Cinstirea eroilor neamului în Eparhia Dunării de Jos

Slujba de pomenire a eroilor în Cimitirul ,,Eternitatea” din Galaţi
Slujba de pomenire a eroilor în Cimitirul ,,Eternitatea” din Galaţi

La Praznicul Înălţării Domnului, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi eroii neamului românesc şi au fost organizate ample manifestări liturgice şi cultural-artistice pentru cei care s-au jertfit pe „câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român“. De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate, după Sfânta Liturghie, şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Cinstirea eroilor, la Galaţi
Cinstirea eroilor, la Galaţi

Tradiţionalele manifestări dedicate eroilor patriei au început încă din săptămâna premergătoare acestui moment sărbătoresc, prin susţinerea, în toate şcolile şi liceele Eparhiei a unei ore de religie cu tema „Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor“, în care a fost prezentată elevilor importanţa religioasă şi semnificaţia naţională  ale acestei sărbători.

În ziua praznicului Înălţării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. În prelungirea slujbei, a fost organizată tradiţionala procesiune închinată eroilor. Alaiul s-a format la biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiu, unde mulţimea credicioşilor, slujitorii sfintelor altare, oficialităţi locale, tineri seminarişti şi elevi l-au întâmpinat pe Chiriarhul locului. După cuvântul de învăţătură rostit de către ierarhul Dunării de Jos, alaiul a pornit către Cimitirul „Eternitatea“, la Monumentul închinat Eroilor Neamului, unde a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire. După evocarea semnificaţiei Zilei Eroilor, au fost depuse jerbe și coroane de flori, urmate de defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

Slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Brăila
Slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Brăila

Tinerii elevii participanţi au depus coroane şi flori pe Altarul Eroilor Neamului şi au intonat atât Imnul de Stat al României, cât şi Imnul Eroilor.

În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu acelaşi nume.

Şi la această manifestare închinată eroilor neamului, a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a oficiat, alături de slujitori de la parohiile din oraş, slujba de pomenire şi a adresat celor prezenţi un cuvânt de folos duhovnicesc.


Imnul Eroilor

Presăraţi pe-a lor morminte, ale laurilor foi

Spre a fi mai dulce somnul, fericiţilor eroi.

Ridicaţi pe piramida nemuririi, faima lor,

Scriţi în cărţile de aur, cântecul nemuritor.


Pe copii la sânul vostru, alintaţi-i cu acest cânt,

Povestindu-le cu fală al eroilor avânt.

Dezveliţi tot adevărul şi le spuneţi tuturor

Cum muriră fraţii noştri pentru neam şi ţara lor!


Şi pe sacrele morminte, puneţi lacrime şi flori

Spre a fi mai dulce somnul, miilor de luptători.

Dezveliţi tot adevărul şi le spuneţi tuturor

Cum muriră fraţii noştri pentru neam şi ţara lor!