Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

16 decembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

18 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

20 decembrie Sf. Mc. Ignatie Teoforul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Capela „Sf. Ignatie Teoforul și Sf. și Dreptul Lazăr“ din cadrul Centrului de zi pentru copii al Parohiei „Sf. Spiridon“ din municipiul Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește în biserica Mănăstirii Măxineni rânduiala tunderii în monahism pentru trei părinți din obștea mănăstirii și rostește cuvânt de învățătură.

22 decembrie – săvârşeşte, la monumentul martirilor Revoluţiei din Cimitirul „Eternitatea“, în  prezenţa reprezentanţilor militarilor, jandarmilor, autorităţilor gălăţene, ai asociaţiilor locale de revoluţionari şi a membrilor familiilor martirilor, slujba de pomenire a eroilor martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989 și rostește cuvânt de învățătură.

23 decembrie ‑ săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește în biserica „Sf. Mc. Filofteia“ din municipiul Galaţi slujba de binecuvântare a reprezentărilor iconografice din sfântul locaș.

25 decembrie Naşterea Domnului – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

Sfânta Liturghie la prăznuirea Sf. Ignatie Teoforul

26 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala ,,Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

27 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

31 decembrie – săvârşeşte slujba din noaptea trecerii dintre ani în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

1 ianuarie Tăierea‑împrejur după trup a Domnului. Sf. Vasile cel Mare – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură; oficiază slujba de Tedeum şi binecuvintează programul organizat de Mănăstirea şi Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, cu ocazia hramului acestora.

5 ianuarie – săvârşeşte slujba de sfinţire cea mare a apei în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, rostind cuvânt de învăţătură.

6 ianuarie  Botezul Domnului (Boboteaza) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila și rostește cuvânt de învățătură; la faleza Dunării din municipiile Brăila şi Galaţi, săvârşeşte rânduiala sfinţirii Aghesmei Mari şi rosteşte cuvinte de învăţătură.

Slujbă de pomenire pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989

7 ianuarie Sf. Ioan Bote­zătorul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

8 ianuarie ‑ săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, în biserica  „Sf. Nicolae“ din Galaţi, Taina Sfântului Botez pentru pruncele Elena Parascheva şi Maria Filoteea Bulgaru și rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 ianuarie ‑ săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, slujba Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu şi rosteşte un cuvânt despre personalitatea acestuia.

15 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în cadrul căreia hirotonește întru diacon pe teologul Cristian Bahrim, urmată de slujba Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu și rosteşte cuvânt de învăţătură.

16 ianuarie – săvârșește în Capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului Galaţi o slujbă de mulţumire şi rugăciuni speciale pentru cei aflaţi în închisori, urmată de slujba punerii pietrei de temelie pentru noul locaș de cult din cadrul Penitenciarului Galați și rostește cuvânt de învățătură.

Colindători la Centrul Eparhial din Galaţi

17 ianuarie – săvârşeşte, în biserica ,,Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, în Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, slujba Parastasului pentru Episcopul Chesarie al Dunării de Jos, la împlinirea a 135 de ani de la naşterea sa și pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, rostind un cuvânt de evocare a acestor ierarhi.

20 ianuarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

22 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, hirotonește întru preot pe c. diac. Cristian Bahrim, pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului, Parohia Tg. Bujor I, Protopopiatul Tg. Bujor, Jud. Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

24 ianuarie – săvârşeşte, în biserica parohiei Țigănești, protopopiatul Tecuci, slujba de Tedeum și parastasul pentru Costache Conachi și fiica sa, Ecaterina Cocuţa Vogoride, susținători ai Unirii din 1859; săvârșește în Casa memorială ,,Costache Negri“ din localitatea Costache Negri, județul Galați o slujbă de pomenire pentru toți oamenii de cultură și politici care au contribuit la înfăptuirea Unirii din 1859; săvârşeşte, la biserica ,,Vovidenia“ din municipiul Galaţi, slujba de Tedeum închinată zilei Unirii Principatelor Române şi slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a mamei sale ‑ Sultana Cuza ‑ şi a făuritorilor Unirii, urmate de un cuvânt de învăţătură.

25 ianuarie – Sf. Ierarh Grigorie Teologul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Grigorie Teologul“ din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş.

SOCIAL– CULTURALE

Zi de sărbătoare la Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila

14 decembrie – participă, la Teatrul Național de Operă și Operetă ,,Nae Leonard“ din Galaţi, la Serbarea închinată praznicului Naşterii Domnului, organizată de Seminarul Teologic ,,Sf. Ap. Andrei“ – Galaţi, oferă daruri copiilor şi elevilor din cadrul acestei instituţii de învăţământ teologic şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

18 decembrie – binecuvintează, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, membrii ansamblurilor folclorice şi ai grupurilor de colindători din Braşov, Gorj, Bistriţa‑Năsăud, Maramureş, Suceava, Piatra‑Neamţ, Vaslui şi Galaţi, precum şi din Republica Moldova , participanţi la cea de‑a XXXI‑a ediţie a Festivalului de Folclor şi Tradiţii de Iarnă ,,Tudor Pamfile“ ‑ Galaţi, 2022.

20 decembrie – oferă în Capela „Sf. Ignatie Teoforul și Sf. și Dreptul Lazăr“ daruri copiilor din cadrul Centrului de zi pentru copii al Parohiei „Sf. Spiridon“ din municipiul Galați.

24 decembrie – participă în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi la recitalul de colinde susținut de corala Catedralei Arhiepiscopale.

1 ianuarieSf. Vasile cel Mare – participă la Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, la programul cultural‑religios susţinut de copii cu ocazia hramului acestui aşezământ.

13 ianuarie – participă, în Aula Magna „Alexandru Ioan Cuza“ din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, la momentul comemorativ dedicat „Luceafărului poeziei româneşti“ – Mihai Eminescu.

Zi de bucurie la Aşezământul social‑filantropic „Sf. Vasile cel Mare“

17 ianuarie – binecuvintează elevii asistaţi în cadrul Centrului multifuncţional pentru copii de la Parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ – Galaţi, oferindu‑le daruri.

22 ianuarie – participă, la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi, la concertul vocal‑simfonic „Muzica pentru copii în filmul românesc“, susținut de Corul de Copii și Tineret „Symbol ‑ Jean Lupu“ al Patriarhiei Române.

ADMINISTRATIVE

15 decembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

20 decembrie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Măxineni, judeţul Brăila.

21 decembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

28 decembrie – cercetează canonic obştea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Tudor Vladimirescu, protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.

Pomenirea făuritorilor Unirii Principatelor în biserica din loc. Ţigăneşti, jud. Galaţi

1 ianuarie – vizitează  Mănăstirea şi Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, cu ocazia hramului acestora.

10 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

24 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

23 decembrie – primeşte, în Aula Magna a Centrului pastoral‑misionar „Sf. Ioan Casian“ din cadrului Centrului eparhial, Corul militar al Garnizoanei Brăila, Corul „Sf. Rafail“ al preoţilor din protopopiatul Târgu Bujor, Grupul de copii ,,Doina Mandrei“ din parohia Brătuleşti, Grupul de tinere din cadrul Aşezământului social‑filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi, care au interpretat colinde tradiţionale, rostind cuvânt de binecuvântare.

24 decembrie – primeşte, la Reşedinţa arhiepiscopală, soborul slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale veniţi cu icoana Naşterii Domnului, cu prilejul sărbătorii Ajunului Naşterii Domnului.

5 ianuarie – primeşte, la Reşedinţa arhiepiscopală, soborul slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale, cu prilejul Ajunului Botezului Domnului.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial