Duminica Migranţilor Români la Galaţi

Întâlnire de suflet a Chiriarhului Dunării de Jos cu semenii din diaspora, în Duminica Migranților Români

Î
n Duminica a IX‑a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, dar și conaționali plecați în străinătate și veniți acasă în această perioadă de vară.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni speciale pentru slujitorii Sfintelor Altare şi credincioşii români din diaspora.

La momentul cuvenit, mulți copii prezenți la slujbă împreună cu părinții lor au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică în care sunt relatate două minuni săvârșite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos atunci când Apostolii traversează Marea Galileei pentru a ajunge în Capernaum, și anume, minunea umblării pe mare și cea a potolirii furtunii.

Totodată, ierarhul a evidențiat eforul și sacrificiul pe care mulți români plecați la muncă în străinătate, îl fac pentru a păstra identitatea națională, credința strămoșească și comuniunea cu cei de același neam.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor prezenți mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat cu prilejul  „Duminicii migranților români“, intitulat „Binecuvântare omagială pentru toţi românii din afara Româ­niei“.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a invitat în parcul din incinta Reşedinţei Arhiepiscopale, pentru un dialog de suflet și o agapă creștină, mai multe familii, adolescenţi şi copii din judeţele Galaţi şi Brăila, veniți acasă din străinătate în perioada concediilor.

Peste 100 de români migranţi din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos,  împreună cu preoţii din parohiile din care aceştia fac parte, au venit astăzi la Galaţi pentru a participa la Sfânta Liturghie şi a primi binecuvântare de la ierarhul locului.

Reîntâlnirea cu românii care trăiesc pestre hotarele ţării, mai întâi la Sfânta Liturghie, apoi la masa dragostei din spaţiul natural al parcului arhiepiscopal, a dus multă bucurie, comuniune frăţească şi mulţumire sufle­tească.

La final, ierarhul Dunării de Jos i‑a binecuvântat pe toţi migranţii români veniţi la întrunire şi le‑a oferit mai multe volume apărute în ultima perioadă la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Numeroasele date statistice ne aratăt că în prezent aproape 10 milioane de români trăiesc astăzi în afara României, un aflux mare al migrării acestora fiind în anul 2007, când peste 415.000 de români au plecat din România, cei mai mulţi stabilindu‑se în Italia, Spania şi Germania.

Pr. Rareș Bucur