Icoana din suflet de copil

IMG_3001
Icoane realizate din seminţe de legume

(Luca VIII, 5)

Potrivit tradiţiei, şi anul acesta elevii parohiei Barcea Nouă din judeţul Galaţi au participat la concursul „Icoana din suflet de copil”, zugrăvind icoane cu sfinţi. Anul acesta însă au fost invitaţi la concursul de iconografie organizat la Galaţi, în Duminica Ortodoxiei, întru cinstirea Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor.

Copiii care participă la programul parohial „Hristos împărtăşit copiilor” au „pictat” icoana mai întâi în sufletul lor: Micuţii de clasa a V-a s-au îngrijit de sufletele lor, sâmbătă seara spovedindu-se cu seriozitate la părintele lor duhovnic din parohie iar duminică, cu mare emoţie, au primit Sfânta Împărtăşanie chiar de la Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Noutatea anului acesta este că micii iconari au realizat lucrările lor din diferite seminţe de plante, care  aşezate bob lângă bob au prins contur şi ,,au dat viaţă” sfinţilor dragi lor.

icoane (3)
Chiriarhul Dunării de Jos alături de tinerii iconari, în procesiune cu sfintele icoane

Pentru realizarea acestor lucrări elevii au investit timp, multă răbda-re, îndemânare şi ingeniozitate pentru îmbinarea seminţelor şi căutarea celor mai potrivite culori, astfel încât să se păstreze, pe cât posibil, registrul ortodox al culorilor. S-au folosit doar icoane bizantine, unele  şabloane fiind luate chiar din cărţile pentru copii editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Copiii au fost sfătuiţi ca, în timp ce muncesc, să mai facă un lucru folositor pentru suflet, şi anume să se roage în gândul lor, spunând o scurtă rugăciune: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”

În icoanele lor se poate vedea sufletul curat si nevinovat al unor şcolari care, deşi trăiesc într-o lume ce se depărtează parcă tot mai mult de Dumnezeu, ei rămân alături de cele sfinte.

În demersul nostru am avut tot sprijinul părinţilor, care şi-au dat cu bucurie acordul ca fiii lor să lucreze la realizarea acestor icoane şi acasă, fiind conştienţi că acest mod de petrecere a timpului liber este mult mai folositor decât joaca la calculator sau privitul la televizor. Cel mai mare sprijin, pornind de la susţinerea morală şi terminând cu cea materială, a fost oferit de părintele paroh al parohiei Barcea Nouă, pc pr. Cornel Păduraru, care permanent a fost deschis la activităţile care au avut ca scop zidirea şi întărirea în credinţă a micilor creştini. Pe acest drum, al „pictării” icoanelor din seminţe, copiii au fost îndrumaţi de doamna bibliotecar al Şcolii Gimnaziale  Nr. 2 Barcea, Gabriela Avram şi de profesoara de religie a şcolii.

Realizarea unei singure icoaneIMG_3025 presupune mai multe etape, prima fiind alegerea sfântului sau a scenei biblice şi găsirea celor mai potrivite culori date de seminţele plantelor lăsate de Dumnezeu pentru hrana noastră.

După desenarea conturu-lui icoanei pe un suport de carton, se începe lipirea cu pastă adezivă  bob cu bob, fie el şi de mac! Copiii au folosit peste 30 de tipuri de seminţe, dintre care amintim: mei, susan, in, busuioc, cimbru, varză, roşii, castraveţi, ardei, morcov, secară, linte, soia, hrişcă, pătrunjel, mac, orez, porumb, grâu şi multe altele. Seminţele sunt naturale, majoritatea folosite de părinţii micilor iconari în grădinile pe care le cultivă an de an.

Timpul alocat pentru realizarea unei singure icoane poate varia de la o săptămână la două săptămâni, în funcţie de mărimea şi complexitatea lucrării.

Viaţa din seminţe se transmite mai departe  chipului din icoană şi, astfel, putem spune că icoanele sunt vii şi pline de lumină.

Micii creştini, petrecându-şi timpul „pictând” icoane, vor înţelege totdeauna că icoana este mărturia sfinţirii trupului omenesc şi fereastră către Împărăţia lui Dumnezeu, către care trebuie să nădăjduim toţi.

Mulţumim copiilor pentru pasiunea şi dragostea lor şi îi felicităm pentru realizările lor iconografice, cu totul inedite.

Maria Păduraru, profesor de religie,

Şcoala Gimnaziala Nr. 2, Barcea