Darul sfinţilor în inimile copiilor

Tineri liceeni în vizită la bătrânii de la Căminul ,,Sf. Nicolae”- Brăila
Tineri liceeni în vizită la bătrânii de la Căminul ,,Sf. Nicolae”- Brăila

Sărbătoarea Sfântului Ie-rarh Nicolae este unică, prin specificul ei, în cadrul anului bisericesc, deoarece nu de puţine ori este asociată cu bucuria faptei bune, cu obişnuinţa de a-i întâlni pe cei dragi sau de a fi binecuvântaţi cu cel puţin un dar. Sfântul Ierarh Nicolae prilejuieşte, de fapt, o sărbătoare a inimii, întrucât fapta bună operează o transformare lăuntrică prin smerenie şi blândeţe, după asemănarea acestui sfânt plăcut lui Dumnezeu.

Şi anul acesta, elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga”, care fac parte din Programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, au ieşit în întâmpinarea Sfântului Ierarh Nicolae cu rugăciunea transformată în faptă, oferindu-şi mâinile lor lui Dumnezeu pentru lucrarea faptelor plăcute patronului lor spiritual. Astfel, în data de 2 decembrie a.c. avându-l în mijlocul lor pe pc pr. dr. Leontin Popescu, s-au deplasat alături de membrii comitetului parohial, la azilul de bătrâni „Sfântul Ierarh Nicolae”, pentru a încălzi inimile bătrânilor de aici cu daruri, dar şi prin cântări şi poezii adecvate perioadei liturgice în care ne aflăm. Cântările tinerilor contrastau cu acest loc unde timpul părea oprit la vremea neputinţelor. Însă darurile oferite la finalul vizitei au dărâmat zidurile proptite pe cuvinte mari şi au creat o legătură între cei prezenţi pe care numai lacrimile sincere o pot exprima. Elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” i-au încurajat pe bătrâni, arătându-L pe Hristos, aşa cum au învăţat la orele de cateheză, ca fiind sprijinul, nădejdea şi bucuria cea adevărată. Desigur că drumul faptelor bune nu s-a oprit aici; el a continuat alături de pr. dr. Leontin Popescu în casele enoriaşilor cu o situaţie materială modestă. Prin grija Consiliului şi a Comitetului parohial, săracii au primit din mâinile elevilor alimente şi haine.

În data de 6 decembrie, un grup de elevi ai liceului nostru, alături de profesorii lor s-au deplasat în comuna Glodeanu-Siliştea din judeţul Buzău, cu scopul de a le dărui copiilor de aici rechizite şcolare, alimente, îmbrăcăminte şi jucării. Această frumoasă iniţiativă este răspunsul elevilor noştri la apelul disperat de ajutor, pe care oamenii din comuna Glodeanu ni l-au transmis.

Tot în spiritul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” au desfăşurat o serie de concursuri pe tematică religioasă, organizate în acest an omagial al Tainei Sfântului Botez şi al Tainei Sfintei Cununii. Dintre concursurile care au avut loc, menţionăm: concursul de verificare a cunoştinţelor la disciplina Religie, iniţiat de Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos pe tema „Copilul în familie şi în Biserică”, concursul din cadrul Proiectului „Alege Şcoala”, pe tema „Şcoala mea”- faza parohială, dar şi Concursul de icoane pe sticlă „Sfântul Ierarh Nicolae” care s-a finalizat cu o frumoasă expoziţie în biserică. Aceste concursuri şi-au desemnat câştigătorii care au fost premiaţi solemn la sfârşitul Sfintei Liturgii arhiereşti, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhi-episcop Casian al Dunării de Jos, cu ocazia sărbătorii Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul oraşului Brăila

Toate eforturile noastre de a fi mai aproape de Dumnezeu şi de Sfântul Ierarh Nicolae ne-au fost răsplătite chiriarhul Dunării de Jos care a lăsat la „uşa sufletelor tuturor brăilenilor, darul nepreţuit al sfintelor moaşte ale sfântului ocrotitor unit cu bucuria de a fi binecuvântaţi pe calea Postului Naşterii Domnului de Sfântul Ierarh Nicolae şi de Sfântul Apostol Andrei.

Elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” au întâmpinat sfintele moaşte în portul naţional, sărutându-le apoi cu smerenie şi cu evlavie, mulţumind totodată tuturor celor care de sărbătoare Sfântului Ierarh Nicolae şi-au hrănit sufletele cu bucuria celuilalt.

Prof. de religie Liliana Stănescu,
Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga”- Brăila