Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

5 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, în Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

7 aprilie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

8 aprilieSâmbăta lui Lazăr – participă, la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila, la Pelerinajul de Florii, după care rosteşte un cuvânt de învăţătură; participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Pelerinajul de Florii, întâmpină slujitorii şi credincioşii gălăţeni participanţi, sfinţeşte Litia şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

9 aprilieIntrarea Domnului în Ierusalim – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

9‑14 aprilie – participă la slujba Deniilor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Hristos în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi,  rostind cuvânt de învăţătură.

12 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite în Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

13 aprilie ‑ Joia Mare – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, urmată de Rânduiala Spălării Picioarelor; săvârşeşte slujba Deniei celor 12 Evanghelii în Catedrala Arhiepiscopală.

14 aprilie Vinerea Mare – săvârşeşte slujba Vecerniei din Sâmbăta Mare şi ritualul scoaterii Sfântului Epitaf  în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi; săvârșește slujba Deniei Prohodului Domnului în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

Prohodul Domnului la Catedrala Arhiepiscopală

15 aprilieSâmbăta Mare – întâmpină, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Lumina Sfântă de la Ierusalim, preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos, oferind‑o preoţilor din protopopiatele Galaţi şi Tg Bujor.

16 aprilie Sfintele Paşti – oficiază slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie pascală în Catedrala Arhiepiscopală; săvârşeşte slujba Vecerniei speciale, a celei de‑a „doua Învieri“ în Catedrala Arhiepiscopală,  rostind cuvânt de învăţătură.

17 aprilieSfintele Paști ‑ săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala „Nașterea Domnului“ din mun. Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

18 aprilieSfintele Paști – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

20 aprilie – săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia în biserica „Izvorul Tămăduirii“ din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

21 aprilieIzvorul Tămăduirii – săvârşeşte, în biserica parohiei mixte româno‑elene ,,Bunavestire“ din municipiul Brăila, slujba Sfintei Liturghii, precum şi slujba Aghesmei celei mici, rostind cuvânt de învăţătură, cu prilejul sărbătorii celui de‑al doilea hram al bisericii.

23 aprilieDuminica a II‑a după Sfintele Paști (a Sf. Ap. Toma), Sf. Mare Mc. Gheorghe – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Iachint de Vicina“ din Tecuci, cu ocazia hramului catedralei şi al oraşului Tecuci şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

28 aprilie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

Ziua Veteranilor de Război, la Tecuci

29 aprilie – săvârşeşte în biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din municipiul Tecuci slujba de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Milostivul Dumnezeu asupra celor ce au supravieţuit războaielor şi au ajuns la vârste venerabile şi un Parastas pentru ctitorii acestei vechi biserici tecucene şi pentru „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s‑au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român“, cu prilejul Zilei Veteranilor şi Război şi al Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și conferă veteranilor de război Gheorghe Arhip şi Constantin Popa, distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“.

30 aprilieDuminica a III‑a după Sfintele Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sf. Mc. Antim“ din Galaţi, şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia serbării celui de‑al doilea hram al acestui sfânt locaş, „Sfintele Femei Mironosiţe“; săvârşeşte în Catedrala Arhiepiscopală din Galați slujba de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica, la 29 de ani de la trecerea la cele veşnice.

2 maiSfântul Ierarh Atanasie Patelarie – săvârşeşte slujba de sfinţire a picturii bisericii „Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie“ din  municipiul Galaţi, urmată de Sfânta Liturghie și rostește cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş.

4 mai – săvârșește, în biserica „Sf. Ier. Nicolae“ din Galați, slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul conferinței pastoral‑misionare de primăvară a Protoieriei Galați, urmată de slujba Parastasului pentru Episcopul Melchisedec Ștefănescu și rostește cuvânt de învățătură.

5 mai  – Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou  săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; participă la Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Mare Mc. Dimitrie şi Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou“ din municipiul Galaţi şi rostește cuvânt de învăţătură cu ocazia celui de‑al doilea hram al acestui sfânt lăcaş.

