Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

1 septembrieÎnceputul anului bisericesc (Indictionul) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş.

3 septembrie – Sf. Sfințit Mc. Antim, Episcopul Nicomidiei – participă la slujba Sfintei Liturghii de la biserica ,,Sf. Sfințit Mc. Antim, Episcopul Nicomidiei“ din municipiul Galaţi și rostește cuvânt de învățătură, cu prilejul hramului acestei biserici; săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește slujba Parastasului  pentru Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos, în Catedrala Arhiepiscopală și rostește cuvânt de învățătură.

5 septembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; conferă distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“ domnului profesor Adrian Nicolae Lemeni, Consilier Patriarhal Onorific şi Director al Şcolii Doctorale „Dumitru Stăniloae“ din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

8 septembrie Naşterea Maicii Domnului – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ din Cudalbi, judeţul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului acestui aşezământ monahal.

9 septembrieSf. Ioachim şi Ana – participă, la slujba Sfintei Liturghii de la biserica „Sf. Ana“ din municipiul Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş de închinare.

10 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

Sărbătoare la Parohia „Sf. Ana“ din Galați

12 septembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

13 septembrie – participă, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Tedeum şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia deschiderii noului an şcolar la această instituţie de învăţământ teologic.

14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci – săvârșește rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci şi slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, rostind cuvânt de binecuvântare; săvârșește, lângă Troiţa‑memorial „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“, slujba de binecuvântare pentru două cruci amplasate pe groapa comună de la fostul lagăr ‑ Salcia din Insula Mare a Brăilei.

15 septembrie – săvârşeşte slujba de Tedeum în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în prezenţa angajaţilor Grupului de Pompieri ,,Eremia Grigorescu“, cu prilejul cinstirii Sf. Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului,  ocrotitorul pompierilor români.

17 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

19 septembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Binecuvântarea crucilor de lângă Troița Memorial – Insula Mare a Brăilei

24 septembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește slujba Parastasului, în Capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, pentru Episcopul Nifon Niculescu al Dunării de Jos, cu prilejul primirii rămășitelor pământești ale Episcopului Nifon la Galați și rostește cuvânt de învățătură.

25 septembrie – participă la slujba Sfintei Liturghii oficiată în Capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, urmată de slujba de pomenire pentru Episcopul Nifon al Dunării de Jos; conduce procesiunea cu rămăşiţele pământeşti ale Episcopului Nifon Niculescu, de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos către Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Nicolae“ din muncipiul Galaţi.

26 septembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, urmată de slujba Parastasului şi ritualul așezării osemintelor ierarhului Nifon Niculescu în nişa special pregătită, rostind cuvânt de evocare a personalității Epis­copului Nifon.

27 septembrieSf. Ierarh Martir Antim Ivireanul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, cu ocazia împlinirii a doisprezece ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie şi a chiriarhului ei la demnitatea de Arhiepiscop.

1 octombrie Acoperământul Maicii Domnului – participă la slujba Sfintei Liturghii de la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“ din judeţul Galaţi și rostește cuvânt de învățătură.

Tedeum la prăznuirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș

3 octombrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

4 octombrie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii și săvârșește slujba de Tedeum cu ocazia începerii noului an universitar, rostind cuvânt de învăţătură, în prezenţa cadrelor didactice de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos“, a studenţilor şi a masteranzilor teologi.

7 octombrie – participă la Sfânta Liturghie şi săvârşeşte slujba Parastasului, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, cu ocazia revederii după 20 de ani a promoţiei 2001 și rostește cuvânt de învățătură.

8 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește slujba de Tedeum la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“ din Garnizoana Galaţi cu prilejul ceremonialului de depunere a Jurământului Militar de către soldații profesioniști aflați la Programul de instruire inițială, urmată de slujba de binecuvântare cu Agheasmă a lucrărilor realizate la Capela unităţii militare.

10 octombrie – săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Mare Mucenic Dimitire, Izvorâtorul de Mir“ din parohia Mircea Vodă, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, urmată de Sfânta Liturghie; hirotesește întru iconom  pe pc. pr. paroh Nicu Balaban, rostind cuvânt de învăţătură.

14 octombrieSfânta Cuvioasă Parascheva – slujeşte, împreună cu ierarhi români, la invitaţia ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Sfânta Liturghie săvârşită cu prilejul prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, pe scena special amenajată de lângă Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Ierarhul Dunării de Jos în mijlocul micilor seminariști

15 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învăță-tură.

17 octombrie – Trecerea moaș­telor Sf. Ap. Andrei la Galați – săvârşeşte slujba de re­sfinţire a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din parohia Ber­lești, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, urmată de Sfânta Liturghie, rostind cuvânt de învăţă­tură; săvârșește în biserica din localitatea Târlele Filiu, Protopopiatul Făurei, județul Brăila, slujba Parastasului pentru părintele arhimandrit Dometie Manolache.

22 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ din Galaţi slujba de binecuvântare a unei autoutilitare de tip ambulanță oferită acestui spital prin contribuția Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi Crucea Roşie Bavareză, rostind cuvânt de învățătură.

