Tânăr şi vârstnic alături, în numele credinţei

Activitate educațională în Parohia „Precista“

În data de 30 martie 2023, elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul“, din Municipiul Galaţi, cu ocazia ,,Sặptămănii Verzi“, s‑au deplasat, împreună cu  profesorii lor: Simona Harnagea, Valentin Diaconu şi Maria Constantin, la biserica  „Precista“, una dintre cele mai vechi și mai frumoase edificii din oraș. Aici preotul profesor Valentin Diaconu le‑a prezentat istoricul parohiei.

După vizita efectuată în partea centrala a bisericii, a urmat urcarea în zona de pod, unde elevii au avut de vizitat camera soldațiilor, apoi un tur de jur‑împrejurul bisericii parohiale, acțiunea  finalizându‑se cu o sesiune de poze, de pe explanada balconului care are vedere directă spre fluviul Dunărea.

În partea secundară a vizitei, un număr de opt persoane vârstnice ale parohiei, au participat împreună cu cei 40 de elevi prezenți, la o acțiune de plantare și întinerire a curții parohiale,  cu pomi fructiferi, ornamentalii dar și cu butași de trandafir, cu ocazia ,,Săptămânii Verzi“, din cadrul orarului școlar.

La această activitate, au participat elevii claselor a IV‑a, a V‑a, și a VIII‑a de la Școala Gimnazialặ mai sus menţionatặ, unde tineri și vârstnici  s‑au implicat cot la cot, suflet lângă suflet, pentru ideal creștin frumos: ,,Să ai în viață un copil sau mai mulți, să zidești o casă și să cultivi un copac“

Proiectul derulat de parohie și intitulat: ,,Un copac și o floare pentru parohia «Precista»“, în care au fost implicați cei 40 de elevi, ai Şcolii Gimnaziale ,,Mihai Viteazul“, dar și cei opt vârstnici din parohie, a vizat împreuna lucrare a tinereții și bătrâneții, înscriindu‑se în proiectului patriarhal al anului  2023: ,,Tinerii și vârstnicii să laude împreună numele Domnului“.

Tot în cadrul acestui proiect patriarhal, preotul profesor, împreună cu cadrele didactice, din localitatea Cuca, de la Şcoala Gimnazială ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe“, județul Ga­lați, unde dânsul activează, la ca­tedra de religie, s‑au deplasat împreună cu elevii clasei a III‑a, la un domn în etate de 82 de ani, care împlinea anii în ziua respectivă făcându‑i o supriză și oferindu‑i un tort.

Acolo elevii au intonat, cu glasurile lor cristaline, imnul de ,,La mulţi ani!“ bucurându‑se cu toții pentru fericirea și surpriza adusă în inima și lacrimile bătrânului. Domnul respectiv a fost plăcut surprins, de această vizită a elevilor, de la școala din comună, fiind o gazdă primitoare și deschisă, servindu‑i pe cei mici cu diferite dulciuri.

Ziua s‑a încheiat cu  prezența elevilor, la biserica din comună, unde s‑a săvârșit o împreună rugăciune.

Pr. Valentin Diaconu