Sfântul Sinod a ales episcopi pentru Basarabia şi România

Sfântul Sinod a ales, la întrunirea Sfântului Sinod de  joi,  24 mai 2018, doi episcopi pentru scaunele vacante din Mitropolia Basarabiei şi un arhiereu vicar la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Arhimandritul Veniamin Goreanu a fost ales Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud, iar Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, va conduce Eparhia de Bălţi.

De asemenea, ierarhii întruniţi în sinod, la Reşedinţa patriarhală, au ales pe arhimandritul Timotei Bel în demnitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Preasfințitul Părinte Veniamin, noul Episcop al Basarabiei de Sud

Aceste alegeri de ierarhi pentru unele scaune episcopale vacante din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române au avut loc „pentru a dezvolta şi amplifica activităţile din Biserica noastră“, spunea Preafericitul Patriarh Daniel, în debutul şedinţei Sfântului Sinod.

Episcopia Basarabiei de Sud

Episcopia Basarabiei de Sud, cu sediul în oraşul Cahul, este continuatoare a Episcopiei de Cetatea Albă‑Ismail, înfiinţată în anul 1923 în cadrul României Mari. A fost reactivată la 14 noiembrie 2006 şi a fost recunoscută de autorităţile din Republica Moldova în acelaşi an.

Noul Episcop ales al Eparhiei Basarabiei de Sud, Arhim. Veniamin Goreanu este originar din Republica Moldova, fiind născut în 1975, în comuna Puhoi, Raionul Anenii Noi.

A intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Neamţ în anul 2007, iar la începutul anului 2008 a fost hirotonit ierodiacon şi apoi ieromonah, pe seama Mănăstirii „Antim“. În 28 noiembrie 2010 a fost hirotesit arhimandrit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.

Preasfințitul Părinte Antonie, noul Episcop de Bălți

Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcţii în cadrul Administraţiei Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Este triplu licenţiat în Drept, Teologie şi Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2006 este doctor în Teologie.

Episcopia de Bălţi

Episcopia de Bălţi, cu sediul în oraşul Bălţi, este fosta Eparhie a Hotinului, înfiinţată la 8 martie 1923, în cadrul României Mari. Aceasta a fost reactivată în 14 septembrie 1992.

Episcopia de Bălţi a fost recunoscută de către autorităţile Republicii Moldova ca persoană juridică şi parte componentă din cadrul Mitropoliei Basarabiei în 17 decembrie 2004.

Preasfinţitul Părinte Antonie s‑a născut în 29 mai 1963, la Hârbovăţ, raionul Anenii Noi din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi. Din anul 1995 acesta a îndeplinit responsabilităţi administrative, misionare, culturale şi mediatice în Mitropolia Basarabiei.

În şedinţa din 22 mai 2014, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Telembici în postul vacant de episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, cu titulatura Antonie de Orhei.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, noul Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

Hirotonia a avut loc în 24 mai 2014, în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Sfânta Liturghie şi hirotonia au fost oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiereu-vicar pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Arhim. Timotei Bel s‑a născut în localitatea Rohia,  judeţul Maramureş,  în data de 13 ianuarie 1974.

A depus voturile monahale la Mănăstirea Rohia în 1994, fiind hirotonit ieromonah în anul 2005.  Din anul 2006 a îndeplinit funcţia de exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Din anul 2006 este doctor în Teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.

Preluare de pe www.basilica.ro