Mutarea din lumea noastră a alesului arhitect Călin Hoinărescu

Mesaj transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, familiei dlui arhitect Călin Hoinărescu, la plecarea acestuia la Domnul.

Am primit cu multă durere în suflet vestea mutării din lumea noastră a alesului, în­țeleptului, competentului și iubitorului de frumuseți nepieritoare ale patrimoniului cultural și spiritual‑religios din perioada medievală‑târzie și modernă a artei românești, domnul arhitect Călin Hoinărescu.

Personalitate completă și complexă, mare iubitor al restaurării sfintelor locașuri și al centrelor cultural‑istorice din România, a lucrat ca un arhitect cre­dincios, foarte priceput și dornic de a readuce în prezentul nostru sărac de valori arhitecturale a celor mai reprezentative cetăți ale sufletului și dăinurii neamului.

Am avut șansa să lucrăm împreună pentru a reda prezentului, măreața ctitorie basarabă de la Mă­­năstirea Măxineni: biserica, incinta și casa dom­neas­că‑stăreția.

Întâlnirea cu domnia sa și cu echipa competentă din familia sa rămân adevărate simpozioane și lecții de urmat în viață, pentru a arăta că omul nu dispare în moarte, ci dăinuiește prin credință și în urmași, prin operele rămase.

Mănăstirea Măxineni

În timpul sacru dintre Înviere și Înălțare, noi credem că cerul este deschis, iar moartea a fost biruită, de aceea înălțăm rugăciuni în bisericile restaurate cu înțeleapta povățuire a domnului arhitect Călin Hoinărescu, ca sufletul său să intre în „cetatea“ Veșniciei, iar amintirea lui să rămână, la timpul prezent, în zidurile trainice pe care le lasă în urmă.

Dumnezeu să  mângâie familia îndoliată și să‑i fie pomenirea din neam în neam!

Hristos a înviat!

† Casian

Arhiepiscopul Dunării de Jos