Prezenţă rugătoare şi daruri pentru 2.200 de semeni aflaţi în carantină

Daruri pentru persoanele aflate în carantină

În preajma marilor sărbători creştine, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Sectorul social‑filantropic al Centrului Eparhial, cele 8 protopopiate şi parohiile din cuprinsul eparhiei derulează ample programe filantropice, îndreptate cu precădere spre familiile cu mulţi copii, bătrâni sau persoane defavorizate şi marginalizate social.

Având în vederea că, începând cu 16 martie 2020, în ţară a fost declarată stare de urgenţă ca urmare a creşterii riscului de îmbolnăvire cu COVID‑19, precum şi faptul că în judeţele Galaţi şi Brăila sunt persoane plasate în carantină, dar şi persoane autoizolate la domiciliu, unii fiind bătrâni şi cu posibilităţi materiale reduse, în aceste condiţii, Arhiepiscopia Dunării de Jos a desfășurat mai devreme programul eparhial „Ne înnoim de Sfintele Paşti“.

Programul s‑a concretizat prin oferirea de sprijin spiritual şi ma­terial persoanelor aflate în carantină la Galaţi, Brăila şi Tecuci, constând în: consiliere spi­ri­­tuală, litera­tură du­­hovniceas­că, ma­­­te­riale de igienă personală, precum şi hrană.

În acest context, în 17 martie 2020, în baza protocolului de cooperare practică, în situaţii de epidemie, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Prefectura Galaţi, la Centrul Eparhial s‑a desfăşurat o şedinţă de lucru la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, domnul Gabriel‑Ioan Avră­mescu, prefectul judeţului Galaţi, preoţi din administraţia eparhială şi voluntari din cadrul Facultăţii de Istorie Filosofie şi Teologie, Secţia Asistenţă‑Socială şi de la Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Galaţi.

În cadrul şedinţei au fost discutate aspecte ce ţin de ajutorarea persoanelor aflate în carantină instituţionalizată şi a celor autoizolate la domiciliu, fiind stabilit un plan de acţiune pentru a veni cât mai repede în întâmpinarea nevoilor urgente privind igiena personală şi hrana acestor persoane.

Astfel, preoţi împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu mai mulţi voluntari, au preluat produsele special pregătite de la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi s‑au deplasat la două dintre cele patru centre de carantină din judeţul Galaţi pentru a le oferi pachetele ce conţin cărţi de rugăciune şi materiale de igienă: dezinfectanţi, spirt, clor, săpun, detergent lichid şi solid, bureţi, şampon, pastă şi periuţă de dinţi.

Chiriarhul Dunării de Jos a scris celor aflaţi în carantină şi un cuvânt părintesc de binecuvântare şi încurajare, îndemnându‑i să aibă nădejde în mila, iubirea şi ajutorul lui Dumnezeu şi încredinţându‑i, totodată, de faptul că nu sunt singuri în încercarea prin care trec, ci sunt permanet în rugăciunile şi în inimile semenilor lor, preoţii şi credincioşii eparhiei noastre.

De asemenea, s‑a stabilit ca Arhiepiscopia Dunării de Jos să ofere persoanelor aflate în carantină din Galaţi, micul dejun în sistem catering, seturi de lenjerii pentru paturi, prosoape şi saci menajeri.

Prin acest program eparhial sunt sprijinite 2.200 de persoane, valoarea totală a ajutoarelor ridicându‑se la suma de aproximativ 150.000 lei.

Pr. Rareş Bucur