7 mai – Duminica a IV‑a după Sfintele Paști (Vindecarea slăbănogului de la Vitezda)  săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Sfintirea picturii bisericii „Sf. Ier. Atanasie Patelarie” din Galați

8 mai – săvârșește, în biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din Tecuci, slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul conferinței pastoral‑misionare de primăvară a Protoieriilor Tecuci și Nicorești și rostește cuvânt de învățătură.

11 mai – săvârşeşte, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, slujba de sfințire a picturii bisericii cu hramurile „Soborul Sf. Arhanghel Gavriil și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din localitatea Slobozia Mare, Protopopiatul Cahul, Episcopia Basarbiei de Sud, urmată de slujba Sfintei Liturghii, rostind cuvânt de învățătură.

12 mai – săvârșește în biserica parohiei mixte româno‑elene ,,Buna Vestire“ din municipiul Brăila slujba Acatistul Maicii Domnului și rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra tinerilor, credincioşilor şi preoţimii de la Dunărea de Jos, cu prilejul conferinței pastoral‑misionare de primăvară a preoților din Protoieriile Brăila, Făurei și Însurăței.

15 maiDuminica a V‑a după Sfintele Paști (a Samarinencei) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

18 mai – săvârșește, în biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Pechea, slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul conferinței pastoral‑misionare de primăvară a preoților din Protoieria Covurlui și rostește cuvânt de învățătură.

19 mai – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

21 maiSfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – slujeşte, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu ocazia hramului istoric al acestui sfânt lăcaş.

Liturghie și filantropie la Duminica Slăbănogului

23 mai – săvârșește, în biserica mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Adam, slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul conferinței pastoral‑misionare de primăvară a preoților din Protoieria Tg. Bujor și rostește cuvânt de învățătură.

25 mai – Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură; conduce procesiunea organizată cu ocazia Zilei Naționale a Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul  „Eternitatea“ din municipiul Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură; participă la procesiunea organizată cu ocazia Zilei Naționale a Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul  „Sfinţii Împăraţi“ din municipiul Brăila, rostind cuvânt de învăţătură.

26 mai – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

28 mai – Duminica a VII‑a după Sfintele Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

2 iunie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

4 iuniePogorârea Sfântului Duh – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba Vecerniei speciale a praznicului Preasfintei Treimi.

5 iunie – Sfânta Treime – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Altarul din pădure al Mănăstirii Buciumeni, judeţul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL– CULTURALE

Jurizarea Concursului Catehetic național, faza eparhială

8 aprilie – premiază, la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila și la Catedrala Arhiepiscopală din Galați,  elevii câştigători la etapa judeţeană a Concursul interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“, precum şi elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie, binecuvântându‑i şi oferindu‑le daruri.

13 aprilie – oferă copiilor participanți în Joia Mare la Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală daruri pascale şi produse de igienă.

16 aprilieÎnvierea Domnului – vizitează, cu prilejul Praznicului Învierii Domnului, creştinii privaţi de libertate de la Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi; participă, la Centrul pastoral‑misionar „Sf. Cuv. Ioan Casian“ din Galaţi, la tradiţionala întâlnire de Sf. Paşti cu preoţii din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

21 aprilie – participă, la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, la vernisajul expoziției „Lumină din Lumină“ și rostește cuvânt de binecuvântare.

23 aprilie – la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Tecuci, premiază elevii din protoierie participanţi la diverse concursuri şi olimpiade judeţene şi naţionale.

28 aprilie – primește la Centrul Eparhial din Galați, în cadrul programului „Scoala altfel“, 50 de elevi din clasele V‑VIII de la Şcoala Gimnazială din localitatea Stăncuţa, judeţul Brăila, cărora le‑a fost gazdă primitoare, ghid şi îndrumător atât în spațiile Centrului Eparhial, cât şi în Catedrala Arhiepiscopală, oferindu‑le daruri.

7 mai – oferă, în parcul Reşedinţei Arhiepiscopale, o agapă tradiţională și alimente de primă necesitate persoanelor cu deficienţe locomotorii şi însoţitorii acestora participanți la Sfânta Liturghie  de la Catedrala Arhiepiscopală, în Duminica vindecării slăbănogului.

