Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

13 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, în Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

15 aprilie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

16 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr – participă, la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila, la Pelerinajul de Florii, după care rosteşte un cuvânt de învăţătură; participă, la Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, la Pelerinajul de Florii, întâmpină slujitorii şi credincioşii gălăţeni participanţi, sfinţeşte Litia şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

17 aprilieIntrarea Domnului în Ierusalim – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

18‑22 aprilie – participă la slujba Deniilor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Hristos în Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi,  rostind cuvânt de învăţătură.

20 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite în Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

21 aprilie ‑ Joia Mare – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Sf. Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, urmată de Rânduiala Spălării Picioarelor, rostind cuvânt de învățătură; săvârşeşte slujba Deniei celor 12 Evanghelii în Catedrala Arhiepis­copală.

Procesiunea de Florii la Brăila

22 aprilie Vinerea Mare – săvârşeşte slujba Vecerniei din Sâmbăta Mare şi ritualul scoaterii Sfântului Epitaf  în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi;  săvârșește slujba Deniei Prohodului Domnului în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

23 aprilieSâmbăta Mare ‑ întâmpină, în Catedrala Arhiepis­copală din Galați, Lumina Sfântă de la Ierusalim, preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos, oferind‑o preoţilor din protopopiatele Galaţi şi Tg Bujor.

24 aprilie Sfintele Paşti – oficiază slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie pascală în Catedrala Arhiepiscopală; săvârşeşte slujba Vecerniei speciale, a celei de‑a „doua Învieri“, în Catedrala Arhiepiscopală,  rostind cuvânt de învăţătură.

25 aprilieSfintele Paști; Sf. Mare Mc. Gheorghe – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Iachint de Vicina“ din Tecuci, cu ocazia hramului catedralei şi al oraşului Tecuci şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

26 aprilieSfintele Paști – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala „Nașterea Domnului“ din municipiul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Rânduiala „Spălării Picioarelor“ în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

28 aprilie – săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia în biserica „Izvorul Tămăduirii“ din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

29 aprilieIzvorul Tămăduirii – săvârşeşte, în biserica parohiei mixte româno‑elene ,,Buna Vestire“ din municipiul Brăila, slujba Sfintei Liturghii, precum şi slujba Aghesmei celei mici, rostind cuvânt de învăţătură, cu prilejul sărbătorii celui de‑al doilea hram al bisericii.

1 mai – Duminica a II‑a după Sfintele Paști (a Sf. Ap. Toma) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica, la 28 de ani de la trecerea la cele veşnice.

2 maiSfântul Ierarh Atanasie Patelarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în altarul de vară al bisericii „Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie“ din  municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş.

5 mai  – Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou – săvârșește Sfânta Liturghie, la altarul de vară al bisericii „Sf. Mare Mc. Dimitrie şi Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou“ din municipiul Galaţi şi rostește cuvânt de învăţătură cu ocazia celui de‑al doilea hram al acestui sfânt lăcaş.

Denia Prohodului Mântuitorului Iisus Hristos la Catedrala Arhiepiscopală

6 mai – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

8 mai – Duminica a III‑a după Sfintele Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sf. Mc. Antim“ din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia serbării celui de‑al doilea hram al acestui sfânt locaş, „Sfintele Femei Mironosiţe“.

13 mai – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

15 mai – Duminica a IV‑a după Sfintele Paști (Vindecarea slăbănogului de la Vitezda) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

20 mai – săvârşeşte Taina Sfân­tului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

Premierea elevilor merituoși, la Tecuci

21 maiSfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – slujeşte, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi săvârşită la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu ocazia hramului istoric al acestui sfânt lăcaş.

22 mai – Duminica a V‑a după Sfintele Paști (a Samarinencei) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

26 mai – săvârşeşte, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, slujba de sfințire a paraclisului „Învierea Domnului și Sf. Ier. Spiridon al Trimitundei“ al Centrului Eparhial din Cahul – Republica Moldova, urmată de slujba Sfintei Liturghii, rostind cuvânt de învățătură.

