Ziua Vârstnicului la Centrul multifuncţional de servicii sociale ,,Speranţe pentru vârsta a III-a”

DSC05871
Acţiune filantropică la Centrul multifuncţional de servicii sociale ,,Speranţe pentru vârsta a III-a”

Ziua de 1 octombrie este cunoscută ca fiind „Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice”. În acest sens, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Centrul multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a” de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Galaţi au fost organizate activităţi speciale care să se plieze pe specificul Centrului nostru.

Pentru marcarea zilei din acest an, am colaborat cu următoarele unităţi şcolare din municipiul Galaţi: Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei”, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Şcoala Gimnazială Nr. 43 „Dan Barbilian” din Galaţi şi Şcoala Gimnazială Nr. 5 „Cuza Vodă”.

În debutul activităţii a fost săvârşită Slujba Aghesmei celei mici, împreună cu pc. pr. Ionel Rotaru, consilier social-misionar, răspunsurile liturgice fiind date de către elevii Seminarului Teologic. A urmat cuvântul părintelui consilier, prin care acesta a subliniat atât importanţa acestui gen de manifestări social-culturale, precum şi impactul pozitiv pe care îl are implicarea tinerilor în susţinerea morală a vârstnicilor asistaţi.

Activitatea a continuat cu un scurt concert religios, susţinut de către un grup de elevi, membri ai Corului Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi.

În continuare, mai multe melodii clasice au fost interpretate la pian, de către elevi ai Liceului de Artă, care, prin tinereţea şi gingăţia lor, au adus bucurie şi linişte în sufletele asistaţilor noştri.

Programul a mai cuprins şi recitare de poezii, dedicate „bunicilor”, prin participarea elevilor de la celelalte şcoli din municipiu. Totodată, unele poezii au fost recitate pe fundal muzical, realizat prin interpretarea unor melodii clasice la chitară.

La final, vârstnicii şi elevii au servit masa de prânz, apoi au fost împărţite asistaţilor pachete cu alimente de strictă necesitate, în valoare de 400 de lei, s-au oferit flori, revista eparhială şi iconiţe, tuturor celor prezenţi.

Această împreună-participare la activităţile socio-culturale are ca scop propovăduirea iubirii creştineşti între persoanele vârstnice cu nevoi deosebite, precum şi împărtăşirea din darurile credinţei şi ale culturii noastre strămoşeşti, de către tinerii  prezenţi la activitate.

Vârstnicii asistaţi ai Centrului nostru au primit cu mare bucurie întregul demers întreprins de către tinerii buni şi iubitori ai oraşului şi avem convingerea că, în viitor, aceşti copii vor aprecia şi vor ajuta, la rândul lor, persoanele cu nevoi speciale, aşa după cum văd şi sunt învăţaţi încă de la vârsta lor, împlinind în acelaşi timp şi cuvântul Mântuitorului Hristos, Care zice: „Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine” (Mt. 25, 35-36).

Coordonator pr. Florin Chiosa