Alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Preafericitul Părinte Porfirie,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Serbiei

În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sâr­be din 18 februarie 2021, Înalt­preasfințitul Părinte Porfirie, Mitropolit de Zagreb și Ljubljana, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe. După alegerea Întâistătătorului, s‑a slujit un Tedeum de mulțumire și s‑a cântat tra­diționalul „La mulți ani“ pentru nou‑alesul Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad‑Karlovci și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Preafericirea Sa s‑a născut în data de 22 iulie 1961 la Becei din tatăl Radivoie și mama Radoika, la botez primind numele Prvoslav (se citește Pârvoslav). Școala primară și cea gimnazială le‑a urmat în localitatea Ciurug, iar liceul în Novi Sad. În 1986 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad. Înainte de absolvirea facultății, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Deceani, în 1985, de către ieromonahul Irineu, actualul Episcop de Bacika. După absolvirea facultății, a plecat la studii postuniversitare la Atena, unde va rămâne până în 1990. Cu binecuvântarea Episcopului de Bacika, Irineu, la 6 octombrie 1990, s‑a transferat la Mănăstirea Kovili. Acolo, la 21 noiembrie 1990, a fost hirotonit ieromonah și numit stareț.

În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 14 mai 1999, ieromonahul Porfirie a fost ales Epis­cop‑Vicar al Episcopiei Bacika, cu titulatura de Egher. Lucrarea de doctorat a susținut‑o la Facultatea de Teologie a Universității din Atena (2004), având ca temă „Posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu prin opera Apostolului Pavel, conform interpretării Sfântului Ioan Gură de Aur“. În data de 29 iulie 2008, Consiliul republican de radiodifuziune l‑a ales președinte. În perioada 2010‑2011 a fost numit și epis­cop militar, iar apoi coordonatorul sectorului pentru relația dintre Biserică și Armată.

În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 24 mai 2014, Episcopul Porfirie a fost ales Mitropolit de Zagreb și Ljubljana. A fost înscăunat pe tronul Mitropoliei Zagrebului și Ljubljanei la 13 iulie 2014, în Catedrala „Schimbarea la Față“ din Zagreb. Slujba de întronizare a fost oficiată de către vrednicul de pomenire Patriarh Irineu, înconjorat de un număr mare de ierarhi ai Bisericii Sârbe, dar și de către ierarhi ai altor Biserici surori, precum și de către preoți, călugări și credincioși.

Mitropolitul Porfirie, unul dintre cei mai proeminenți clerici și intelectuali sârbi contemporani, are un cerc extrem de larg de prieteni nu doar în țară, ci are relații personale de prietenie și cooperare cu clerici și reprezentanți ai altor Biserici și comunități religioase. Vorbește cursiv neogreacă, engleză și germană și puțină rusă, iar stilul său de comunicare este întotdeauna adaptat interlocutorilor. La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad predă disciplina Psihologie pastorală.

Pr. Pavel Goreanu

Prealuare www.ziarullumina.ro / 19.02.2021