Concursul Naţional de creaţie ,,Alege Şcoala!”, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ierarhul Dunării de Jos în mijlocul tinerilor premianţi ai concursului ,,Alege Şcoala!”
Ierarhul Dunării de Jos în mijlocul tinerilor premianţi ai concursului ,,Alege Şcoala!”

Concursul Naţional de creaţie „Alege Şcoala!”, se adresează copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Proiectul „Alege Şcoala!”, din cuprinsul întregii Patriarhii.

Concursul îşi propune să îi ajute pe participanţi să îşi descopere, prin diferite activităţi de creaţie, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţarea şi să realizeze schimbul de experienţă între copii, care să-i ajute în prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, mai ales prin schimbarea perspectivei asupra actului educaţional.

Acest concurs de creaţie reprezintă una dintre etapele proiectului „Alege Şcoala!”, înscriindu-se, alături de taberele de creaţie, catehezele desfăşurate şi sesiunile de formare adresate preoţilor coordonatori, în efortul de integrare a copiilor ce prezintă risc de abandon şcolar, având în vedere că acest risc se datorează şi lipsei unei perspective corecte asupra educaţiei, anomalie ce rezultă din lipsa unei axe morale autentice în viaţa copilului şi a familiei lui.

Concursul a cuprins trei secţiuni distincte: (literară, artistică şi multimedia), în care, elevii participanţi au realizat eseuri sau poezii-la secţiunea literară, desene sau fotografii-la secţiunea artistică şi interviuri sau prezentări powerpoint-la secţiunea multimedia.

Etapa parohială s-a desfăşurat în perioada decembrie 2011 – martie 2012 şi toate lucrările realizate au fost jurizate la nivel de protoierie, stabilindu-se premiile I, II şi III la fiecare secţiune în parte, etapa pe protoierie finalizându-se în perioada martie – aprilie a.c.

După centralizarea datelor la Centrul eparhial, s-au desfăşurat festivităţile de premiere ale participanţilor declaraţi câştigători la cele trei secţiuni. Premierea câştigătorilor de la protoieriile Brăila, Făurei şi Însurăţei s-a desfăşurat în data de 29 mai, iar a celor de la Galaţi, Tg. Bujor şi Covurlui, în data de 30 mai, la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, cu participarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, care a înmânat premiile din partea organizatorilor, constând în produse electronice (tablete, aparate foto, media playere), precum şi din partea Arhiepiscopiei, constând în Noul Testament, icoane cu Maica Domnului, cărţi de rugăciuni pentru copii şi tineri, broşuri despre Taina Sfântului Maslu, revista eparhiala „Călăuză ortodoxă”, precum şi diplome de participare.Ceremoniile au avut loc în prezenţa reprezentanţilor World Vision România. Tot în aceeaşi zi a avut loc, la sediul Protoieriei Tecuci, premierea elevilor câştigători din Protoieriile Tecuci şi Nicoreşti.

Aceste momente festive s-au constituit şi în prilejuri de împărtăşire a experienţei acumulate în desfăşurarea activităţilor catehetice cu tinerii, atunci când Înaltpreasfinţitul Părinte a invitat preoţii şi copiii participanţi să prezinte activităţile concrete pe care le-au desfăşurat la parohii. S-au evidenţiat o serie de activităţi conexe programului „Alege şcoala!”, realizate cu copiii de la parohii, cum ar fi: sprijinirea copiilor ce provin din familii sărace, monoparentale, din familii dezorganizate sau atinse de viciul alcoolului, cu rechizite, manuale, îmbrăcăminte şi chiar cu „bursa” din parte parohiei; consiliere medicală pentru copii şi familiile lor; organizarea de ateliere de pictură, cercuri folclorice, întreceri  sportive sau alte activităţi recreative; organizare de excursii şi pelerinaje cu copiii implicaţi, precum şi participarea în taberele de vară din cadrul proiectului sau oferite de parohie; organizarea de ateliere de lucru manual, în care elevii pot realiza diferite produse ce vor fi valorificate, precum şi atragerea de fonduri de la persoanele milostive, pentru realizarea de activităţi filantropice; valorificarea potenţialului liturgic al copiilor prin cântarea la strană sau înfiinţarea unui cor parohial ş.a.

În anul şcolar 2012-2013 se va desfăşura, şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos, etapa pe eparhie a acestui concurs, urmată de cea la nivel naţional, conform metodologiei proiectului.

Pr. Daniel Zlate, Inspector eparhial pentru cateheză