23 octombrie – săvârșește slujba de sfinţire a Capelei cu hramurile „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Cuv Parascheva și Sfântul și Dreptul Lazăr“ din cimitirul vechi al parohiei Frumuşiţa, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi, urmată de slujba Parastasului pentru toţi cei ce sunt înhumaţi în acest cimitir parohial, rostind cuvânt de învățătură.

24 octombrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

25 octombrie – săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia în biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou“ din municipiul Galaţi, cu ocazia hramului şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Consfătuirea profesorilor de religie din jud. Galați

26 octombrieSf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – săvârşeşte slujba de sfinţire a bisericii „Adormirea Maicii Domnului și Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ din parohia Căuiești, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galați, urmată de Sfânta Liturghie; hirotesește întru sachelar pe pc. pr. paroh Costel Cojocaru, rostind cuvânt de învăţătură.

27 octombrieSf. Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor – participă la Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou“ din cartierul Dimitrie Cantemir, municipiul Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş de închinare.

29 octombrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

30 octombrie – Sâmbăta morților – Moșii de toamnă – săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii „Învierea Domnului, Sf. Mare Mc. Dimitrie şi Sf. Antonie cel Mare“ din Cimitirul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Brăila, urmată de slujba Parastasului pentru toţi cei ce sunt înhumaţi în acest cimitir municipal; hirotesește întru sachelar pe pc. pr. Ștefan Damian, rostind cuvânt de învăţătură; săvârșește în biserica „Sf. Mare Mucenic Mina“ din municipiul Brăila slujba Parastasului pentru filantropii Nedelcu Chercea şi soţia sa, Ana, rostind cuvânt de învățătură.

31 octombrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, hirotonește întru preot pe c. arhid. Adrian Marin pe seama Catedralei Arhiepiscopale și întru diacon pe teologul Mădălin Andrei Iancu şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL – CULTURALE

3 septembrie – oferă rechizite şcolare şi alte daruri unui număr de 25 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 38 „Grigore Moisil“ din parohia „Sfântul Antim“ – Galaţi.

Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Dunării de Jos

7 septembrie – participă în Sala „Sf. Ioan Evanghelistul“ din cadrul  Aşezământul social‑filantropic „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat la reuniunea la care au participat cadrele didactice care predau în prezent la seminarul gălăţean, preoţi de la câteva parohii din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos, precum şi profesori şi absolvenţi ai Seminarului „Chesarie Episcopul“ din Buzău, promoţia 1970‑1975; conferă preacucernicului arhidiacon Tudor Mihalache, profesor şi diriginte al promoţiei 1970‑1975, Ordinul „Sfântul Apostol Andrei pentru clerici“, clasa I și doamnei Maria Tudor, disctincția „Vrednicia andreiană“.

9 septembrie – oferă ghiozdane şi rechizite şcolare elevilor care provin din familii cu mulţi copii şi cu posibilităţi financiare  reduse din parohia „Sf. Ana“ din Galaţi.

21 septembrie – participă în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos la lansarea volumului colectiv „Mistuire pentru dăinuire – Radu Macovei“, rostind o alocuțiune.

25 septembrie – prezidează în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos Simpozionul „Personalitatea Episcopului Nifon, ierarh vrednic, liturghisitor evlavios, misionar harnic, filantrop energic şi patriot luminat“, rostind o alocuțiune.

28 septembrie – participă, prin online, la Conferința Na­țională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, ediția a VIII‑a, cu tema „Norme și îndrumări unitare în iconografie și restaurarea patrimoniului bisericesc“, organizată de Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios și Comisia de Pictură Bisericească ale Patriarhiei Române.

4 octombrie – participă, în Aula Magna  „Alexandru Ioan Cuza“ a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, la festivitatea de deschidere a cursurilor noului an universitar 2020‑2021 şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

12 octombrie – participă în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial la vernisajul expoziţiei „Boholţ‑colţ de Rai“, conferă domnului Vasile Joantă distincția „Vrednicia andreiană“ si rostește cuvânt de binecuvântare.

ADMINISTRATIVE

13 septembrie – vizitează sălile de curs de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi şi binecuvintează elevii la început de nou an şcolar.

Resfințirea bisericii Cimitirului „Sf. Împărați Constantin și Elena“ din Brăila

15 septembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

16 septembrie – prezidează în Sala ,,Sf. Ioan Evanghelistul“ din cadrul Așezământul eparhial „Sf. Mare Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, consfătuirea anuală cu profesorii de Religie din judeţul Brăila.

21 septembrie – prezidează în Sala ,,Episcopul Melchisedec“ din cadrul Centrului eparhial, consfătuirea anuală cu profesorii de Religie din judeţul Galați.

28 septembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

7 octombrie – prezidează, la Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, examenul de capacitate preoţească, sesiunea de toamnă 2021.

12 octombrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

14 octombrie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Adam, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi.

23 octombrie – prezidează prin intermediul unei platforme de comunicare on‑line, în Capela cu hramurile „Sf. Împăraţi Constantin și Elena, Sf. Cuv Parascheva și Sf. și Dreptul Lazăr“ din cimitirul vechi al parohiei Frumuşiţa, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi, lucrările conferinţei semestriale de toamnă din Arhiepiscopia Dunării de Jos, aşezate sub genericul „Anul comemorativ a celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor“.

28 octombrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial