Preasfinţitul Părinte Vasile Flueraş a trecut la cele veşnice

Înaltpreasfinției Sale,

Înaltpreasfințitului  Andrei,

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Înaltpreasfinția Voastră,

Am aflat, cu durere sufletească, vestea trecerii din lumea noastră a blândului, evlaviosului și misionarului harnic și duhovnicesc, Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, fost Episcop‑Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Personalitatea sa, dăltuită în inimile, în conștiințele și în viul vieții bisericești din Eparhie și din toată Biserica noastră, rămâne un dar ceresc pentru cei ce în slujire poartă „jugul“ cel bun al Crucii, cu speranța luminoasă a Învierii.

În numele slujitorilor și al credincioșilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Vă rugăm să primiți creștinești condoleanțe, însoțite de rugăciuni pentru odihna sufletului bunului Vlădică Vasile.

Dumnezeu să‑l așeze în ceata drepților!

† Casian,

Arhiepiscopul  Dunării de Jos

  
 

Preasfințitul Părinte Vasile, fost episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a trecut la cele veşnice la vârsta de 72 de ani în ziua de vineri, 8 octombrie 2021.

Preasfinţitul Părinte Vasile s‑a născut în data de 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj‑Napoca, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea „rădăcini adânci“ în Mănăştur. A urmat şcoală generală în Mănăştur (1955‑1962), Şcoală profesională „16 Februarie“ din Cluj (1962‑1965), la absolvirea ei angajându‑se la Uzina „16 februarie“. În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965‑1971), unde a obţinut şi bacalaureatul.

În anul 1972 s‑a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972‑1976), unde în 1976 a obţinut şi licenţa în Teologie, cu lucrarea: „Probleme sociale în scrierile Părinţilor Capadocieni“, la catedra de Bizantinologie, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Teodor Bodogae.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, jud. Cluj, de către Preasfinţitul Părinte Episcop‑Vicar Justinian Chira Maramureşanul. La scurtă vreme a fost detaşat (la 1 ianuarie 1977) ca preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, din cartierul Grigorescu, municipiul Cluj‑Napoca.

După alte câteva luni (în august 1977) a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cartierul clujean Mănăştur. Pentru activitatea misionar‑pastorală deosebită Arhiepiscopul Teofil Herineanu i‑a acordat distincţia bisericească de „iconom“ (în anul 1987).

În anul universitar 1990‑1991 a fost şi duhovnic‑asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Cluj‑Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxă), fiind un preot model pentru studenţii teologi. La 24 martie 1991 (ajunul Bunei Vestiri) a fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Alba‑Iulia de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei.

Ca monah a îndeplinit ascultarea de stareţ la Mănăstirea Nicula, din octombrie 1991 până în februarie 1994. S‑a impus în faţa obştii mănăstireşti prin bunătate, înţelepciune, răbdare şi exemplu personal.

În februarie 1994, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bar­to­­lomeu l‑a numit Eclesiarh al Ca­tedralei Arhiepiscopale din Cluj‑Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost hirotesit apoi şi în rangul de arhimandrit.

În urma propunerii Arhiepis­copului Bartolomeu, din vara anului 1998 a fost numit Epis­cop‑Vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

Ca Episcop‑Vicar al Arhiepis­copiei Clujului a publicat numeroase articole, a sfințit și resfințit numeroase biserici și mănăstiri. De asemenea, a desfășurat o bogată activitate social‑misionară. Printre cele mai importante proiecte ale Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“ din Cluj‑Napoca, inițiat în anul 2009.

La finalul anului 2019, ca urmare a aprobării cererii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 17 decembrie 2019, se retrage din activitatea administrativă, continuându‑și pe mai departe activitatea pastorală și duhovnicească.

Veșnică să îi fie pomenirea!

Iulian Dumitrașcu

Preluare www.basilica.ro

 

„Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne‑a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; a stins‑o pe ea Cel ce a fost ţinut de ea. Prădat‑a iadul Cel ce S‑a pogorât în iad; umplutu‑l‑a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul Lui. Şi aceasta mai înainte înţelegând‑o Isaia, a strigat: «Iadul, zice, s‑a amărât, întâmpinându‑Te pe Tine jos: amărâtu‑s‑a că s‑a stricat. S‑a amărât, că a fost batjocorit; s‑a amărât, că a fost omorât; s‑a amărât, că s‑a surpat; s‑a amărât, că a fost legat».

Unde‑ţi este, moarte, boldul? Unde‑ţi este, iadule, biruinţa? Înviat‑a Hristos şi tu ai fost nimicit. Sculatu‑S‑a Hristos şi au căzut diavolii. Înviat‑a Hristos şi se bucură îngerii. Înviat‑a Hristos şi viaţa stăpâneşte. Înviat‑a Hristos şi nici un mort nu este în groapă; că Hristos, sculându‑Se din morţi, începătura celor adormiţi S‑a făcut. Lui se cuvine slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin.“

Sfântul Ioan Gură de Aur, Cuvânt la Învierea Domnului