Hramul Centrului de asistenţă medicală „Sfinţii Doctori fără de Arginţi Cosma şi Damian” din Galaţi

În data de 1 noiembrie 2012, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, Centrul de asistenţă medicală „Sfinţii Doctori fără de Arginţi Cosma şi Damian“ din Galaţi şi-a sărbătorit hramul.

Sărbătoarea a început cu slujba Acatistului, săvârşită în cadrul capelei acestui aşezământ, la care au participat personalul medical angajat, copiii din cadrul Aşezământului „Sf. Vasile cel Mare“, maicile vieţuitoare din cadrul mănăstirii, precum şi cadrele medicale care fac parte din Serviciul de Asistenţă Medicală al municipiului Galaţi, cu care Arhiepiscopia Dunării de Jos are numeroase colaborări. A urmat slujba de pomenire a episcopului Cosma Petrovici, ctitorul acestui aşezământ zidit între anii 1937-1938, după care a fost oficiată slujba de sfinţire a apei şi cea de mulţumire, săvârşite în incinta cabinetelor medicale, toţi cei 50 de copii prezenţi participând apoi la o agapă.

***

Centrul socio-medical eparhial „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“ funcţionează în cadrul Aşezământului „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi şi a luat fiinţă în data de 1 februarie 2004.

Acest centru de asistenţă medicală este destinat atât celor 100 de copii care beneficiază de serviciile social-educaţionale ale Aşezământului „Sf. Vasile cel Mare“, cât şi persoanelor aflate în dificultate din municipiul Galaţi, prin oferirea de servicii medicale gratuite în cadrul cabinetelor medicale de medicină generală, stomatologie, precum şi a laboratorului de hematologie şi biochimie. Dotarea cabinetelor cu toate cele necesare bunei funcţionări a fost posibilă prin finanţarea obţinută în cadrul programului Phare – Ricop RO 9904.02.05.007, precum şi prin aportul deosebit al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Personalul angajat este format din trei medici, doi asistenţi, precum şi o persoană de întreţinere, programul de lucru fiind de 8 ore, zilnic.

Pr. Gabriel Molocea