Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi

Sf. Liturghie arhierească la sărbătoarea Sf. Ap. Andrei

Ultima filă din calendarul lunii noiembrie este și cea mai importantă pentru gălățeni și, prin ei, pentru întreaga Arhiepiscopie a Dunării de Jos. Prăznuirea în ziua de 30 a acestei luni a Sfântului Apostol Andrei, „cap de iarnă“ în străvechiul oraș de la Dunăre, Galați, așezat sub ocrotirea spirituală a celui dintâi chemat în ceata celor 12 Apostoli ai Mântuitorului a devenit de aproape trei decenii, emblema celei mai reprezentative așezări umane din sudul Moldovei.

În anul 2020, deși îndoliat de pandemie, creștinii din orașul Galați s‑au reunit în sărbătoare prin menținerea pelerinajului la moaștele Sfântului Apostol Andrei, așezate la închinare în incinta Catedralei Arhiepiscopale, purtătoare și ea a hramului care cinstește pe Apostolul românilor, într‑un efort și consens organizatoric al tuturor factorilor decidenți ai urbei, și în comuniune cu arhipăstorul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop dr. Casian Crăciun.

Pelerini la moaştele sfinţilor vindecători

La chemarea frățească a ierarhului local au răspuns alți confrați purtători de omofor, din Patriarhia Română, dornici de a însenina și mângâia sufletele îngrijorate ale creștinilor de la Dunărea de Jos, prin prezența lor liturgică și mesajul optimist adus din zone diferite ale ortodocșilor români din țară, dar și de peste hotarele ei. I‑am numit aici pe Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, pe Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și pe Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care au alcătuit un frumos sobor cu preoți și diaconi din eparhia gazdă.

Catedrala Arhiepiscopală de la Galați a răsunat și de armoniile corului mixt al acestei mărețe biserici, care a dat răspunsurile liturgice cu măiestrie. Întrega slujbă din Catedrala gălățeană a fost transmisă pe calea undelor de Radio România Actualități.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Casian a dat mărturie de sentimentele care încearcă întreaga suflare creștină de la Dunărea de Jos, într‑o astfel de zi sărbătorească.

„Se cuvine să mulțumim pentru darul apostolic – al Sfântului Apostol Andrei – care a prezidat liturghia de astăzi. Din această vistierie iau putere toți preoții eparhiei care mărturisesc că temelia credinței noastre vine de la Sfântul Andrei. Multă putere și curaj am primit de la părinții slujitori din Galați care, la îndemnul nostru, în această lună, dedicată cinstirii Sfântului Apostol Andrei, s‑au îndreptat cu daruri către bătrâni, bolnavi și orfanii din oraș, păstrând tradiția începută acum 28 de ani.

La rândul lor, elevii de la Galați și Brăila, au dat curs sugestiei noastre de a‑și exprima gândurile și sentimentele lor, la ceas de sărbătoare spirituală locală, în doar 100 de cuvinte; am desprins din răspunsurile lor că  și‑au asumat istoria și cultura națională și, mai ales, credința strămoșească.

Ne‑a impresionat o fetiță de clasa a VII‑a dintr‑o comună gălățeană, care, între altele, scria: «Mi‑am dat seama că de la o singură lumânare se pot aprinde mii de lumânări; acum, în perioadă de grea încercare să nu mai ridicăm garduri între oameni, ci să facem poduri între noi și să luăm aminte că Dumnezeu este la distanță de noi de doar o îndoire de genunchi!» Minunate gânduri ale tinerei generații! Tuturor elevilor care au răspuns chemării noastre de a se exprima, le‑am trimis acasă diplome de prețuire.

Am avut, la organizarea acestei sărbători, o deosebită colaborare a celor ce poartă uniforme. Toți suntem puși pentru oameni. Când poporul ne vede că suntem uniți merge cu noi în aceeași direcție. Vă mulțumesc tuturor celor ce ați slujit simplu, smerit și cu dăruire; astfel sărbătoarea a decurs firesc, fără niciun incident.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Petru, Preasfințitul Episcop Veniamin și Preasfințitul Episcop Vincențiu au venit la noi pentru că au credința că în uniune suntem noi înșine, prefațând armonia sărbătorii religioase și naționale a poporului român de mâine, 1 decembrie. Le mulțumesc înalților ierarhi oaspeți pentru efortul și dragostea lor.

În chip cu totul special mul­țumesc celor din Linia I, purtătorii de uniformă – medici (cu specială evidențiere a celor de la ATI), asistenți medicali, infirmieri, militari, polițiști, jandarmi – care ne ajută să ne protejăm de îmbolnăvire, care se străduiesc exemplar pentru a îngriji pe cei bolnavi, care mențin ordinea și disciplina, într‑un cuvânt, care sunt de gardă în pandemie. Tuturor le suntem profund recunoscători. I‑am înscris în Catalogul de onoare și recunoștință al municipiilor Galați și Tecuci“.

În continuare ÎPS Casian a acordat responsabililor spitalelor din municipiile Galați și Tecuci Distincția eparhială Vrednicia andreiană:

SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECŢIOASE „SF. CUV. PARASCHEVA“ – GALAŢI – Manager: Dr. Mihaela Debita; SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE  URGENŢĂ „SF. AP. ANDREI“ – GALAŢI – Manager: Ec. Valentina‑Alina Dobrea; SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE – GALAŢI – Manager: Dr. Monica Liliana Necula; SPITALUL GENERAL CĂI FERATE – GALAŢI – Director medical: Dr. Liviu Secară; SPITALUL MILITAR DE URGENŢĂ „DR. ARISTIDE SERFIOTI“ – GALAŢI – Comandant Colonel Marius Dănuţ Cornea; SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ PENTRU COPII „SF. IOAN“ – GALAŢI – Manager: Dr. Victorița Ştefănescu; MATERNITATEA „BUNAVESTIRE“ – GALAŢI – Manager: Dr. Costinela Georgescu; SPITALUL MUNICIPAL  „ANTON CINCU“ ‑ TECUCI – Manager: Dr. Monica Petronela Diaconu.

Aceeași înaltă distincție eparhială a fost acordată și următoarelor persoane din sistemul medical gălățean:

Dr. Corina Manole ‑ ŞEF SECŢIE A.T.I. ‑ SPITALUL DE URGENŢĂ „SF. AP. ANDREI“ – GALAŢI (reprezentată de dna Luminiţa Florea ‑ asistent şef secţia ATI); Asist. Georgeta Trifan ‑ SECŢIA A.T.I. ‑ SPITALUL „SF. AP. ANDREI“ – GALAŢI; Asist. Georgiana Pecingină ‑ SECŢIA A.T.I. ‑ SPITALUL „SF. AP. ANDREI“ – GALAŢI;  Dr. Gabriela Gurău ‑ ŞEF LABORATOR ANALIZE P.C.R. ‑ SPITALUL DE URGENŢĂ PTR COPII „SF. IOAN“ – GALAŢI;  Asist. Maria Stamatin (soție de preot) ‑ SPITALUL MUNICIPAL  „ANTON CINCU“ – TECUCI.

Corul Catedralei a cântat tuturor: „Vrednic este!“

În acest cadru sărbătoresc și emoționant, Chirarhul Dunării de Jos a înmânat apoi profesorului și istoricului dr. George Enache din cadrul Universității „Dunărea de Jos“, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Diploma omagială și Medalia comemorativă a anului 2020 pentru contribuția la realizarea filmului documentar despre marii filantropi români realizat de Televiziunea „Trinitas TV” a Patriarhiei Române.

Cuvântul de răspuns a apar­ținut ÎPS Mitropolit Petru care și‑a exprimat bucuria că de mulți ani, la o astfel de sărbătoare, a fost împreună cu ierarhul de la Galați, cu clerul și poporul dreptcredincios din orașul Sfântului Apostol Andrei. ÎPS Sa a apreciat cinstirea ce s‑a dat medicilor și asistenților medicali care, în fruntea spitalelor și‑au făcut datoria creștinește și cu dăruire de sine. „Și eu la Chișinău am încurajat pe lucrătorii în halate albe din spitale – a spus în continuare ÎPS Sa – apreciind faptul că lucrează în condiții foarte grele, cu multă răbdare. Medicii sunt lăsați de Dumnezeu; de aceea trebuie să‑i respectăm.

Mulțumim Înaltprea­sfinți­tu­lui Casian pentru dragostea și bucuria revederii. Creștinii noștri vă transmit multă sănătate“ a încheiat ÎPS Mitropolit oaspete.

ÎPS Casian, la final, a adus mul­țumire autorităților locale care s‑au înscris în „comitetul salvator și dătător de liniște sufletească. Să funcționeze între noi permanent comunicarea. Să fim la bine și la greu numai împreună. Sufletele să ne fie pline de speranță!“

A mulțumit apoi presei și Radioului, prezente la sărbătoare și a urat tuturor, de Ziua Națională a României, La mulți ani!

Întâlnirea sărbătorească în Ca­tedrala din Galați s‑a încheiat emoționant cu cântarea de către toți cei prezenți a colindului „O, ce veste minunată!“.

La încheierea ceremoniilor dedicate prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al municipiului Galați de la reședința Arhiepiscopală, o frumoasă surpriză a reprezentat‑o eseul Rugăciune, educație, filantropie. Contribuția tinerilor în timp de pandemie, alcătuit și citit în fața oaspeților de eleva Maria Modiga din clasa a XI‑a de la Colegiul Național „Costache Negri“ din Galați, care a produs o deosebită impresie.

Cotidianul „Ziarul Lumina“ al Patriarhiei Române a consacrat o pagină amplă descrierii acestei sărbătoriri de la Galați1.

A consemnat Eugen Drăgoi

 

  1. Vasile-Robert Nechifor, Prinos de cinstire adus întâiului chemat la apostolat în cetatea sa de la Dunăre, miercuri, 2 decembrie 2020, p. 6.

 

 

SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECŢIOASE „Sf. CUV. PARASCHEVA“, GALAŢI

 Înaltpreasfintite Părinte Arhiepiscop,

Cu mare bucurie am participat la slujba Sf. Liturghii, la sărbătoarea Sf. Ap. Andrei, ocazie cu care m‑am împărtăşit, împreună cu colegii mei, medici, manageri de spitale, din comuniunea plină de har şi de rugăciune de la Catedrala Arhiepiscopală. Am fost foarte impresionată de slujirea soborului, de răspunsurile coralei, de mulţimea credincioşilor, precum şi de pregătirea şi ordinea exemplară cu care aţi organizat acest eveniment.

Ceea ce m‑a mângâiat sufleteşte în mod deosebit a fost întâlnirea mea cu ceilalţi colegi medici cereşti, Sf. Doctori fără de arginţi, aşezaţi în raclă la închinare, Sf. Efrem, Sf. Nectarie, Sf. Pantelimon şi Sf. Luca. Actul lor medical este acum deopotrivă, ceresc şi pământesc, intervenţia lor fiind desăvârşită pentru că îl sfinţeşte pe om, iar Biserica o transformă în spital de tămăduiri şi grabnice vindecări trupeşti şi sufleteşti.

Noi, cei ce zi de zi ne luptăm în spitale cu boala, cu suferinţa, cu oboseala, cu neputinţa, cu timpul foarte limitat, cu lipsa de personal, cu limitele umane, avem mare trebuinţă de darul pe care Dumnezeu, prin Sfinţi Tămăduitori îl oferă personalului medical.

Totodată, m‑a impresionat gestul deosebit făcut de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin care aţi oferit spitalelor Covid şi suport Covid, Distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“. Este o recunoaştere a modului în care colegii mei înţeleg să ducă munca până la capătul puterilor, aducând speranţa şi zâmbetul pe chipul celor bolnavi.

În numele lor şi al meu vă mulţumim din suflet şi apreciem, cu mare recunoştinţă, acest act bisericesc, ştiind foarte bine, la rândul nostru, efortul pe care Biserica îl face pentru cei bolnavi şi nevoiaşi, spitalul nostru fiind unul din beneficiarii ajutoarelor medicale pe care le‑aţi oferit de mai multe ori.

Vă mulţumim din suflet şi vă rugăm să nu ne uitaţi, pomenindu‑ne la slujbe pentru ajutorul şi mila lui Dumnezeu, pentru sanătate şi puterea de a trece peste încercările din viaţa noastră.

Manager,

Medic primar Dr. Mihaela Debita