„Dor de satul românesc“, manifestări cultural‑educative în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Bucurie și voie bună de „Ziua Copilului“

Sâmbătă, 1 iunie 2019, de Ziua Internaţională a Copilului, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc mai multe manifestări cultural‑artistice dedicate copiilor, la două dintre centrele reprezentative din municipiul Galaţi.

La ambele evenimente, în mijlocul copiilor au fost prezenţi doi ierarhi ai bisericii noastre, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, aflat în acea perioadă la Galaţi, pentru susţinerea unor proiecte social‑filantropice, derulate în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi cu alte instituţii din Germania şi din România, spre binele şi ajutorul copiilor români. Cei doi ierarhi au transmis celor mici cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru frumoasele activităţi cu specific tradiţional românesc, în care ei se implică cu atâta dedicare şi bucurie.

Dor de satul românesc“ s‑a intitulat manifestarea cultural‑educativă şi artistică care a avut loc, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Conceput ca un Festival de folclor dedicat satului românesc, dar şi Zilei Internaţionale a Copilului, manifestarea s‑a desfăşurat în grădina Muzeului Eparhial şi a cuprins momente artistice prezentate de patru  grupuri de tineri din eparhie.

Au deschis manifestarea membrii Ansamblului folcloric „Cununiţa Satuluidin parohia Lieşti, judeţul Galaţi, au prezentat dansuri populare, cântece corale şi interpretări individuale de cântece vechi tradiţionale. Veselia, armonia şi voia bună au continuat prin prezenţa juniorilor de la Ansamblul ArtisticOlympos“ din Galaţi, care au prezentat, pe ritmuri elene, dansurile şi costumele tradiţionale greceşti, ca o împletire a frumosului şi tradiţiilor din cele două ţări. În festival s‑a aflat şi Ansamblul folcloric „Doiniţa Covurluiului“ care a prezentat  tradiţiile şi obiceiurile zonei Dunării de Jos. Evenimentul s‑a încheiat cu un moment artistic de excepţie prezentat de Grupul folcloric „Doina Bucuriei“ din parohia Brătuleşti, judeţul Galaţi, ce a cuprins interpretarea de cântece populare vocal‑instrumentale şi dansuri tradiţionale româneşti.

Manifestarea cultural‑educativă a cuprins şi o expoziţie de tablouri realizate de douăzeci de copii din sate defavorizate, participanţi în luna mai a acestui an la proiectul „Caravana artelor frumoase“, care a cuprins două tabere de creaţie la mănăstirile „Adormirea Maicii Domnului“ din Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi şi „Sfântul Mucenic Pantelimon“ din Lacu Sărat, judeţul Brăila.

Scopul festivalului organizat de 1 iunie a fost cel de receptare a creaţiilor folclorice locale, de stimulare a interesului în rândul tinerilor pentru valorile culturii tradiţionale româneşti, precum şi sprijinirea celor care activează în domeniu. Toţi copiii prezenţi, aproximativ două sute, au primit dulciuri, fructe şi iconiţe.

Aşezământul Social‑Filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ ‑ Galaţi, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi a invitatului său, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a fost gazda unor ample activităţi religioase, cultural‑artistice şi educaţionale, intitulate sugestiv „Ziua Porţilor deschise“. Programul a cuprins şase ateliere de creaţie, respectiv, pictură individuală şi colectivă, handmade, punct românesc, olărit, puzzle lingvistic şi desene pe asfalt, în care copiii participanţi au avut ocazia de a vedea şi de a lucra chiar ei broderie, metaniere, icoane şi vase de lut.

Cei doi ierarhi au interacţionat cu copiii în cadrul atelierelor de creaţie, acolo unde cei mici, fie şi‑au arătat îndemânarea pentru unele meşteşuguri tradiţionale, fie au încercat să înveţe câte ceva din aceste lucruri. Tema activităţilor desfăşurate în acest an s‑a intitulat „Eu pot să deschid porţile bucuriei!“

Perpetuarea tradițiilor strămoșești

Asistaţii, personalul angajat şi voluntarii deopotrivă au devenit gazde pentru toţi cei care au trecut pragul Aşezământului gălăţean, invitându‑i să se alăture activităţilor desfăşurate în cadrul atelierelor de creaţie. Toţi cei prezenţi, aproximativ trei sute de copii, au admirat şi o expoziţie de artă populară organizată în colaborare cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi, în care au fost prezentate ştergare, costume şi obiecte tradiţionale româneşti.

Și Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim a transmis un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru frumoasele activităţi desfăşurate la Galaţi, relatând şi câteva aspecte din misiunea bisericii noastre printre fraţii care trăiesc în alte ţări, încercând să păstreze valorile culturale româneşti, tradiţiile şi obiceiurile noastre strămoşeşti, având ca bază profunda credinţă creştin ortodoxă.

Gazda evenimentului ‑ Înaltpreasfinţitul Părinte Casian ‑ a încheiat întâlnirea cu un emoţionant dialog sufletesc cu cei mici, rostind împreună cu ei rugăciuni pentru părinţii lor şi pentru binele copiilor din întreaga lume. Toţi s‑au bucurat de daruri ce au constat în rechizite, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe. La final, toţi copiii au fost binecuvântaţi şi au primit daruri din partea celor doi ierarhi.

Se poate spune că, Ziua Internaţională a Copilului, a transformat oraşul de la Dunăre într‑o adevărată grădină minunată de flori primăvăratice şi frumoase, care sunt copiii.

Activităţi similare s‑au desfăşurat şi în centrele de zi de la parohiile „Sfântul Ierarh Spiridon“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, precum şi la grădiniţa „Familia“ din Brăila şi la grădiniţa parohială din localitatea Ireasca, judeţul Galaţi.

   Pr. Rareş Bucur