„Noaptea muzeelor“, la Muzeul Eparhial

10 mai – prezidează, la Centrul Eparhial, Comisia de Evaluare la nivel eparhial a Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului.

12 mai – prezidează în biserica parohiei mixte româno‑elenă „Buna Vestire“ din Brăila, conferința dedicată Episcopului Melchisedec Stefanescu la împlinirea a două veacuri de la naştere şi 131 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

13 mai – participă la evenimentul „Noaptea europeană a muzeelor“, desfăşurat la Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

16 mai – prezidează, în Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, Simpozionul dedicate Episcopului Melchisedec Ștefănescu, la care au participat cadrele didactice şi tinerii studenţi şi masteranzi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, membrii Permanenţei Consiliului eparhial şi clerul de la Catedrala Arhiepiscopală; participă, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos la vernisajul expoziţiei „Portrete – tablouri, schiţe, grafică“, rostind cuvânt de binecuvântare.

18 mai – vizitează Centrul Medico‑Social din localitatea Pechea, jud. Galați, unde a binecuvântat persoanele asistate şi le‑a oferi daruri.

29 mai –  participă la cursul festiv al elevilor claselor a XII‑a de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați, rostind cuvânt de binecuvântare.

31 mai – participă, în Aula „Virgil Madgearu“ din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din municipiul Galaţi, la conferinţa intitulată „Ortodoxia azi – probleme, provocări şi speranţe“, susţinută de părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific, rostind cuvânt de binecuvântare.

Manifestare științifică la Galați

31 mai – participă, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la manifestarea cultural‑educativă şi artistică, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului.

1 iunie – participă, la Aşezământului filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, la programul de activităţi religioase, cultural‑artistice şi educaţionale, intitulat „Ziua Porţilor deschise“ şi dedicat Zilei Internaţionale a Copilului; în acest context, rosteşte rugăciuni pentru sănătatea şi ajutorul copiilor şi părinţilor creştini ortodocşi din întreaga lume şi oferă copiilor prezenţi dulciuri şi iconiţe.

2 iunie – primește la Centrul Eparhial din Galați, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din localitatea Munteni şi de la Şcoala Gimnazială „Negoiţă Dănăilă“ din localitatea Buceşti, judeţul Galaţi, cărora le‑a fost gazdă primitoare, ghid şi îndrumător atât în spațiile Centrului eparhial, cât şi în Catedrala Arhiepiscopală, oferindu‑le daruri.

4 iunie – oferă diplome și premii grupelor catehetice care au participat la Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului “, desfășurat în Patriarhia Română în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice“.

ADMINISTRATIV– SINODALE

3 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

24 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

4 mai – prezidează la Protoieria Galați conferința semestrială cu preoții din Protopopiatul Galați.

8 mai – prezidează la Protoieria Tecuci conferința semestrială cu preoții din Protopopiatele Tecuci și Nicorești.

Praznicul Sfintei Treimi la Mănăstirea Buciumeni

12 mai – prezidează, în Sala „Sf. Ioan Evanghelistul“ din cadrul Așezământului „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, conferința semestrială cu preoții din Protopopiatele Brăila, Făurei și Însurăței.

16 mai  prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Epar-hial.

18 mai – prezidează la Protoieria Covurlui conferința semestrială cu preoții din Protopopiatul Covurlui.

19 mai – prezidează, la Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial ‑ Galaţi, întrunirea cu tinerii teologi şi viitoarele lor soţii, însoţiţi de părinţii acestora, acordându‑le arhiereasca binecuvântare în vederea căsătoriei.

20 mai – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

22 mai – vizitează și cercetează canonic obştea Mănăstirii „Adormirea Mai­cii Domnului“ – Tudor Vla­dimirescu, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.

23 mai – prezidează la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ – Adam, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi, conferința semestrială cu preoții din Protopopiatul Tg. Bujor.

28 mai – vizitează și cercetează canonic obştea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Tudor Vladimirescu, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.

1 iunie – vizitează Mănăstirea şi Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi.

2 iunie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Epar­hial.

4 iunie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Sf. Treime“ – Buciumeni, Protopopiatul Nicorești, judeţul Galaţi.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial