Hramul bisericii „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Galaţi

Sfânta Liturghie arhierească în parohia „Sfinții 40 de Mucenici“ din Galați

În ziua de 9 martie, declarată „Zi a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944‑1989“, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate multiple manifestări liturgice, misionare şi cultural‑educaţionale. În aceeaşi zi, biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“, de „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi de „Sfinţii 40 de Mucenici„ şi‑a sărbătorit  cel de‑al treilea hram.

Locaşul este ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi şi a fost ridicat  în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist. Edificiul bisericesc a fost construit în stil maramureşean între anii 2008‑2011. Slujba de sfinţire a bisericii‑memorial a fost săvârşită în anul 2017 de către Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Manifestările pastoral‑misionare din acest an au debutat încă din ajun cu oficierea slujbei Vecerniei, unită cu Litia, de către un sobor de preoţi din municipiu.

Sfințirea troiței din curtea bisericii cu hramul „Sfinții 40 de Mucenici“ din Galați

Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa persoanelor care au suferit în temniţele comuniste, a urmaşilor sau rudelor acestora şi a credincioşilor din parohie.

„În această capelă memorial, unim demnitatea, curajul şi forţa duhovnicească a Sfinţilor Mucenici din Sevastia Armeniei cu tot ce a urmat de‑a lungul secolelor în creştinătate, dar mai ales în ultimul secol pe meleagurile ţării noastre, când făuritorii de credinţă şi de neam s‑au jertfit pentru a lăsa urmaşilor lor o ţară măreaţă şi un popor binecredincios“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei ce au pătimit, au apărat credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, cu preţul vieţii.

În curtea bisericii gălăţene a urmat slujba de sfinţire a troiţei ridicată în acest an cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi.

Pentru a marca sărbătoarea hramului, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au oferit peste 100 de pachete cu produse de igienă personală asistaţilor de la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi, precum şi 150 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la biserică.

La final, toţi cei prezenţi au primit din partea ierarhului iconiţe şi alte daruri.

Pr. Rareş Bucur