Alegerea noului Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

În şedinţa de lucru din 15 februarie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe arhimandritul Atanasie Rusnac în demnitatea de Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu titulatura „de Bogdania“.

Părintele arhimandrit Atana­sie Rusnac s‑a născut în 17 ianuarie 1982, la Chişinău (Rep. Moldova), fiind primul din cei doi copii ai părinţilor Eugen şi Ala Rusnac şi primind numele la botez de Tudor. Din anul 2010, deţine cetăţenia română.

În anul 2000 a absolvit Liceul Real din Chişinău. În perioada 2000‑2005 a urmat Institutul Naţional de Știinţe Aplicate din Lyon (INSA), obţinând diploma de Inginer cu grad de Master, specialitatea – Telecomunicaţii şi Reţele.

Între anii 2006‑2010 a fost student al Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint Serge“ din Paris, iar, mai apoi, între anii 2010‑2012, masterandul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Sibiu. Obţine titlul de Master în Teologie, cu disertaţia: Principii de Teologie Canonică în diaspora, cu referire specială la Italia.

La 4 decembrie 2008 a fost tuns rasofor, primind numele de Dionisie, în cinstea Sfântului Dionisie Exiguul.

În 17 ianuarie 2009 a fost hirotonit diacon, iar la 16 aprilie acelaşi an, hirotonit preot pe seama paraclisului Centrului Eparhial şi a Mănăstirii  Adormirea Maicii Domnului de la Roma.

La 21 aprilie 2011 este tuns în monahism pe seama mănăstirii Bivongi, primind la tundere numele de Atanasie, în cinstea Sfântului Atanasie cel Mare. În acelaşi an, la 15 august, este hirotesit protosinghel, iar la 15 august 2013, hirotesit arhimandrit.

Din 2008 şi până în prezent a îndeplinit următoarele funcţii şi ascultări: Secretar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (2008‑2009), Consilier administrativ bisericesc (2009‑2011), Exarh al mănăstirilor din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (2011‑2013), Vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (din anul 2011).

Totodată, părintele Atanasie a coordonat activitatea culturală în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, fiind responsabil de buna funcţionare a site‑ului eparhial şi a site‑ului Frăţiei Tinerilor Nepsis Italia, dar şi de apariţiile editoriale ale eparhiei.

La 6 decembrie 2016 a fost distins de Preasfinţitul Părinte Siluan cu Crucea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

„Le mulţumesc tuturor clericilor pentru rugăciuni, pentru sus­ţi­nere şi îi asigur de o împreună‑lucrare, de o co‑responsabilizare şi de o misiune care să ne aducă mai aproape de oameni, de familiile preoţilor, o misiune la fel de rodnică precum cea de până acum. Aş dori să le mulţumesc şi credincioşilor pentru rugăciune. Dacă n‑aş fi văzut încurajarea lor în toţi aceşti ani, probabil deznădejdea s‑ar fi strecurat la un moment dat în ceea ce încercam să facem. Am văzut bucuria credin­cioşilor în ceea ce am realizat, am văzut de multe ori lacrimi de tristeţe care au devenit lacrimi de bucurie, am văzut bucuria de a fi alături de Hristos şi de Biserică ‑ şi trebuie să vă fac o mărturisire: mulţi dintre credincioşii care au plecat din ţară erau departe de Biserică şi L‑au cunoscut pe Hristos în parohiile, în mănăstirile, în locurile de misiune pe care le avem în diasporă“, a mărturisit noul Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Întru mulţi şi rodnici ani de arhierie!

Preluare de pe www.basilica.ro