Lăcaş smerit, pentru suflete mărinimoase şi curajoase

Sfinţirea bisericii din localitatea Nicopole

Aflat în vecinătatea străvechii localități Vi­tejești, satul Nico­pole datează din anul 1877, deodată cu împroprietărirea țăra­nilor. Numele satului amin­tește de vitejia ostașilor români din timpul Războiului de Independență.

La solicitarea bunilor credin­cioși ai satului, în condițiile anilor de dictatură comunistă s‑a inițiat, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Antim Nica, în vremea păstoririi preotului paroh Grigore Stoica, o capelă de cimitir, sfințită în data de 20 august 1978.

Cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Casian, în ultimii ani, la biserica parohială s‑au realizat lucrări de îmbunătățire, care au constat în reparații la interior și exterior, reabilitarea acoperișului și, inclusiv, achiziționarea unei noi catapetesme cu icoane.

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, credincioșii din satul Nicopole au luat parte la slujba de sfințire a bisericii cu hramul ,,Sfântul Arhidiacon Ștefan“, săvârșită de chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși, a autorităților locale și a copiilor din parohie și din apropiere. În această zi, credincioșii l‑au mai primit ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul și Dreptul Lazăr, cel înviat a patra zi din morți. După târnosire, credincioșii au trecut prin Sfântul Altar și s‑au închinat la Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. La finalul slujbei, toți copiii îmbrăcați în costume populare, care au înfrumusețat cântarea la slujba Sfintei Liturghii, au servit bucate tradiționale împreună cu Înaltpreasfinția Sa, în cadrul natural din curtea bisericii.

Ziua s‑a finalizat prin vizitarea bătrânilor din parohie, cărora Înaltpreasfinția Sa le‑a oferit pachete cu alimente și câte un ajutor financiar pentru achiziționarea de lemne pentru sezonul rece care se apropie.

Pr. Florin Lefter