Biserica din localitatea brăileană Lacu Rezii în sărbătoare

Duminică, 7 noiembrie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de preoţi a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Lacu Rezii, protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila.

O localitate mică, dar cu o istorie bogată

Aspect de la slujba de sfinţire
Aspect de la slujba de sfinţire

Localitatea Lacu Rezii datează de la începutul secolului al XVIII-lea, fiind întemeiată de un anume cioban Rizea, crescător de oi şi vite, pe marginea Văii Călmăţuiului, care în urma unor inundaţii s-a transformat într-un lac, numit apoi „Lacul lui Rizea” sau Lacu Rezii, cum este numit astăzi.

Prima biserică a fost construită din lemn şi stuf, iar preotul slujea în limba greacă şi limba română. Actuala biserică a fost finalizată în anul 1840, potrivit documentelor vremii şi a fost sfinţită în anul 1842. De-a lungul timpului sfântul locaş a fost grav afectat de cele două războaie mondiale şi de cutremurul devastator din anul 1941, fapt care a atras după sine lucrări de restaurare.

În data de 23 iunie 1943, biserica a fost sfinţită, prin grija pc. pr. Nicolae Văsii din localitatea Cuza-Vodă, de care a aparţinut filiala Lacu-Rezii, de către delegatul Episcopului Valeriu Moglan, locţiitor al Eparhiei Buzăului şi Vrancei, Dumitru N. Vlad. Cu această ocazie este numit ca preot paroh pc. pr. Ioan A. Popescu.

În primăvara anului 2009 au început ample lucrări de consolidare exterioară a bisericii sub atenta supraveghere a pc. protoiereu de Însurăţei, pr. Costică Dumitru, prin implicarea pc. pr. paroh Gabriel Stan, a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi a credincioşilor parohiei.

Sfânta Liturghie după târnosirea sfântului lăcaş
Sfânta Liturghie după târnosirea sfântului lăcaş

Prilej de sărbătoare

Încă de la primele ore ale dimineţii, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a resfinţit cu Sfântul şi Marele Mir noul altar înnoit din  localitatea brăileană.

După slujba de târnosire a noului lăcaş de cult, programul a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii, prezidată de ierarhul Dunării de Jos, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, de membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial, precum şi de autorităţi judeţene şi locale, în prezenţa a numeroşi credincioşi din parohie şi din judeţele Galaţi şi Brăila.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a mulţumit tuturor pentru dăruirea şi implicarea de care au dat dovadă, în zidirea, consolidarea şi înfrumuseţarea bisericii, pentru ca sfântul locaş, monument istoric, să dăinuiască peste vremuri, drept mărturie de rugăciunie şi sfinţenie, pentru credincioşi.

Înnoirea sfântului lăcaş
Înnoirea sfântului lăcaş

La sfârşitul slujbei, pc. pr. paroh Gabriel Stan a primit rangul bisericesc de sachelar, pentru întreaga activitate desfăşurată în parohie, atât în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor de consolidare şi înfrumuseţare a bisericii, cât şi pentru derularea eficientă a programelor pastoral-misionare, educaţional-culturale şi social-filantropice ale Eparhiei şi cele de la nivel naţional.

De asemenea, la final, au fost împărţite peste 200 de pachete cu alimente tuturor celor prezenţi la eveniment.
Diac. Marian Pătraşcu