Duminica Ortodoxiei, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sfânta Liturghie la Duminica Ortodoxiei, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați

În prima Duminică a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în toate parohiile au fost organizate manifestări liturgice, misionare şi cultural‑educaţionale prilejuite de cinstirea Duminicii Orto­doxiei.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, programul a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian împreună cu preoţii şi diaconii acestui sfânt locaş, la care au participat numeroşi credincioşi gălăţeni, dar şi foarte mulţi copii şi tineri cu icoane în mâini.

La momentul liturgic cuvenit, tinerii iconari şi foarte mulţi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Tineri prezenți la Sfânta Liturghie – Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Atmosfera a fost încălzită, spiritual vorbind, de prezenţa tinerilor şi a icoanelor lor, dar şi de cuvântul de învăţătură al Părintelui Arhiepiscop Casian, care a tâlcuit pericopa evanghelică şi a predicat despre importanţa icoanei în viaţa creştinilor de astăzi. „Când ne închinăm Preacuratului chip al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, reprezentat în sfintele icoane, împreună cu chipul Maicii Domnului şi cu chipurile tuturor sfinţilor, deschidem ferestre din sufletele, inimile şi privirea noastră către cer, de unde ne priveşte Dumnezeu, deoarece rugăciunea adusă icoanei se adresează nu materiei, ci prototipului ‑ Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Maicii Domnului şi tuturor Sfinţilor. Ortodoxia este o întreagă liturghie interiorizată şi o vedere care vindecă vederea noastră de imaginea fugitivă de pe ecrane, dându‑ne posibilitatea de a ne regăsi în faţa celor mai frumoase icoane ale Domnului, ale Maicii Domnului şi ale sfinţilor, dar şi ale fraţilor noştri mai mici pentru care astăzi în toate bisericile s‑a organizat colecta Fondului Central Misionar“, a spus Chiriarhul Dunării de Jos.

Momentul din catedrală s‑a încheiat printr‑o rugăciune de mulţumire adusă de Arhiereul nostru lui Dumnezeu, subliniind că la Duminica Ortodoxiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost hirotonit întru arhiereu.

Premii și diplome pentru tinerii iconari merituoși

În prelungirea Sfintei Liturghii, tinerii iconari şi o parte din credincioşi au pornit în tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pentru a participa la vernisajul expoziţiei de icoane, de la sala „Sergiu Dumitrescu“.

Manifestarea a fost deschisă de corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, împreună cu Grupul psaltic „Ortodoxia“ care au susţinut un mini‑concert de imne specifice Postului Mare.

A urmat vernisarea celei de‑a XIX‑a ediţii a expoziţiei de icoane, intitulată „2019 –„Anul omagial al satului românesc al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari“ şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti“, în Patriarhia Română.

Participanţii au admirat numeroase lucrări iconografice ale tinerilor seminarişti, dar şi icoane pe lemn, sticlă şi din seminţe realizate de elevi ai liceelor de Artă şi ai palatelor de copii din Galaţi şi Brăila, ai Clubului Copiilor din Tecuci, ai Centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti. Și în acest an au fost prezenţi studenţi ai Facultăţii de Arte şi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi cu lucrări deosebite, legate de tematica Anului satului românesc.

Comuniune

Astfel, au putut fi admirate portrete şi schiţe în creion cu cei doi patriarhi comemoraţi în acest an, personalităţi ai învăţământului românesc, muzeografi şi artişti care au promovat tradiţia românească.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre darul mare pe care îl avem cu toţii atunci când între noi sunt tineri care reuşesc să redea cu măiestrie şi cu dăruire frumuseţea şi lumina prin icoanele realizate de ei.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în: icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, precum şi alte ustensile specifice picturii.

Pr. Rareş Bucur