Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

 13 noiembrieSf. Ioan Gură de Aur – săvârşeşte slujba de sfinţire bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sf. Ioan Gură de Aur“ din parohia Vlădeşti, protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi, urmată de Sfânta Liturghie; hiroteseşte întru iconom pe pc. pr. paroh Doru George Arghiri şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

14 noiembrie – săvârşeşte sluj­ba de binecuvântare a căminelor studenţeşti din cadrul Complexului studenţesc  „Alexandru Ioan Cuza“ – Galaţi.

17 noiembrie – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, urmată de o slujbă de pomenire pentru vrednicul ierarh, om de cultură şi personalitate proeminentă a Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, la împlinirea a 93 de ani de la naşterea sa,  rostind cuvânt de învăţătură.

20 noiembrie – săvârşeşte, în biserica‑paraclis a Mănăstirii Măxineni, slujba de tundere în monahism a rasoforului Simeon (Marius) Ivan, care a primit numele de Spiridon.

21 noiembrieIntrarea în Biserică a Maicii Domnului – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Parohia „Vovidenia“ din municipiul Galaţi, hirotoneşte întru diacon pe teologul Mihăiţă George Cimpoeaşu şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia hramului acestui sfânt locaş.

24 noiembrie – săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, hirotoneşte întru preot pe c. diac. Mihăiţă George Cimpoeaşu pe seama bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Perişoru, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

25 noiembrie – Sf. Mare Mc. Ecaterina – săvârşeşte slujba de resfinţire a picturii bisericii „Sfinţii Mucenici Ecaterina, Gheorghe şi Modest“ din municipiul Galaţi, hiroteseşte întru iconom‑stavrofor pe pc. pr. paroh Alexandru Teodosiade şi rosteşte cuvânt de învăţătură; binecuvintează, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ din Galaţi, noile echipamente medicale donate de Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord împreună cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

26 noiembrie – Sf. Cuv. Stelian Paflagonul – participă la slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură la Parohia ,,Pogorârea Sfântului Duh“ din municipiul Galaţi, cu ocazia celui de‑al doilea hram al acesteia.

Sprijin din partea bisericii pentru diagnosticarea afecţiunilor oncologice la copii

27 noiembrie – săvârşeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, o slujbă de binecuvântare cu ocazia inaugurării chiliei în care patriarhul Nicodim Munteanu a locuit timp de 7 ani,  pe când era arhimandrit de scaun al Eparhiei Dunării de Jos.

28 noiembrie – participă, la momentul liturgic prilejuit de Procesiunea „Călători pe Calea Sfinţilor“, la care au fost prezenţi slujitori din municipiul Galaţi şi din celelalte protopopiate ale Eparhiei, precum şi numeroşi credincioşi gălăţeni, ocazie cu care a fost întâmpinată  racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Româneşti, adusă de la Mănăstirea Căldăruşani, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; prezidează, în Catedrala Arhiepiscopală, slujba prilejuită de aducerea în Arhiepiscopia Dunării de Jos a raclei cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, în prezenţa slujitorilor din municipiul Galaţi şi din celelalte protopopiate ale Eparhiei, precum şi a numeroşi tineri şi credincioşi.

29 noiembrie – săvârşeşte  Sfânta Liturghie, în biserica „Sf. Ap. Andrei“  de la Seminarul Teologic din Galaţi, după care rosteşte cuvânt de învăţătură către cadrele didactice şi elevii prezenţi; săvârşeşte la biserica „Sf. Ap. Andrei şi Sf. Ier. Nicolae“ de pe platforma siderurgică „Liberty“ din Galaţi, slujba Parastasului pentru muncitorii trecuţi la cele veşnice în urma accidentelor de muncă şi rosteşte cuvânt de învăţătură;

30 noiembrie Sf. Apostol Andrei – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, împreună cu Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Preasfinţitul Veniamin, Epis­copul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Vincenţiu,  Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Emilian Crişanul,  Episcop‑Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al întregului neam românesc; săvârşeşte, împreună cu ierarhii prezenţi la Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei, slujba de sfinţire a noii Eclesiarhii a Catedralei Arhiepiscopale şi a clădirilor restaurate din cadrul Centrului Eparhial.

1 decembrie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii urmată de un Tedeum cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a României şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Procesiunea „Călători pe cărările sfinților“, la Galați

4 decembrie – participă la Procesiunea „Călători pe Calea Sfinţilor“ de la Brăila, la care au fost prezenţi slujitori din protopopiatele Galaţi şi Brăila, precum şi numeroşi credincioşi brăileni, ocazie cu care au fost aduse spre închinare raclele cu fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie; săvârşeşte, la biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Brăila, slujba Vecerniei şi a Litiei şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

5 decembrie – săvârşeşte, la biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Galaţi, slujba Vecerniei şi a Litiei şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

6 decembrie Sf. Ierarh Nicolae – împărtăşeşte persoanele aflate în Secţia de Îngrijiri Paleative din cadrul Spitalului de Recuperare şi Boli Cronice „Sfântul Nectarie“ ‑ „Veneţia“ Medical, din municipiul Brăila; săvârşeşte Sfânta Liturghie la biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae“ din municipiul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

