Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare“ şi Centrul „Speranţa“ din Galaţi: O mână întinsă pentru o sută de copii din comunitatea gălăţeană

ÎPS Părinte Arhiepiscop în mijlocul copiilor, la început de an

În prima zi a anului 2019, când prăznuim Tăierea‑împrejur cea după trup a Domnului şi îl  pomenim pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, împreună cu preoţii şi diaconii slujitori la acest sfânt locaş.

Cu acest prilej, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost adusă, la închinarea credincioşilor prezenţi la slujbă racla ce adăposteşte o părticică din sfintele moaşte ale marelui Vasile, Arhiepiscopul Cezareei Capdociei.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit credincioşilor despre însemnătatea celor trei mari momente duhovniceşti, pe care le sărbătorim, în fiecare an, la 1 ianuarie, şi anume: praznicul împărătesc al „tăierii împrejur“ a Pruncului născut în ieslea Betleemului,  ziua Sfântului Vasile cel Mare, Arhi­episcopul Cezareei Capadociei şi începutul Noului An civil.

După Sfânta Liturghie de la Catedrala Arhiepiscopală, Părintele Arhiepiscop Casian a vizitat şi binecuvântat cele douăzeci şi şapte de copile şi tinere aflate în grija Aşezământului Social‑Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“, instituţie eparhială pe lângă care fiinţează şi Centrul Multifuncţional „Spe­ranţa“, unde se bucură de un program after‑school alţi 73 de copii din municipiul Galaţi.

Racla ce adăposteşte o părticică din sfintele moaşte ale Sf. Vasile cel Mare

Copiii au participat mai întâi la Sfânta Liturghie săvârşită în capela din cadrul Aşezământului, ocrotită de Sf. Vasile cel Mare, dar şi de Sf. Cuv. Parascheva.

La slujbă au luat parte şi monahiile Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare“,  care se ocupă de educaţia duhovnicească a celor douăzeci şi şapte  de copile şi adolescente care trăiesc în cadrul aşezământului filantropic.

În contextul manifestării, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit slujba de Tedeum şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa rugăciunii, a educării tinerilor şi a filantropiei creştine, desfăşurată cu sârguinţă în această casă a Bisericii.

După cuvântul Chiriarhului, copiii şi tinerii au sorcovit oaspeţii şi pe toţi cei prezenţi, apoi, au prezentat un scurt moment artistic, pentru care au fost răsplătiţi cu daruri, constând în dulciuri, iconiţe, cărţi de rugăciuni şi alte daruri de suflet.

La final, Ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat agapa fră­ţească pregătită pentru copiii aşezământului şi pentru toţi cei care au participat la eveniment.

Pr. Rareş Bucur