Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri” din Galaţi sub patronajul spiritual al Sfinţilor Trei Ierarhi

gramata_2_1
Gramata chiriarhală

Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi este școala cu cele mai mari performanţe din judeţ, prin aceasta fiind o instutuţie recunoscută pe plan național. Celebra școală gălățeană a avut un parteneriat istoric, în perioada interbelică, cu Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. Acest parteneriat s-a actualizat, în ultimii aproximativ zece ani, cu parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi, o parte dintre profesorii şi elevii acestei instituţii de învățământ făcând parte din această parohie.

Pe baza acestei vechi tradiţii, conducerea Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” a propus Arhiepiscopiei Dunării  de Jos ca Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur să-i fie rânduiţi ca patroni spirituali. Răspunzând pozitiv acestei dorinţe, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a emis Gramata chiriarhală de rânduire a Sfinţilor Mari Dascăli ai lumii și Ierarhi ca patroni spirituali ai acestui Colegiu.

IMG_1744
Eveniment duhovnicesc la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri” din Galaţi

Ceremonia a avut loc în data de 30 ianuarie 2012, în Sala de festivităţi a Colegiului, începând cu ora 13.00. La eveniment au participat cadrele didactice şi elevii acestei şcoli, iar invitaţi speciali au fost profesorii de odinioară  ai  Colegiului, acum pensionari. După momentul liturgic, pc secretar Gelu Aron a dat citire Gramatei chiriarhale, după care Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a rostit un scurt cuvânt de învăţătură.

Au urmat momente de declamaţiune de texte din opera şi cu referire la viaţa Sfinţilor Trei Ierarhi, realizate de elevi ai Colegiului, sub îndrumarea profesorilor de religie Iuliana Aron şi diac. Daniel Bejan.

În încheiere au fost rostite cuvinte de mulţumire de către domnul inspector școlar general Doruleţ Nelu Răzmeriţă și prof. Vasile Ciuchină, directorul Colegiului „Vasile Alecsandri”.

La ceremonie a participat şi corul Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, care a oferit un mini-concert.

Participant