Douăzeci de ani cu Sfântul Apostol Andrei în Cetatea Galaţilor

De două decenii, Sfântul Apostol Andrei ocroteşte spiritual şi real urbea gălăţeană şi întreaga Eparhie a Dunării de Jos. În tot acest timp, clerul şi credincioşii au încercat deopotrivă să mărturisească starea permanentă de ucenici la „şcoala” celui Întâi-chemat la misiunea apostolească de către Mântuitorul Iisus Hristos.

Toate manifestările şi acţiunile realizate, în special, în luna noiembrie – „luna Sfântului Andrei” din fiecare an – şi-au propus să actualizeze permanent, în contextul lumii actuale, mesajul sfânt de căutare şi aflare a Celui Desăvârşit, a Celui ce dă toată darea cea bună şi tot darul, Cel care este Adevărul şi Iubirea – Hristos Dumnezeu. Ele au crescut în număr şi intensitate, făcându-ne să credem că şi noi am crescut odată cu ele şi că mesajul său evanghelic „Am găsit pe Mesia, Care Se cheamă Hristos!” este chiar răspunsul nostru la chemarea Domnului.

IMG_1186
Procesiune cu sfintele moaşte ale Sf. Cuv. Patapie şi ale Sf. Ier. Luca al Crimeii, pe strada Domnească

Pelerinajul „Călători pe cărările sfinţilor“

După mai bine de trei săptămâni de activităţi liturgice, misionare, culturale, educaţionale şi filantropice, sărbătoarea propriu-zisă a Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos a început marţi, 27 noiembrie, prin procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“ în Galaţi. În faţa Universităţii „Dunărea de Jos“, ÎPS Arhiepiscop Casian a întâmpinat delegaţia condusă de ÎPS Dionisie, Mitropolit de Corint, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a adus spre închinarea credincioşilor români racla cu moaştele Sfântului Cuvios Patapie.

DSC0612
Alaiul pelerinilor

De asemenea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele Gheorghe Oprea, slujitor la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon“ din Bucureşti, a adus spre închinare o părticică din moaştele Sfântului Luca, Arhiepiscopul Crimeii. Cei doi ierarhi şi peste 200 de preoţi au însoţit mulţimea de credincioşi, în procesiune, pe strada Domnească, până la Catedrala arhiepiscopală. În catedrală a fost oficiată o slujbă de mulţumire, după care moaştele Sfântului Patapie şi ale Sfântului Ierarh Luca au fost depuse pe un baldachin amenajat pe esplanadă, alături de racla cu moaştele Sfântului Apostol Andrei. Credincioşii s-au putut închina moaştelor celor trei sfinţi până în seara zilei de 30 noiembrie.

„Dimpreună cu binecredinciosul popor creştin de la Dunărea de Jos, cu iubitorii de Dumnezeu ieromonahi, stareţe şi stareţi şi vrednicii preoţi de la Dunărea de Jos am văzut revărsându-se «râuri» de oameni, pe strada Domnească, «râuri» care «au curs» până în Catedrala arhiepiscopală, pentru că am fost conduşi de Sfântul Apostol Andrei, care a chemat doi prieteni cereşti, pe Sfântul Cuvios Patapie din Grecia, la solicitarea Preafericitului Părinte Daniel al României, prin rugămintea noastră către Sfântul Sinod al Bisericii Greciei, iar Preafericitul Ieronim al II-lea a binecuvântat prezenţa Înaltpreasfinţitului Dionisie al Corintului, purtând moaştele Sfântului Patapie. De asemenea, un alt sol ceresc este Sfântul Luca din Crimeea, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, a părăsit clinica «Parhon» din Bucureşti ca să vină «să consulte» sufleteşte şi trupeşte pe toţi bolnavii, în anul închinat de Sfântul Sinod îngrijirii bolnavilor şi Tainei Sfântului Maslu. Două Biserici-surori, două popoare, poporul român şi poporul elen merg pe «calea sfinţilor» spre mai multă comuniune, spre mai multă dragoste frăţească şi spre mai multă cooperare“, a spus, după aşezarea moaştelor spre închinare, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

IMG_1236
Întâmpinarea sfintelor moaşte în Catedrala din Galaţi

Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolit de Corint s-a arătat impresionat de mulţimea de credincioşi prezentă la pelerinajul „Călători pe cărările sfinţilor“ organizat în Galaţi: „O să dau slavă lui Dumnezeu şi le voi mulţumi oamenilor pentru că în această epocă a noastră în care omul gândeşte mai mult la cele materiale, continuă să rămână credincioşi, alături de Dumnezeu, cerând ajutorul şi rugăciunile sfinţilor“.

