Mitropolitul Athenagoras Peckstadt, la Seminarul gălăţean: Comuniune şi comunitate creştină, în gândirea Sfinţilor Trei Ierarhi

ÎPS Părinte Athenagoras al Belgiei – oaspete al Seminarului gălățean

În perioada premergătoare sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au loc, în fiecare an, manifestări cultural‑educaţionale menite să aducă în atenţia tinerilor creştini din această parte a ţării, viaţa aleasă şi activitatea pilduitoare a celor trei mari Dascăli ai Bisericii Ortodoxe.

Una dintre aceste manifestări s‑a desfăşurat la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, în 29 ianuarie a.c., în cadrul simpozionului interliceal „Comuniune şi comunitate creştină în gândirea Sfinţilor Trei Ierarhi“. Evenimentul a reunit în sala de conferinţe a şcolii noastre, profesori şi elevi seminarişti, dar şi elevi şi cadre didactice din pres­tigioase licee gălăţene, precum: Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Colegiul Naţional „Costache Negri“, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna“ şi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ din Tecuci.

Tinerii elevi, liceeni sau seminarişti, au prezentat în referatele pregătite cu acest prilej, aspecte semnificative din viaţa, opera şi activitatea acestor „mari Dascăli ai lumii şi Ierarhi“, adevărate şi necesare modele pentru cei aflaţi în perioada de formare intelectuală, dar şi cultural‑spirituală.

În acest an, la manifestarea de suflet dedicată „Sfinţilor Trei Ierarhi“ de la Seminarul gălăţean, oaspetele de seamă al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost  Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Athenagoras Peckstadt, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice în CROCEU (Comitetul Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană), aflat în ţara noastră, în contextul preluării Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, începând cu 1 ianuarie 2019.

Profesori și elevi participanți la simpozionul închinat Sf. Trei Ierarhi

În cuvântul de deschidere adresat celor prezenţi, Chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiat importanţa misiunii Bisericii în rândul tinerilor în societatea de astăzi şi a subliniat implicarea şi efortul depus de‑a lungul timpului, mai ales, acolo unde sunt foruri decizionale, pentru transmiterea mesajului creştinilor aparţinând diferitelor Biserici locale şi naţionale.

Ne‑am bucurat astăzi, în chip deosebit, de prezenţa tinerilor din colegiile importante de la Galaţi şi Tecuci în mijlocul elevilor de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, pentru a cinsti după cuviinţă, în cadrul unui simpozion, pe «Sfinţii Trei Mari Dascăli ai lumii şi Ierarhi», Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. De asemenea, ne‑am bucurat şi de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Athenagoras al Mitropoliei din Belgia, Olanda şi Luxemburg, care se află în România în fruntea unei delegaţii cu prilejul transmiterii mesajului Bisericilor creştine din Europa către societate în general. Astăzi s‑a produs, aici, o minunată întâlnire cu tinerii în cadrul căreia le‑a fost arătată o faţă necunoscută a misiunii Ortodoxiei în Occident şi trebuie să spunem că foarte multe familii din eparhia aceasta lucrează acum în străinătate, deci, o parte din noi, cei ce suntem o Biserică locală, naţională, ne‑am deplasat în Occident. În ceea ce priveşte familia şi educaţia tinerilor, Înaltpreasfinţitul Athenagoras ne‑a arătat o serie întreagă de aspecte ale misiunii Ortodoxiei de astăzi în lume“, a precizat ierarhul Dunării de Jos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Athenagoras a împărtăşit tinerilor aspecte din misiunea atât de importantă desfăşurată la Bruxelles şi despre identitatea creştină într‑o lume secularizată, apreciind totodată dinamismul şi implicarea activă a Bisericii în viaţa comunităţii de la Dunărea de Jos, reprezentată şi susţinută cu mare dăruire de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Simpozion seminarial închinat Sf. Trei Ierarhi

„Am venit aici la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, un foarte bun prieten, care m‑a adus aici pentru a vizita această şcoală teologică de prestigiu. Astfel am putut fi faţă în faţă cu tinerii seminarişti şi cu tinerii liceeni de la Colegiile din Galaţi şi nu numai, pentru a le vorbi despre experienţa personală de Mitropolit în diaspora. Este foarte important pentru tinerii de astăzi să conştientizeze propria lor identitate ortodoxă, mai ales cum să trăiască în duhul Ortodoxiei şi ceea ce reprezintă acum pentru ei valorile credinţei ortodoxe. Tânăra generaţie trebuie să mărturisească aceste valori ale dreptei credinţe şi celor care, într‑un fel sau altul, ezită să trăiască şi să‑şi asume aceste învăţături perene ale Ortodoxiei, pentru că în ziua de astăzi există un mare pericol în ceea ce priveşte participarea noastră la biserică, la sfintele slujbe şi, mai ales, pentru depăşirea indiferenţei care caracterizează societatea secularizată de astăzi. În încheiere, aş putea spune că este cu adevărat o binecuvântare pentru tineri de a trăi împreună, de a se ruga împreună şi de a mărturisi această identitate creştină care îi animă şi îi bucură foarte mult“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Athenagoras Peckstadt.

Tinerii au avut curiozităţi, au pus întrebări şi au aflat răspunsuri despre viaţa, lucrarea şi modelul de jertfelnicie al celor Trei Ierarhi şi Stâlpi ai Creştinătăţii. Pe lângă acestea, liceenii şi dascălii lor au primit ‑ din partea organizatorilor ‑, diplome de participare, iconiţe şi alte daruri de suflet ziditoare.

Pr. prof. Sorin‑Alexandru Cojocaru