Alegerea noului Arhiereu‑Vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei

În ședința de lucru din 9 februarie 2023, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales Arhiereul-Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Arhiereul-Vicar ales, prin vot secret, este Arhimandritul Gherontie Ciupe, Vicar administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Noul Arhiereu‑Vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul.

După alegerea sa în noua demnitate Arhiereul-Vicar ales al Devei şi Hunedoarei, Arhimandritul Gherontie Ciupe, a oferit joi câteva declaraţii: „Se cuvine mai întâi de toate să dau slavă şi mulţumire lui Dumnezeu. Vă mulţumesc tuturor pentru încrederea acordată. Această încredere este meritul Preasfinţitului Părinte Gurie. El a fost harnic şi ne‑a dat şi nouă valoare prin hărni­­cia lui“.

„Mulţumesc Preafericirii Voastre pentru grija pe care ne‑o purtaţi mie personal şi Eparhiei noastre. Mulţumesc Înaltpreasfinţi­tului Părinte Mitropolit Laurenţiu şi Preasfinţitului Părinte Nestor, urmaşul vrednic al Preasfinţitului Părinte Gurie“.

„Mare este responsabilitatea pe care am primit‑o astăzi, de aceea vă rog să mă pomeniţi în rugăciunile dumneavoastră ca să pot împlini voia lui Dumnezeu şi să fiu de ajutor Preasfinţitului Părinte Nestor“, a mărturisit Arhimandritul Gherontie Ciupe, potrivit Radio Trinitas.

Viitorul episcop a mai precizat că ierarhii şi clericii îşi împlinesc misiunea încredinţată lor cu ajutorul lui Dumnezeu şi al rugăciunilor credincioşilor.

„Nădăjduiesc în ajutorul şi harul lui Dumnezeu, în rugăciunile credincioşilor ca să am puterea să împlinesc voia lui Dumnezeu slujind astfel şi lui Dumnezeu şi oamenilor câte zile ne va da Dumnezeu de trăit în această lume“.

„Demnitatea care mi s‑a dat astăzi implică o responsabilitate mult mai mare pe care nu o voi putea îndeplini decât numai cu rugăciunile credincioşilor“.„Preotul şi arhiereul sunt aleşi din popor şi în acelaşi timp slujesc poporului şi realizează ceea ce realizează numai cu rugăciunile şi ajutorul poporului dreptcredincios“, a subliniat Arhiereul‑Vicar ales al Epis­copiei Devei şi Hunedoarei.

Arhimandritul Gherontie Ciu­­pe (56 de ani) a urmat atât seminarul, cât și facultatea de teologie la Craiova, a avut apoi o bursă de studiu la Padova, Italia iar doctoratul l‑a obținut la Facultatea de Teologie din Cluj‑Napoca cu tema „Despre Taina Pocăinței și Reconstrucția Sinelui“.

A fost Mare Eclesiarh al Catedralei din Craiova (1996‑2010), Exarh al Mănăstirilor în Arhiepiscopia Craiovei (2002‑2003; 2005‑2009), dar și secretar eparhial la Craiova (2003‑2005), apoi Vicar administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei (2010‑2018; martie 2021‑prezent), dar și consilier eparhial, tot la Deva (2018‑2021).

În activitatea Arhimandritului Gherontie se remarcă atenția către catehizarea tinerilor, având activități în acest sens atât la Craiova, cât și la Deva. De asemenea, părintele Gherontie este duhovnic pentru un număr semnificativ de clerici, monahi și credincioși. A semnat diverse studii și articole, a participat la emisiuni religioase, a promovat lectura duhovnicească și înființarea de biblioteci parohiale.

Întru mulți și rodnici ani de arhierie!

Preluare www.basilica.ro