Învierea Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Împărțirea Sfintei Lumini preoților și credincioșilor
din Arhiepiscopia Dunării de Jos

În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a oferit preoţilor de la parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Lumina Sfântă adusă în aceeaşi seară de o delegaţie a Patriarhiei Române, direct de la biserica „Învierii Domnului“ din Ierusalim. Lumina a fost dusă cu evlavie de preoţi în parohiile unde ei slujesc şi oferită credincioşilor adunaţi în sfintele lăcaşuri.

După acest moment, Chiriarhul locului împreună cu soborul slujitor de preoţi şi diaconi şi cu tineri de la A.S.C.O.R., filiala Galaţi, în sunetul clopotelor, au mers în procesiune către podiumul special amenajat din faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde a rostit chemarea „Veniţi de luaţi lumină!“ oferind, la momentul mult aşteptat, Sfânta Lumină miilor de credincioşi adunaţi pe esplanada catedralei şi pe strada Domnească.

Credincioși prezenți la slujba Învierii Domnului

În frumuseţea şi bucuria cântărilor pascale, Lumina a ajuns la fiecare credincios prezent, iar strada principală a municipiului Galaţi s-a umplut de lumină şi de manifestare a credinţei în Hristos Domnul nostru Cel Înviat din morţi.

Adresându‑se mulţimii de credincioşi, ierarhul Dunării de Jos a subliniat însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini, care se oferă tuturor celor prezenţi, de la Biserica Sfântului Mormânt al Mântuitorului Hristos de la Ierusalim şi i‑a îndemnat pe toţi cei prezenţi să fie lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri aflaţi în neputinţe şi în grele încercări.

Slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală

La eveniment a fost prezent şi gălăţeanul Maricel Silviu Ionașcu, revenit acasă de Sfintele Paşti de la tratamentul specializat pe care îl face la o clinică din Milano pentru tratarea unei forme de cancer extrem de rară şi foarte agresivă. În acest demers, pentru redobândirea sănătăţii, ierarhul locului, clerul şi credincioşii de la Dunărea de Jos l‑au purtat permanent în rugăciunile lor, sprijinidu‑l spiritual şi material în această grea încercare prin care trece.

După primirea Luminii Sfinte, mulţimea credincioşilor a participat la slujba Canonului Învierii din Catedrala Arhiepiscopală.

În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie Pascală, la care au luat parte mulţi credincioşi gălăţeni, refugiaţi ucraineni, dar şi tineri studenţi africani şi turci, aflaţi în această perioadă la studii în Galaţi.

La finalul slujbei, toţi credincioşii au primit pâinea sfinţită numită „pască“ şi tradiţionalele daruri de cozonac şi ouă roşii.

Pr. Rareș Bucur