Hramul Mănăstirii voievodale Măxineni din judeţul Brăila

Sărbătoarea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul la Mănăstirea Măxineni

În ziua de prăznuire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, unul din cele mai importante repere monahale ale judeţului Brăila, aflată la 10 km depărtare de localitatea cu acelaşi nume, şi‑a cinstit ocrotitorul.

Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti, în perioada 1636‑1637.

Manifestările liturgice şi pastoral misionare au debutat în ajunul sărbătorii prin oficierea slujbei de priveghere şi au continuat în ziua hramului cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, în prezenţa rugătoare a evlavioşilor credincioşi sosiţi atât din Brăila, cât şi din localităţile învecinate.

La hramul mănăstirii brăilene au venit şi credincioşi de la parohiile din apropiere, cu mare bucurie şi evlavie, pentru a se ruga în această zi de sărbătoare.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre sărbătoarea Naşterii Sfân­tului Ioan Botezătorul, Prorocul şi Înaintemergătorul Dom­nului, despre necesitatea prezenţei sfinţilor în viaţa noastră personală, de familie şi comunitară, precum şi despre binecuvântarea pe care o avem prin sfintele lor moaşte.

De asemenea, ierarhul a amintit credincioşilor şi de bucuria pe care au trăit‑o în anul 2018, la marele eveniment al sfinţirii acestei biserici voievodale de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De la Altarul de vară, slujitorii şi o parte din credincioşii prezenţi au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechiului lăcaş, unde a fost săvârşită slujba parastasului pentru binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori.

În semn de recunoştinţă şi de apreciere pentru activitatea culturală şi didactică, precum şi pentru meditaţiile şi cursurile gratuite oferite elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, ierarhul Dunării de Jos le‑a oferit icoane şi cărţi domnului Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“ şi domnului Viorel Mortu, profesor la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila.

În perioada de pregătire pentru examenele naţionale, cei doi profesori din municipiul Brăila au oferit meditaţii gratuite elevilor seminarişti din ultimul an de liceu la disciplinele Limba şi literatura română şi Istoria românilor.

Spre evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor care ajung în această zonă a ţării, în patrimoniul sacru al mănăstirii voievodale se află aşezate în două racle părticele din moaştele Sfinţilor Ioan Botezătorul, Vasile cel Mare, Ioan Casian, Constantin Brâncoveanu şi Ioan Maxi­movici.

Pr. Rareş Bucur