7 decembrie – Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş ‑ participă la Sfânta Liturghie la biserica ,,Sf. Muceniţă Filofteia“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

8 decembrie ‑ săvârşeşte Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Antim Ivireanul“  din localitatea Barcea, protopopiatul Tecuci, judeţul Galaţi, slujba de binecuvântare cu aghiasmă şi sfinţeşte antimisul pentru spaţiului liturgic de la demisolul bisericii; rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL– CULTURALE

16 noiembrie – participă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Galaţi, la evenimentul cultural‑artistic aniversar dedicat dansului popular românesc, la care au participat ansamblurile folclorice profesioniste „Doina Covurluiului“, „Dor de Tei“ şi „Ciobănaşul“, la care s‑au adăugat şi cei 300 de cursanţi ai Școlii de Dans Popular, condusă de profesorul‑coregraf Virgil Tăbuş.

26 noiembrie – participă la activităţile sociale desfăşurate la Centrul multifuncţional pentru servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III‑a“, din cadrul Parohiei „Sf. Stelian Paflagonul“ din mun. Galaţi.

Concertul de muzică bisericească: „Satul, leagănul meu de dor“

27 noiembrie – participă la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi la o şezătoare literară, în cadrul căreia elevii acestei şcoli au prezentat repere importante din viaţa şi activitatea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu; participă,  în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la lucrările Simpozionului dedicat patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, comemoraţi în anul 2019, organizat de profesorii, studenţii şi masteranzii Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ – Galaţi; participă, la Teatrul Na­ţio­nal de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ – Galaţi, la cea de a XXVI‑a ediţie a concertului de muzică bisericească organizat de Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, intitulat „Satul, leagănul meu de dor“, la care au luat parte seminarişti, studenţi precum şi numeroşi preoţi şi credincioşi din municipiul Galaţi.

28 noiembrie – participă,  în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos , la lucrările Simpozionului interseminarial cu tema: „Reflecţii ale tinerilor despre satul românesc – mărturii despre preoţi, învăţători şi primari gospodari“, eveniment la care au fost prezenţi preoţi-profesori şi elevi, reprezentanţi ai seminariilor teologice din Iaşi, Piatra Neamţ, Mănăstirea Neamţ, Târgovişte, Câmpulung Muscel, Huşi, Slobozia, Tulcea şi Galaţi, cărora li s‑au adăugat tineri elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din oraşele Galaţi, Brăila, Tecuci, Făurei, Ianca şi Însurăţei, precum şi la lansarea volumul „Mărturii şi contribuţii ale unităţii de neam şi de credinţă din eparhii, reflectate în conştiinţa tinerilor de astăzi“, realizat de elevi ai seminarului gălăţean şi ai altor seminarii teologice din ţară.

 29 noiembrie – oferă diplome şi daruri elevilor Școlii de Ucenici care funcţionează în cadrul plat­formei siderurgice „Liberty“ Galaţi.

30 noiembrie – la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, oferă celor mai merituoşi elevi şi studenţi din municipiile Galaţi şi Brăila premii şi diploma „Vrednicia Andreiană pentru tineri“ şi diplome de cinstire pentru preoţii şi învăţătorii care au mărturisit credinţa creştină în timpul regimului ateo‑comunist.

Simpozion interseminarial la Muzeul Eparhial

1 decembrie – participă pe es­planada din zona „Potcoava de Aur“ a municipiului Galaţi, la cere­monialul şi parada militară prilejuite de  Ziua  Naţională a României.

4 decembrie – participă, la Garnizoana Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“ din Galaţi la ceremonia de dezvelire a bustului generalului de brigadă Adrian Soci; participă, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos , la vernisajul expoziţiei „Mozaic etnic în lumea satului“.

5 decembrie – participă, la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Brăila, la dezvelirea unei plăci comemorative, dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea marelui patriot român, istoric şi scriitor al neamului nostru, Nicolae Bălcescu, rostind cuvânt de binecuvântare; participă, la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, la festivitatea de premiere a elevilor cu rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale, precum şi a profesorilor acestui prestigios colegiu brăilean, care de‑a lungul timpului s‑au evidenţiat prin activitatea desfăşurată la catedră.

6 decembrie – la biserica „Sf. Nicolae“ din municipiul Brăila, oferă premii în bani şi diplome elevilor şi profesorilor merituoşi din municipiul Brăila.

ADMINISTRATIV– SINODALE

 15 noiembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

18 noiembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

20 noiembrie – prezidează, în sala de conferinţe a Protoieriei Galaţi, lucrările Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din cadrul Protopopiatului Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Festivitate de premiere la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

25 noiembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

26 noiembrie – prezidează, în sala de conferinţe a Protoieriei Brăila, lucrările Conferinţei pastoral‑misionare de toamnă a preoţilor din cadrul Protopopiatului Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

2 decembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

4 decembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

29-30 noiembrie – primeşte, la Reşedinţa Arhiepiscopală, pe Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Preasfinţitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Vincenţiu, Epis­copul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii şi pe Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop‑Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial