Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de marți, 21 iulie 2020, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, sub preşe­dinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s‑a desfăşurat şe­dinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În ziua de 11 iulie 2020, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldo­vei și Bucovinei, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a desemnat prin vot secret doi candi­daţi pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Sucevei și Rădău­ților:

‑  Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor:

‑  Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădău­ților.

În data de 21 iulie a.c., Sfântul Sinod l‑a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Calinic Bo­toșăneanul cu 30 de voturi din 46 de voturi valid exprimate.

Alte hotărâri ale Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:

La solicitarea Episcopiei Devei și Hunedoarei a fost aprobată înființarea unui post de arhie­reu‑vicar.

A fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc pentru anul 2021, în secțiunea „Zile și date importante“, a Duminicii Mi­­ro­no­si­țelor (a treia duminică după Paști) ca Duminica Femeilor Creștine și Duminica Familiei Creș­tine, în apropierea zilei de 15 mai.

A fost apreciată declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

A fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Petersburg (24 ianuarie).

Au fost aprobate mai multe ­texte liturgice: Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea“; Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului „Potirul nesecat“; Acatistul Maicii Domnului „Poto­lește întristările noastre“Acatistul Maicii Domnului Îndrumătoarea și ocrotitoarea co­piilor“Acatistul și Paraclisul Sf. Cuv. Paisie Aghioritul (12 iulie); Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei (18 ianuarie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române.

A fost aprobat Regulamen­tul pentru organizarea și funcționarea Vi­cariatului Ortodox Ucrainean din Biserica Ortodoxă Română.

Sfântul Sinod a luat act de:

‑  răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de îm­părtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei de COVID‑19. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credin­cioșilor dintr‑un singur Potir sfin­țit și cu o singură linguriță sfin­țită;

‑  contribuția Patriarhiei Române la sprijinirea persoanelor afectate de pandemia de COVID‑19 pe perioada stării de urgență. Ajutorul cuantificabil financiar oferit de Biserica Ortodoxă Română a fost de 20.896.872 de lei;

‑  donarea a 4.617 tablete și a altor dispozitive electronice oferite elevilor şi cadrelor didactice la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării;

‑  aprobarea noului Statut pentru organizarea și funcționarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei de către Ministerul Președinției, al Relațiilor cu Parlamentul și al Memoriei Democratice din Spania.

În perspectiva alegerilor pentru autoritățile administrației pu­blice locale din toamna anului 2020, Sfântul Sinod a reiterat faptul că Biserica Ortodoxă Română rămâne neutră din punct de vedere politic, dar îi îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocși să‑și manifeste dreptul la vot, având în vedere criterii care vizează realizarea binelui comunitar şi promovarea valorilor creştine în societate.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit tuturor ie­­­rarhilor Bisericii Ortodoxe Ro­mâ­ne care au sprijinit pe plan local dialogul cu autoritățile și au res­pectat îndrumările Cancelariei ­Sfântului Sinod în contextul ­pandemiei de COVID‑19. Sfântul ­Sinod cere respectarea regu­lilor sanitare pe toată perioada pandemiei.

Biroul de presă al Patriarhiei Române