în Patriarhia Română” (semestrul II al anului şcolar 2011-2012) şi „Proiecte comune Biserică – Şcoală, de susţinere a programului misionar dedicat de Sfântul Sinod anului Sfântului Maslu”; cei aproape 1000 de tineri pelerini la hramul mănăstirii Buciumeni, provenind din 67 de licee au purtat dialoguri cu preoţii pe tema sinodală şi au primit în dar broşura „Taina Sfântului Maslu”, editată de Arhiepiscopie; din fondul eparhial „Ajută-ţi aproapele!” au fost acordate ajutoare filantropice în valoare de 89.895 lei, din care 34.635 lei au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea de medicamente; în cele 6 instituţii medicale eparhiale au fost oferite, gratuit, servicii de asistenţă medicală şi fizioterapie unui număr de 2.643 de persoane, în valoare de 239.070 lei; preoţii din slujirea socială au săvârşit peste 700 de Sfinte Masluri în spitale şi în toate instituţiile medicale; s-a oficiat Taina Sfântului Maslu în toate parohiile şi au fost organizate 45 de caravane medicale, peste 1.900 de credincioşi beneficiind de servicii medicale gratuite; cele 26 de cantine sociale eparhiale şi parohiale au oferit hrană gratuită unui număr de 967 de beneficiari (370.277 lei), între aceştia numărându-se şi bolnavi nedeplasabili, familii cu mulţi copii şi persoane vârstnice, singure; evenimentele anului 2012 au fost mediatizate în peste 120 de articole, ştiri şi reportaje.

IMG_4861
Auditoriul conferinţei

În partea a doua a întrunirii, a fost evocată personalitatea mitropolitului dr. Antonie Plămădeală, la 7 ani de la trecerea sa în veşnicie. Participanţii au avut ocazia de a viziona un scurt film documentar intitulat „Mitropolitul Antonie Plămădeală – in memoriam”, realizat în cadrul Biroului de presă şi comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Arhiepiscop Casian a evocat cu emoţie, dar şi cu profundă recunoştinţă, personalitatea ma-relui ierarh şi cărturar Antonie al Ardealului, aducând în faţa auditoriului crâmpeie semnificative din clipele trăite în prejma părintelui său duhovnicesc.

A urmat lansarea a trei volume dedicate personalităţii şi slujirii acestui ierarh: Mitropolitul Antonie Plămădeală, Privire asupra Bisericii, apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos; Mihai Pămădeală, Refugiul. Deznădejde şi speranţă, prezentată de autor, fratele mitropolitului; Nicholas Buda şi Maica Anastasia, Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, rugul aprins al conştiinţei neamului – prezentată de dna Lidia Popiţa Stoicescu. De asemenea, 8 preoţi au prezentat câte o carte reprezentativă din opera mitropolitului Antonie.

La final a fost audiat un fragment din cuvântarea mitropolitului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, rostită în anul trecerii sale la cele veşnice.

A consemnat pr. Gabriel Molocea