Mângâiere arhierească la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon

IMG_9556
Sfânta Liturghie arhierească

Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon a prilejuit, ca şi în alţi ani, prilej de bucurie pentru creştinii aflaţi în îngrijirea Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galaţi. Capela din incinta spitalului, aflată sub oblăduirea sfântului, şi-a serbat hramul.

Sărbătoarea a debutat cu oficierea slujbei Vecerniei, unită cu Litia, la care a participat alături de soborul de preoţi, şi un impresionant număr de credincioşi internaţi în incinta spitalului, rude ale acestora, cadre medicale, dar şi alţi creştini din Municipiul Galaţi care au dorit să se roage Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, în ziua pomenirii acestuia.

În ziua prăznuirii, 27 iulie a.c., a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la altarul amenajat în părculeţul din stânga bisericii, de către un numeros sobor de preoţi. După slujba Sfintei Liturghii, au fost împărţite daruri de alimente credincioşilor prezenţi la slujbă.

IMG_9563
Binecuvântare spre vindecare

Dar bucuria hramului nu s-a oprit aici. Duminică 29 iulie, la doar două zile după prăznuirea Sf. M. Mc. Pantelimon, creştinii internaţi în Spital l-au primit în mijlocul lor pe chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie arhierească, în care s-au înălţat rugăciuni de vindecare şi de alinare în boală pentru cei suferinzi. La finalul acesteia, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a amintit printre altele că „boala psihică, ca orice boală, nu trebuie privită ca o povară, ci ca un mijloc de îndreptare sufletească, atât pentru bolnav, cât şi pentru cei care îi sunt alături.”

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a avut o întâlnire şi cu preoţii şi cu cadrele medicale, în cadrul căreia s-a discutat despre iniţierea unui program interdisciplinar, medical şi religios, pentru cei aflaţi în tratament. Totodată, acesta a vizitat bolnavii internaţi în spital, ungându-i cu untdelemn sfinţit.

Pr. Cosmin Dan Munteanu