Resfinţirea bisericii

„Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi

Ziua de 28 noiembrie 2012 a început la Dunărea de Jos prin slujba de resfinţire a bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi, urmată de Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de ÎPS Mitropolit Dionisie şi ÎPS Arhiepiscop Casian, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit după săvârşirea slujbei de sfinţire, Arhiepiscopul Dunării de Jos a evidenţiat importanţa zilei sfinţirii bisericii pentru această comunitate parohială din Galaţi: „Două altare stau acum faţă către faţă, Altarul lui Hristos, care s-a sfinţit prin sfintele moaşte şi prin Sfântul şi Marele Mir, şi altarele sufletelor noastre, care sunt trupurile noastre. De aceea, potrivit tradiţiei din Biserica Ortodoxă Română, după Sfânta Liturghie se vor apropia şi uni cele două altare, în sensul că toţi creştinii, bărbaţi şi femei, tineri şi vârstnici, cu răbdare şi smerenie, până după miezul nopţii, vor putea intra, cu evlavie, în Sfântul Altar, să sărute Sfânta Cruce, Sfânta Masă şi Sfânta Evanghelie, ca şi cum ar săruta Sfântul Mormânt de la Ierusalim. Astăzi este «Ierusalimul» sau «învierea» acestei biserici“ a adăugat ÎPS Arhiepiscop Casian.

IMG_5745
Aspect din slujba de sfinţire a bisericii

ÎPS Mitropolit Dionisie a apreciat faptul că în România se construiesc biserici noi şi se restaurează cele mai vechi, în condiţiile în care „în întreg Apusul, acolo unde nu există Ortodoxie, bisericile se închid, bisericile sunt vândute, bisericile sunt folosite pentru alte scopuri. Le vedem astăzi hoteluri, galerii sau magazine, orice altceva, dar nu biserici, pentru că oamenii I-au întors spatele lui Hristos“.

Cu prilejul îmbrăcării în veşmântul harului prin slujba de resfinţire, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi a primit doi noi ocrotitori, pe Sfântul Cuvios Patapie şi pe Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, ale căror sfinte moaşte binecuvântează în aceste zile poporul de la Dunărea de Jos.

Tot în această zi, ÎPS Dionisie, Mitropolit de Corint şi ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos au săvârşit o slujbă  de binecuvântare pentru începerea slujirii în noua capelă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ din Galaţi. Capela spitalului a primit, de asemenea, în dar, ca hram şi ocrotitori, alături de Sfinţii Doctori fără de arginţi, pe Sfinţii Patapie şi Luca al Crimeii. ÎPS Arhiepiscop Casian a vorbit celor prezenţi, deopotrivă medici, asistenţi, copii pacienţi şi părinţi însoţitori, despre legătura dintre Sfinţii lui Dumnezeu Chir şi Ioan, ocrotitorii spitalului şi despre Sfinţii Patapie şi Luca, de asemenea taumaturgi. ÎPS Mitropolit Dionisie a arătat importanţa asistenţei medicale şi spirituale cu care suntem datori faţă de copiii noştri: „Acesta este un spital care are legătură cu copiii noştri, care sunt inima noastră, sunt existenţa noastră, sunt viaţa noastră, în care noi am depus toate visele noastre. În acelaşi timp, sunt şi viitorul acestor locuri. De aceea mă bucur că a fost închinat acest spital Sfinţilor fără de arginţi Chir şi Ioan, care au fost doctori, şi Sfinţilor Patapie şi Luca al Crimeii“.

Binecuvântare arhierească pentru slujire în noua capelă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi
Binecuvântare arhierească pentru slujire în noua capelă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi

Arhiepiscopul Dunării de Jos a oferit medicilor şi pacienţilor spitalului broşuri cu vieţile şi minunile Sfinţilor Patapie şi Luca al Crimeii, iar pentru biblioteca instituţiei a dăruit cele mai noi apariţii editoriale ale eparhiei.

În finalul zilei, la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe pentru vârsta a treia“, din cadrul bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ şi „Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul“ din Galaţi, aflat sub coordonarea Centrului Eparhial al Dunării de Jos, a fost inaugurată o farmacie, de unde vârstnicii asistaţi vor putea procura medicamente la preţ redus.

Simpozion ştiinţific naţional

la Seminarul Teologic

În data de 29 noiembrie a.c., a avut loc, la Seminarul Teologic „Sfântul  Apostol Andrei” din Galaţi, Simpozionul Ştiinţific Naţional pe tema: „Tânărul creştin, mărturisitor al puterii de vindecare sufletească şi trupească, prin Taina Sfântului Maslu“ la care au participat reprezentaţi ai seminarelor teologice din Bucureşti, Piatra-Neamţ,  Buzău, Târgu-Neamţ, Iaşi, Slobozia, Tulcea, Huşi

Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, în capela seminarului, de către părinţii profesori, sub protia arhim. Daniil Oltean.

La final, a sosit în capelă Înaltpreasfinţitul Părinte Casian împreună cu delegaţia din Grecia condusă de ÎPS Dionisie de Corint.

IMG_6372
Aspect din timpul simpozionului

La îndemnul ÎPS Părinte Casian, lucrările simpozionului au debutat în capelă, precucernicii părinţi şi elevii de la seminarele din ţară făcând un scurt rezumat a lucrărilor pe care le-au pregătit pentru simpozion.

La final, ÎPS Dionisie a ţinut să-şi exprime bucuria pentru momentele pe care le trăieşte, împărtăşind tinerilor elevi un cuvânt de încurajare din experinţa sa.

Tot cu acest prilej s-a lansat şi volumul „Tradiţia în Familie şi Şcoală – Provocările modernismului”, realizat de elevi ai seminarului gălăţean  şi ai altor seminarii teologice din ţară.

Este a 11-a ediţie a simpozionului şi de-a lungul acestor ani, s-au văzut roadele acestor întâlniri duhovniceşti ale viitorilor teologi şi preoţi, care vor ieși de pe băncile seminariilor teologice.

Concertul de muzică bizantină

În cadrul manifestărilor dedi-cate sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Seminarului Teologic din Galaţi, la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ a avut loc concertul de muzică bisericească „Toată suflarea să laude pe Domnul!“, cu participarea corurilor Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, „Ortodoxia“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi ale altor seminarii din ţară (Iaşi, Huşi, Tulcea).

Imn şi culoare întru cinstirea Sfânului Andrei
Imn şi culoare întru cinstirea Sfânului Andrei

Sala teatrului a fost arhiplină, mulţi din cei prezenţi asistând la concert în picioare.

La concert au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalpreasfinţitul Părinte Dionisie de Corint, preoţi, diaconi, elevi, studenţi, copii împreună cu părinţii lor. Corurile care s-au perindat pe scena au intonat cântări bisericeşti, colinde şi cântări din repertoriul tradiţional al poporului român. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit premii şi  diplome de felicitare dirijorilor acestor grupuri muzicale.

Concertul este la a 11-a ediţie şi, anul acesta, tinerii elevi de la seminariile din ţară au realizat şi o expoziţie de icoane cu genericul: „Icoana, chipul omului îndumnezeit“ în foaierul Teatrului Muzical „Nae Leonard“.

Hramul bisericii

de pe platforma Siderurgică din Galaţi

În anul 2012, Biserica „Sfântul Apostol Andrei” de pe platforma Combinatului Siderurgic „ArcelorMitall” din Galaţi a împlinit 10 ani de existenţă.

Astfel, deodată cu sărbătorirea hramului acestui sfânt locaş, s-au aniversat şi s-au rememorat momentele deosebite din istoria sa.

Aşa cum este tradiţia, în preziua sărbătoririi Sf. Ap. Andrei, 29 noiembrie 2012 a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, invitat de chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian la manifestările închinate Sf. Ap. Andrei de la Galaţi.