27 mai – săvârșește, în biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ din Brăila, slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul conferinței pastoral‑misionare de primăvară a Protoieriei Brăila, rostind cuvânt de învățătură; săvârșește slujba de binecuvântare  a sediului Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu“ din municipiul Brăila.

29 maiDuminica a VI‑a după Sfintele Paști (Vindecarea orbului din naștere) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Brăila

30 mai – participă, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul desfăşurării examenului de certificare a competenţelor profesionale pentru elevii din anii terminali de la Secţiile Pastorală şi Patrimoniu Cultural, rostind cuvânt de învățătură; săvărșește slujba de sfințire a  crucilor ce vor fi şezate pe biserica militară „Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum“ din Garnizoana Galaţi, rostind cuvânt de învățătură.

1 iunie – săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia la biserica „Înălțarea Domnului“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

2 iuniesăvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură; conduce procesiunea organizată cu ocazia Zilei Naționale a Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul  „Eternitatea“ din municipiul Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură; conduce procesiunea organizată cu ocazia Zilei Naționale a Eroilor şi săvârşeşte slujba de pomenire a acestora la Cimitirul  „Sfinţii Împăraţi“ din municipiul Brăila, rostind cuvânt de învăţătură.

3 iunie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

4 iunie – slujește, la Niculiţel, jud. Tulcea, la Sfânta Liturghie, împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și PS Visarion, Episcopul Tulcii, cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip.

Expoziția „Sacru și Profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX“

5 iunieDuminica a VII‑a după Sfintele Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

6 iunie – participă la Sfânta Liturghie şi săvârşeşte slujba de Tedeum, la Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, cu ocazia revederii după 25 de ani a promoţiei 1997 și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește slujba de Tedeum la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“, cu ocazia  împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Regimentului 11 Dorobanţi „Siret“, rostind cuvânt de binecuvântare.

10 iunie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

SOCIAL–CULTURALE

16 aprilie – premiază, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați,  elevii câştigători la etapa ju­deţeană a Concursul interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“, precum şi elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie, binecuvântându‑i şi oferindu‑le daruri.

21 aprilie – oferă copiilor, participanți în Joia Mare la Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală, daruri pascale şi produse de igienă.

Liturghie și filantropie la Duminica Orbului

23 aprilie – oferă daruri pascale refugiaţilor ucraineni cazaţi în Campusul studenţesc „Al. I. Cuza“ din municipiul Galaţi.

24 aprilieÎnvierea Domnului – vizitează, cu prilejul Praznicului Învierii Domnului, creştinii privaţi de libertate de la Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi; participă, la Centrul Eparhial – Galaţi, la tradiţionala întâlnire de Sf. Paşti cu preoţii din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

25 aprilie – la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Tecuci, premiază elevii din protoierie participanţi la diverse concursuri şi olimpiade judeţene şi naţionale.

29 aprilie – participă, la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, la vernisajul expoziției „Lumină din Lumină“ și rostește cuvânt de binecuvântare.

6 mai – participă, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Du­­mitrescu“ a Muzeului Istoriei, Cul­turii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la vernisajul expoziţiei „Sacru și Profan în gravura europeană a secolelor XV‑XIX“, rostind cuvânt de binecuvântare.

12 mai – prezidează, la Centrul Eparhial,  Comisia de Evaluare la nivel eparhial a lucrărilor participanţilor la Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea.

Examen de atestare a competențelor profesionale la Seminarul Teologic

13 mai – prezidează, în Sala „Sf. Ioan Evanghelistul“ din cadrul Așezământului „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, lucrările Consilului Naţional a Asociației Studenților Creștini‑Ortodocși Români (A.S.C.O.R.); participă, în Aula Magna  „Alexandru Ioan Cuza“ a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, la lansarea Albumului foto „ASCOR Galaţi-30“, rostind cuvânt de binecuvântare.

