Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

 LITURGICE

27 ianuarie – Aducerea moaştelor Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Capela ,,Sf. Ioan Gură de Aur şi Sf. Macrina cea Bătrână“ din cadrul Centrului pastoral, cultural şi filantropic „Sf. Cuv. Ioan Casian“ ‑ Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură.

28 ianuarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

29 ianuarie – săvârșește slujba înmormântării presbiterei Aurelia Gagiu în biserica „Sf. Nicolae“ a Parohiei Rădești, Protopopiatul Tg. Bujor, județul Galați și rostește cuvânt de învățătură.

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi și rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului bisericii.

31 ianuarie – Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan – săvârşeşte o slujbă de mulţumire şi parastasul pentru toţi ostenitorii spitalului trecuţi la Domnul în Capela ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestei instituţii.

1 februarie Sf. Mc. Trifon – săvârşeşte slujba de mulţumire în biserica mănăstirii „Sf. Trifon“ din localitatea Şendreni, jud. Galaţi, cu ocazia hramului, şi oficiază rânduiala şi rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Trifon ce se face la ţarini, la vii şi la grădini.

2 februarie – Întâmpinarea Domnului – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, urmată de slujba parastasului pentru Episcopul Partenie Clinceni şi pentru ceilalţi ierarhi ai Dunării de Jos  și rosteşte cuvânt de învăţătură.

4 februarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

6 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

Sfânta Liturghie arhierească la hramul bisericii „Sf. Trei Ierarhi“ din Galați

10 februarie Sf. Sfințit Mc. Haralambie – participă la slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Mc. Haralambie“ din municipiul Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş; săvârșește în biserica „Pogorârea Sf. Duh“ din municipiul Galați slujba înmormântării pentru pc. pr. Costică Carp, rostind cuvânt de învățătură.

11 februarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

12 februarie – participă la slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi,  urmată de un Tedeum pentru deschiderea lucrărilor Adunării Eparhiale.

13 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

16 februarie – participă în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti, la slujba de Tedeum, cu prilejul deschiderii şedinţei Adunării Naţionale Bisericeşti.

17 februarie – participă la slujba de Tedeum în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti,  prilejuită de deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

18 februarie – participă la slujba Sfintei Liturghii și săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi mulţumeşte Domnului, cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la primirea cerescului dar al hirotoniei întru arhiereu.

20 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

Binecuvântarea țarinilor în ziua prăznuirii Sf. Mc. Trifon

24 februarie – săvârşeşte, în Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, slujba Parastasului pentru Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos, la împlinirea a 114 de ani de la naştere, rostind cuvânt de învățătură.

25 februarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

27 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârșește, în biserica „Sfinţii Cuv. Ioan Casian şi Gherman“ din Galaţi, slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

28 februarie Sf. Cuv. Ioan Casian și Gherman – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește în biserica „Sf. Nicolae“ din municipiul Galați slujba de hirotesie întru protoiereu pe seama Protoieriei Galaţi a preotului Valentin Rădoi de la parohia „Adormirea Maicii Domnului“ – Cimitirul Eternitatea, municipiul Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește în biserica „Sf. Apostoli“ din municipiul Brăila slujba de hirotesie întru protoiereu pe seama Protoieriei Brăila a preotului Ștefan Constandache de la parohia „Sf. Ilie“, municipiul Brăila și rostește cuvânt de învățătură.

2 martie – săvârșește în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din orașul Însurăței, județul Brăila slujba de hirotesie întru protoiereu pe seama Protoieriei Însurăței a preotului George Ionuţ Albu de la parohia Mihai Bravu, Protopopiatul Însurăței, județul Brăila și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din orașul Făurei, județul Brăila slujba de hirotesie întru protoiereu pe seama Protoieriei Făurei a preotului Mihăiță Cocîrlea de la parohia Surdila Găiseanca, Protopopiatul Făurei, județul Brăila și rostește cuvânt de învățătură.

3 martie – participă la slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din municipiul Tecuci, județul Galați și săvârșește slujba de hirotesie întru protoiereu pe seama Protoieriei Tecuci a preotului Cornel Păduraru de la parohia Barcea Nouă, Protopopiatul Tecuci, județul Galați și rostește cuvânt de învățătură.

4 martie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

Vernisajul expoziţiei „Lumină. Culoare. Rugăciune“

6 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

7-10 martie – săvârşeşte, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

9 martieSfinții 40 de Mucenici din Sevastia – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, în Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

11 martie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 martie  Duminica Ortodoxiei – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepis­copală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

16 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, în Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

18 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite și Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

20 martieDuminica Sf. Grigorie Palama – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL – CULTURALE

25 ianuarie – participă, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural‑filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, la Simpozionul comemorativ dedicat istoricul gălăţean Paul Păltănea, la împlinirea a 14 ani de la trecerea sa la cele veşnice, rostind cuvânt comemorativ.