IMG_6386
Slujba de pomenire pentru muncitorii trecuţi la Domnul

La evenimentul liturgic au participat dl Ribo Bruno, director general ArcelorMittal – România, alţi directori, muncitori, dar şi credincioşi – rude ale celor decedaţi. Pentru toţi aceştia, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost aduse spre închinare icoana şi moaştele Sf. Nectarie Taumaturgul.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a amintit de importanţa sărbătorii Sfântului Apostol Andrei pentru gălăţeni, dar şi pentru întreg poporul român. În încheierea cuvântului, Preasfinţitul Părinte oaspete a mulţumit Înaltpreasfinţitului Casian pentru invitaţia făcută şi a mărturisit că, ori de câte ori vine la Galaţi, se simte ca acasă.

A urmat apoi o slujbă de pomenire pentru persoanele care au murit în accidente de muncă, de-a lungul timpului, pe platforma Combinatului Siderurgic din Galaţi, Preasfinţia Sa arătând că şi prin aceste slujbe de pomenire pentru cei răposaţi aici, această biserică îşi împlineşte menirea sa.

La final a fost vernisată expoziţia de fotografie „10 ani de slujire pentru Catedrala siderurgiştilor”, care a inclus imagini sugestive ale celor mai importante etape din „istoria” bisericii de pe platforma siderurgică „ArcelorMittal” din Galaţi.

Acţiuni filantropice

în cadrul sărbătorilor andeiene

Pe toată perioada lunii noiembrie, închinată prăznuirii Sfântul Andrei, parohiile gălăţene au intreprins mai multe acţiuni filantropice, menite a aduce un strop de bucurie sinceră în inimile celor trişti, încercaţi şi aflaţi în multe lipsuri materiale:

– „Bucuraţi-vă sfinţilor toţi!”. La 1 noiembrie, Centrul de asistenţă medicală „Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian” din cadrul Asociaţiei Social – filantropice „Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi îşi sărbătoreşte ocrotitorii spirituali. Programul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în  capela aşezământului, urmată mai întâi de slujba de parastas a vrednicului de pomenire Episcop  Cosma Petrovici, apoi cea de mulţumire, în cadrul cabinetelor medicale, în prezenţa cadrelor medicale, a beneficiarilor – copii ai aşezământului, a unor vârstnici cu posibilităţi materiale reduse, precum şi a reprezentanţilor ai altor instituţii cu care Arhiepiscopia Dunării de Jos are parteneriate;

– „Sfinţii – ajutători în încercări şi necazuri”. În data de 9 noiembrie a.c., bolnavii Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, în ziua de prăznuire a Sf. Nectarie Taumaturgul s-au putut ruga pentru sănătate la moaştele Sf. Ap. Andrei şi ale Sf. Ier. Nectarie. Cu acest prilej a fost săvârşită Taina Sf. Maslu în incinta spitalului, de către toţi preoţii din slujirea socială, în prezenţa cadrelor medicale şi a numeroşi bolnavi. După oficierea slujbei au fost vizitate toate secţiile spitalului, bolnavii sărutând cu evlavie cele două racle cu sfinte moaşte.  Au fost, de asemenea, împărţite iconiţe şi cărţi cu viaţa şi acatistul sfinţilor;

IMG_6160
Binecuvântarea farmaciei din cadrul Centrului Multifuncţional de servicii sociale ,,Speranţe pentru vârsta a treia”

– „În căutarea celor trişti şi singuri” – 26 noiembrie a.c.: prin implicarea parohiilor din municipiul Galaţi, coordonaţi de către pc protoiereu Eugen Buruiană, s-a desfăşurat un program filantropic în unităţile spitaliceşti, aziluri şi cămine pentru persoane vârstnice, în centre de asistenţă şi îngrijire pentru persoanele cu handicap etc, fiind oferită asistenţă religioasă şi ajutoare materiale persoanelor asistate în respectivele aşezăminte pentru un număr de 1.733 beneficiari, valoarea ajutoarelor oferite ridicându-se la suma de 23.400 lei.

– „Şi ei sunt asemenea nouă” 26 noiembrie a.c.: Sectorul social al Centrului eparhial a organizat în sala de festivităţi a Şcolii Speciale P.P. Neveanu din Galaţi, un spectacol religios-artistic. Acest eveniment s-a aflat la a 7-a ediţie. Protagoniştii ai acestei manifestări au fost elevii cu deficienţe de auz din cadrul acestei şcoli, îndrumaţi de dra Maria Gheorghiţă, profesorul de religie care a format un cor numit „Armoniile tăcerii”, care interpretează în limbajul mimico-gestual diferite cântece religioase, poezii şi scenete sugestive. Acestor copii li s-au adăugat şi elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, precum şi eleve din cadrul Aşezământului Filantropic „Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi. Au fost apoi oferite mici daruri constând în dulciuri tuturor copiilor prezenţi la acest eveniment, dată fiind apropierea sărbătorii Sf. Nicolae, care aduce, conform unei frumoase tradiţii bisericeşti, daruri tuturor copiilor cuminţi şi silitori;

– „Ajută-ţi aproapele!” 30 noiembrie, în fiecare parohie din Protoieria Galaţi, preoţii slujitori, împreună cu membrii comitetelor parohiale, au oferit alimente de primă necesitate, unui număr de 15 familii/parohie, mai cu seamă vârstnici, a căror situaţie socială este precară, fiind oferită şi masa de prânz la spitalele din municipiu;

– „Hrană pentru pelerini” (27-30 noiembrie  a.c.). Programul a constat în oferirea a 10.000 de sandvişuri şi ceai pelerinilor la Sfintele Moaşte de către câteva parohii din Galaţi: „Sf. Antonie cel Mare”, „Sf. Nicolae”, „Sf. Vasile cel Mare”, „Sf. Parascheva”, „Sf. Ecaterina”, „Sf. Spiridon”, „Vovidenia”, „Înălţarea Domnului”, „Sf. Gheorghe”, „Sf. Filofteea”, „Sf. Ştefan”, „Sf. Ana”, „Sf. Ioan”, „Sf. Împăraţi”, „Sf. Mina” şi „Sf. Brâncoveni”.

Un aport deosebit a venit din partea elevilor Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi care au ajutat la distribuirea celor necesare pelerinilor.

„Demnitate, credinţă şi unitate sfântă“,

la Galaţi

IMG_6680
Cinstirea sfinţilor

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României au culminat vineri, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului care, de 20 de ani, ocroteşte oraşul de reşedinţă şi eparhia, cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi.

Ziua liturgică de cinstire a Sfântului Apostol Andrei a început prin săvârşirea slujbei Privegherii, la Catedrala Arhiepiscopală, joi seara. În aceeaşi seară a avut loc şi tradiţionalul concert de muzică bisericească „Toată suflarea să laude pe Domnul“, în cadrul căruia şcolile teologice din ţară au fost reprezentate de coruri care au interpretat cântări bisericeşti, colinde şi cântece din repertoriul tradiţional românesc. Evenimentul, aflat la cea de-a XI-a ediţie, a avut loc la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi şi a inclus şi vernisarea expoziţiei „Icoana, chipul omului îndumnezeit“.

IMG_6731
Slujba Sfintei Liturghii la Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Galaţilor

Vineri, 30 noiembrie, în ziua cinstirii Sfântului Apostol Andrei, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte ÎPS Dionisie, Mitropolit de Corint, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

În perioada 27 noiembrie – 1 decembrie, mii de credincioşi români s-au putut închina moaştelor Sfântului Apostol Andrei, aflate în patrimoniul spiritual al Eparhiei Dunării de Jos, aşezate într-un baldachin amenajat pe esplanada Catedralei arhiepiscopale, alături de moaştele Sfântului Cuvios Patapie şi ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeii.

La finele Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian a dat citit mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis cu prilejul manifestărilor de la Galaţi.

IMG_6798
Citirea mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

ÎPS Dionisie, Mitropolit de Corinta transmis credincioşilor de la Dunărea de Jos binecuvântarea Preafericitului Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi Întâistătătorul întregii Elade, şi al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei şi şi-a exprimat bucuria de a se afla în ţara noastră. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a tâlcuit numele Sfântului Andrei şi a explicat semnificaţia crucii în formă de ,,X” pe care a fost răstignit Apostolul lui Hristos.

