Slujba Învierii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit preoţilor de la parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos Lumina Sfântă, adusă în aceeaşi seară de o delegaţie a Patriarhiei Române, direct de la biserica „Învierii Domnului“ din Ierusalim. Lumina a fost dusă cu evlavie de preoţi în parohiile unde ei slujesc şi oferită credincioşilor adunaţi în sfintele locaşuri.

După acest moment, Chiriarhul locului împreună cu soborul de preoţi şi diaconi şi cu tineri de la A.S.C.O.R., filiala Galaţi, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, în sunetul clopotelor, au mers în procesiune către zona din faţa Catedralei Arhiepiscopale, pe un podium special amenajat de unde a rostit chemarea „Veniţi de luaţi lumina!“ La momentul mult aşteptat, Chiriarhul nostru a oferit Sfânta Lumină miilor de credincioşi adunaţi pe esplanada catedralei şi pe strada Domnească.

„Veniți de primiți Lumina!“

Lumina a ajuns la fiecare credincios prezent. În frumuseţea şi bucuria cântărilor pascale strada principală a municipiului Galaţi a devenit plină de lumină şi de manifestare a credinţei în Hristos – Domnul nostru Cel Înviat din morţi.

Adresându‑se mulţimii de credincioşi, ierarhul Dunării de Jos a subliniat însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini care se oferă tuturor celor prezenţi la Biserica Sfântului Mormânt a Mântuitorului Hristos de la Ierusalim şi i‑a îndemnat pe toţi cei prezenţi „să fie lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri aflaţi în neputinţe şi în grele încercări“.

După primirea Luminii Sfinte, credincioşii au participat la slujba Canonului Învierii din Ca­tedrala Arhiepiscopală.

În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie Pascală, la care au luat parte un număr impresionant de credincioşi gălăţeni, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

La finalul slujbei, toţi creştinii au primit pâinea sfinţită numită „pască“ şi tradiţionalele daruri de cozonac şi ouă roşii.

Pr. Rareș Bucur, Consilier comunicare media