Resfinţirea bisericii din localitatea Rădeşti, judeţul Galaţi

În Duminica a XX-a după Pogorârea Sfântului Duh, credincioşii parohiei Rădeşti, Protopopiatul Tg.-Bujor, judeţul Galaţi, au participat la resfinţirea bisericii parohiale din localitate, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, slujbă oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Pe fila istoriei

Prima menţiune documentară despre localitatea Rădeşti datează din 18 ianuarie 1475. Numele aşezării provine de la cel al căpitanului Radu Lozescu, înrolat în armata Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare, care şi-a împroprietărit credinciosul slujitor şi pe oştenii lui în această zonă. După numele căpitanului Radu, noua localitate, formată din răzeşi şi întemeiată pe cursul unui izvor cu apă multă şi bună, avea să se numească ,,Rădăşti”.

Actuala biserică, construită între anii 1923-1937 pe terenul donat de Banca populară „Trei izvoare“ din Rădeşti a fost sfinţită pentru prima dată în 14 noiembrie 1932, de către Episcopul Nifon Criveanu al Huşilor.

Cel de Al Doilea Război Mondial, dar şi puternicele cutremure din 1940 şi 1977 şi-au pus amprenta asupra locaşului de cult, fiind necesare ample lucrări de reparaţii.

Urmare acestora, între anii 1992-2012, cu binecuvântarea ierarhului locului, prin jertfa bunilor credincioşi au fost realizate atât lucrările de consolidare, cât şi cele de finisare interioară şi exterioară.

Lucrările de pictură în tehnica „fresco“ au fost realizate între anii 2002-2006 de pictorul Aftene Enache din Galaţi.

De asemenea, a fost construită și o nouă clopotniţă, o cancelarie parohială, iar biserica a fost înzestrată cu sfintele odoare şi mobilier liturgic pentru ca, în data de 7 octombrie a.c. locaşul de cult să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

Bucuria sfinţirii

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie, şi nu numai.

Slujba de sfinţire
Slujba de sfinţire

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Florin Lefter a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din parohia Adam, Protopopiatul Tg.-Bujor, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de o parte din membrii corului „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Copiii parohiei Rădeşti, îmbrăcaţi în frumoase costume populare au participat şi ei la slujba Sfintei Liturghii, primind binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, iar la final le-au fost împărţite pachete cu dulciuri şi daruri de suflet – iconţe şi cărţi de rugăciuni. De asemenea, au fost  acordate o serie de diplome – act de preţuire – care au evidenţiat jertfelnicia ctitorilor, a autorităţilor locale dar şi a credincioşilor.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind pachete cu alimente pentru 1.500 de persoane, atât credincioşi participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Pr. Gabriel Molocea