Această a XX-a ediţie a Sărbătorilor Sfântului Andrei reprezintă, pentru Galaţi şi Arhiepiscopia Dunării de Jos, mai întâi un popas de evaluare a celor două decenii de când s-a redescoperit aici şi s-a amplificat mereu, cultul pentru cel Întâi chemat Apostol al Domnului.

În al doilea rând, 2012 este un a de reper pentru programele liturgice, misionare, culturale, educaţionale şi social-filantropice pe care, în anii ce urmează, Arhiepiscopia Dunării de Jos le va închina Sfântului Apostol Andrei.

DSC2283
Dar de suflet pentru Mitropolitul Dionisie de Corint

Efervescenţa din viaţa eparhiei, a parohiilor, a centrelor sociale şi educaţionale pentru actualizarea luminii apostolului astăzi, după modelul andreian reprezintă cel mai bun temei pentru această perenitate a cultului Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos. Iar noi, cei de astăzi, avem convingerea că aici, unde propovăduia acum două milenii Apostolul Andrei va fi mereu acasă!

Daruri pentru creştini

de înaltă valoare umanăşi profesională

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oferit Mitropolitului de Corint, în semn de aleasă preţuire şi cinstire, o icoană-triptic cu Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Cuvios Patapie şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a conferit, apoi, generalului-locotenent Dan Ghica-Radu, locţiitorul şefului Statului Major General, distincţia eparhială „Vrednicia Andreiană“, pentru ,,deosebita contribuţie adusă la promovarea dreptei credinţe şi la cooperarea dintre Biserică şi Armată”.

DSC2307
Acordarea distincţiei eparhiale ,,Vrednicia andreiană” dlui general-locotenent Dan Ghica-Radu, locţiitorul şefului Statului Major General

De asemenea, trei dintre cei mai merituoşi elevi şi studenţi din eparhie au fost distinşi cu „Vrednicia Andreiană pentru tineri“:

– Daniel Cazan (clasa a XII-a Patrimoniu la Seminarul Teologic ,,Sf. Ap. Andrei” din Galaţi);

– Cristian Chirac (clasa a XI-a la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri” din Galaţi);

– Alexandra Lungeanu (Anul III la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Galaţi).

Înaltpreasfinţitul Mitropolit oaspete s-a declarat impresionat de evlavia şi statornicia în credinţă a românilor: „Mă bucur în mod special pentru că poporul român, cu toate peripeţiile pe care le-a petrecut, este dedicat în toate cele bune, în tradiţiile şi în toate lucrurile bune ale neamului său. Mă bucur şi sunt mândru, în acelaşi timp, pentru că, de 20 de ani, s-a realizat aici o renaştere a acestui popor, în principiile sale şi în viaţa sa, în general“.

30 noiembrie 2012: Sărbătoarea Sfântului Andrei, la Galaţi
30 noiembrie 2012: Sărbătoarea Sfântului Andrei, la Galaţi

Răspunzând înaltului său oaspete, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre semnificaţia cinstirii Sfântului Apostol Andrei la Galaţi în ziua sa de prăznuire: „Ziua Sfântului Apostol Andrei nu este doar o sărbătoare obişnuită, ci este o sărbătoare de suflet, în care se regăsesc slujitorii sfintelor altare, tinerii şi credincioşii împreună, când programele liturgice merg spre cele educaţionale, spre cele sociale şi spre cele filantropice şi, prin filantropie, oferim această sărbătoare întregii Biserici Ortodoxe Române, românilor de pretutindeni, popoarelor noastre ortodoxe reprezentate aici – atât poporul grec, cât şi poporul român – şi toate acestea pe altarul patriei, de la sărbătoarea legală religioasă a Sfântului Apostol Andrei spre sărbătoarea naţională a României. Demnitate, credinţă şi unitate sfântă pentru binele nostru, al tuturor“.

Au consemnat

pr. Gabriel Molocea, pr. Cătălin Sava, Alexandru Briciu, Marius Păpăruş