27 ianuarie – participă, în  Capela „Sf. Ap. Andrei şi Sf. Nectarie“  a Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați la Simpozionul interliceal intitulat „Sfinţii Trei Ierarhi – modele de rugători pentru tineri“, rostind cuvânt de binecuvântare; participă,  în  Aula „Epis­cop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie la Simpozionul studenţesc intitulat: „Sfinţii Trei Ierarhi, modele de rugăciune în viața Bisericii“, organizat de Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, rostind cuvânt de învățătură.

Simpozion studențesc închinat Sfinților Trei Ierarhi

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – oferă unui număr de 12 elevi cu rezultate remarcabile la învăţătură, premii în bani şi cărţi ziditoare de suflet, în cadrul programului cultural‑educaţional „Rugăciunea, izvor de vindecare în viaţa creştinului“, prilejuit de hramul bisericii „Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi.

2 februarie – participă în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos la un recital de pian susţinut de copii din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galați; participă în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial la vernisajul expoziţiei „Lumină. Culoare. Rugăciune“, rostind cuvânt de binecuvântare.

25 februarie – participă,  în  Aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie la Simpozionul studenţesc intitulat: „Sf. Ioan Casian, dascăl al rugăciunii“, organizat de Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, rostind cuvânt de învățătură.

1 martie – vizitează, însoţit de cadre didactice, studenţi  şi masteranzi din cadrul Departamentului de Teologie al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, mamele şi copiii refugiați din Ucraina, cazaţi în Campului studenţesc „Al. Ioan Cuza“ al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, oferindu‑le daruri.

4 martie – se adesează prin video, în Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, întrunirii de lucru pentru organizarea programului tradițional la Duminica Ortodoxiei. Au participat doamnele inspectori şcolari de la disciplina Religie, profesori de Religie şi elevi de la liceele şi şcolile generale din cele două judeţe ale eparhiei.

8 martie – participă, în Capela „Întâmpinarea Domnului“ a Muzeului eparhial, la întâlnirea de suflet cu refugiați din Ucraina, mame şi copii, cazați în Campusul studenţesc „Al. Ioan Cuza“ din municipiul Galați, oferindu‑le iconițe, flori și dulciuri şi produse de igiena personală.

12 martie – participă, la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, la manifestările prilejuite de desfăşurarea fazei judeţene a Olimpiadei naţionale interdisciplinare de limba și literatură română și religie „Cultură şi spiritualitate românească“.

13 martie – participă, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la cea de‑a XXII‑a ediţie a expoziţiei de icoane, schiţe şi desene cu tematică iconografică, dedicată anului omagial şi comemorativ 2022, organizată de Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu tineretul din cadrul Centrului Eparhial, s‑au oferit diplome şi daruri după tradiţie.

19 martie – participă, la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galați , la manifestările prilejuite de desfăşurarea fazei judeţene a Olimpiadei de religie.

ADMINISTRATIV– SINODALE

Întâlnire de suflet a Chiriarhului Dunării de Jos
cu familiile refugiate din Ucraina

26 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

1 februarie – vizitează și cercetează canonic obștea Mănăstirii „Sf. Trifon“, județul Galați.

3 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

8 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, întrunirea anuală a Organizaţiei C.A.R. a clerului şi salariaţilor bisericeşti din cadrul  Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

9 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, prin intermediul unui platforme de comunicare online, întrunirea cu inspectorii şi profesorii de la disciplina Religie din judeţele Galaţi şi Brăila şi cu doamnele preotese din Eparhia Dunării de Jos.

11 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, lucrările Consiliului Eparhial, de analiză a activităţii bisericeşti pe anul 2021 din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

12 februarie – prezidează, la Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Centrului Eparhial, lucrările Adunării Eparhiale de validare a activităţii bisericeşti pe anul 2021 din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de aprobare a proiectelor pe anul 2022.

14 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

16 februarie – participă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din București, la şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti.

17 februarie – participă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din București, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

24 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

28 februarie – prezidează, în biserica „Sf. Nicolae“ din municipiul Galați ședința administrativă cu preoții din Protopopiatul Galați, în cadrul căreia a fost instalat noul protoiereu de Galaţi; prezidează, în biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel“ din municipiul Brăila ședința administrativă cu preoții din Protopopiatul Brăila, în cadrul căreia a fost instalat noul protoiereu de Brăila.

Consfătuire cu profesorii de religie din eparhie

2 martie – prezidează, în biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena“ din orașul Însurăței, județul Brăila, ședința administrativă cu preoții din Protopopiatul Însurăței, în cadrul căreia a fost instalat noul protoiereu de Însurăței; prezidează, în biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din orașul Făurei, județul Brăila, ședința administrativă cu preoții din Protopopiatul Făurei, în cadrul căreia a fost instalat noul protoiereu de Făurei.

3 martie – prezidează, în biserica „Sf. Mare Mc. Gheorghe“ din municipiul Tecuci ședința administrativă cu preoții din Protopopiatul Tecuci, în cadrul căreia a fost instalat noul protoiereu de Tecuci; vizitează și cercetează canonic obştea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ ‑ Tudor Vladimirescu, protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.

7 martie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

14 martie – prezidează, la Cen­trul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

28 februarie – primește la Cen­trul Eparhial pe Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

19 martie – primește la Centrul Eparhial pe Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial