Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul municipiului Tecuci

IMG_0703
Catedrala din Tecuci îmbrăcată în haină de sărbătoare

Luni, 25 aprilie 2011, a doua zi după Praznicul Învierii Domnului, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, la Tecuci s-au desfăşurat manifestări închinate acestui sfânt, care este ocrotitorul oraşului.

Cu binecuvântarea Înalt-preasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la propunerea Consiliului local al Municipiului Tecuci, a fost ales în urmă cu 16 ani ocrotitorul, eveniment aşteptat cu mare bucurie şi emoţie de către toţi credincioşii oraşului. Sfântul Gheorghe este purtătorul de grijă şi rugător pentru toţi locuitorii oraşului şi a străjuit centrul municipiului de secole, căci biserica veche (catedrala) de aici avea acelaşi hram.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a câteva sute de credincioşi din municipiu, dar şi din împrejurimi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul vocal „Cununiţa satului” din localitatea Lieşti, judeţul Galaţi, precum şi de alţi copii şi tineri, participanţi la marea sărbătoare, îmbrăcaţi în straie populare, beneficiari ai proiectelor naţionale „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”.

La finalul slujbei, au fost felici-taţi elevii câştigători ai concursului de oratorie „Copilul în familie”, organizat în cadrul Proiectului naţional „Hristos împărtăşit copiilor”.

IMG_0693
Premierea tinerilor participanţi la concursul de creaţie creştină ,,Copilul în familie”

Programul a continuat cu vizita chiriarhului Dunării de Jos la capela Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, care poartă hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, prilej cu care au fost rostite rugăciuni, s-a săvârşit ungerea cu untdelemn sfinţit şi stropirea cu agheasmă a sfântului locaş, dându-se binecuvântarea pentru începutul slujirii.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe s-au încheiat cu agapa bucuriei duhovniceşti.

Diac. Marian Pătraşcu