14 mai – participă la evenimentul „Noaptea europeană a muzeelor“, desfăşurat la Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

15 mai – oferă, în parcul Reşedinţei Arhiepiscopale, o agapă tradiţională și pachete cu alimente de primă necesitate persoanelor cu deficienţe locomotorii şi însoţitorii acestora participanți la Sfânta Liturghie  de la Catedrala Arhiepiscopală, în Duminica vindecării slăbănogului.

20 mai – prezidează, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi, Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice susţinută de studenţi şi masteranzi din cadrul Departamentului Teologic al Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

24 mai – prezidează, în Sala de şedinte din cadrul Protoieriei Galaţi, întrunirea de lucru cu ppcc. preoți din municipiul Galați și cu tinerii coordonatori ai programelor şi activităţilor desfăşurate prin Serviciul pentru tineret din fiecare parohie, în vederea organizării ediţiei a XXVII‑a a Pelerinajului tinerilor la Mănăstirea Buciumeni.

Sfințirea crucilor pentru biserica din Garnizoana Galați

25 mai – participă, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural‑filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, la lansarea volumului „Viaţa Cuvioasei Teofana Basarab“, avându‑l ca autor pe preotul Alexandru Stănciulescu‑Bârda, rostind cuvânt de binecuvântare.

27 mai – prezidează, în biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ din municipiul Brăila întrunirea de lucru cu ppcc. preoți din municipiul Brăila, și cu tinerii coordonatori ai programelor şi activităţilor desfăşurate prin Serviciul pentru tineret din fiecare parohie, în vederea organizării a ediţiei a XXVII‑a a Pelerinajului tinerilor la Mănăstirea Buciumeni.

29 mai – oferă, în parcul Reşedinţei arhiepiscopale, o agapă tradiţională și pachete cu alimente de primă necesitate şi produse de igienă persoanelor cu deficienţe de vedere şi însoţitorii acestora, participanți la Sfânta Liturghie  de la Catedrala Arhiepiscopală, în Duminica vindecării orbului din naștere.

31 mai – oferă daruri elevilor de la clasele primare ale Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului; participă la cursul festiv al elevilor claselor a XII‑a de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați, rostind cuvânt de binecuvântare.

8 iunie – participă, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la serbarea de sfârşit de an şcolar a elevilor de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, rostește cuvânt de învățătură și oficiază ceremonia de premiere.

ADMINISTRATIV–SINODALE

Serbare de sfârșit de an școlar pentru elevii Seminarului Teologic din Galați

18 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

3 mai – vizitează clasele primare de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi şi binecuvintează elevii și cadrele didactice.

4 mai – prezidează, la Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, întrunirea cu tinerii teologi şi viitoarele lor soţii, însoţiţi de părinţii acestora, acordându‑le arhiereasca binecuvântare în vederea căsătoriei.

12 mai – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

17 mai – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

19 mai – prezidează, la sediul Protoieriei Galați, conferința administrativă cu preoții din Protopopiatul Galați.

20 mai – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

27 mai – prezidează, în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ din municipiul Brăila, conferința administrativă cu preoții din Protopopiatul Brăila.

30 mai – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

5 iunie – prezidează, în biserica „Nașterea Maicii Domnului“ din localitatea Cuza Vodă‑Salcia, Protopopiatul Făurei, județul Brăila, conferința administrativă cu preoții din Protopopiatele Făurei și Însurăței.

6 iunie – vizitează clasele primare de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi şi binecuvintează elevii și cadrele didactice.

9 iunie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

23 aprilie – primește la Centrul Eparhial pe Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

10 mai – primește la Centrul Eparhial pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Regale, Alteţa Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa  Sofia.

15 mai – primeşte, la Reşedinţa arhiepiscopală, reprezentanții filialelor A.S.C.O.R. din Patriarhia Română.

6 iunie – primește, la Centrul Pastoral „Sf. Cuv. Casian“, pe domnul general‑maior Iulian Berdilă, Şefului Statului Major al Forţelor Terestre și îi conferă distincția eparhială „Vrednicia andreiană“.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial