Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

26 ianuarie ‑ săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Taina Sfântului Maslu şi hiroteseşte întru duhovnici patru preoţi, rostind cuvânt de învăţătură.

27 ianuarie – Aducerea moaştelor Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur – săvârşeşte, la capela ,,Sf. Ioan Gură de Aur şi Sf. Macrina cea Bătrână“ din cadrul Centrului pastoral, cultural şi filantropic „Sf. Cuv. Ioan Casian“ ‑ Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia hramului acestui sfânt locaş.

28 ianuarie ‑ săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

29 ianuarie – oficiază, la capela Seminarului „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură despre Sfinţii Trei Ierarhi.

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului bisericii.

Hirotesie de duhovnici la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, 26 ianuarie 2018

31 ianuarie – Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan – săvârşeşte slujba de sfinţire a  Capelei Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestei instituţii.

1 februarie Sf. Mc. Trifon săvârşeşte la mănăstirea „Sf. Trifon“ din Şendreni, jud. Galaţi, cu ocazia hramului, slujba de mulţumire şi oficiază rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia rosteşte şi rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Trifon; oficiază slujba Vecerniei unită cu Litia la biserica „Întâmpinarea Domnului“ din municipiul Galaţi, rostind la final un cuvânt de învăţătură.

2 februarie – Întâmpinarea Domnului – săvârşeşte, în capela Muzeului Eparhial (fostul Palatul Episcopal), slujba Sfintei Liturghii urmată de slujba parastasului pentru Episcopul Partenie Clinceni, ctitorul Palatului Episcopal şi ceilalţi ierarhi ai Dunării de Jos.

3 februarie – participă, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii urmată de un Te‑Deum pentru deschiderea lucrărilor Adunării Eparhiale.

Simpozion la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați, închinat Sfinților Trei Ierarhi

4 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

11 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

14 februarie – participă, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la slujba Sfintei Liturghii, urmată de Te‑Deum, cu prilejul deschiderii şedinţei Adunării Naţionale Bisericeşti.

15 februarie – participă, la Paraclisul „Sf. Mare Mc. Gheorghe“ din cadrul Reşedinţei Patriarhale din Bucureşti, la slujba de Te‑Deum prilejuită de deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

18 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la primirea cerescului dar al hirotoniei întru arhiereu şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

19 februarie – 22 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

21 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Ioan Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

Binecuvântarea țarinilor, la ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Trifon

23 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

25 februarieDuminica Ortodoxiei – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

27 februarie ‑ participă, la parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ din Galaţi, la slujba Pavecerniţei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

28 februarie Sf. Cuv. Ioan Casian şi Gherman ‑ săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Ioan Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

SOCIAL ‑ CULTURALE

29 ianuarie –  participă la Sim­­pozionul interliceal „Sfinţii Trei Ierarhi, modele actuale pentru educaţia creştină a tinerilor“, organizat la Seminarul Teologic ,,Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, cu participarea elevilor de la mai multe licee din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – în cadrul programului cultural‑educaţional „O şansă pentru tinerii noştri!“, prilejuit de hramul bisericii „Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi, oferă unui număr de 10 elevi şi studenţi, cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri, premii în bani şi cărţi ziditoare de suflet.

25 februarie – participă, la Centrul de expoziţii temporare al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, la vernisarea expoziţiei de icoane  „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română“, oferind diplome elevilor. Toţi participanţii au primit premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele, pensule şi blaturi pentru icoane. Între participanţi s-au numărat tinerii de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, secţia Patrimoniu şi Pictură bisericească, studenţii secţiei de Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, elevii de la centrele parohiale pentru tineret din Lieşti şi Barcea, judeţul Galaţi,  de la Palatul Copiilor din Galaţi şi Brăila, Clubul Copiilor din Tecuci, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi Liceul de Artă „Haricleea Darclee“ din Brăila.

ADMINISTRATIV‑ SINODALE

Sfânta Liturghie arhierească, la hramul capelei „Întâmpinarea Domnului“
a Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos

31 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa cu preacucernicii protoierei pentru analizarea activităţii din cadrul subunităţilor pe anul  2017.

2 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, în Cabinetul arhiepiscopal, lucrările Consiliului Eparhial, de analiză a activităţii bisericeşti pe anul 2017 din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de proiectare a priorităţilor pe anul 2018.

3 februarie – prezidează, la Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Centrului Eparhial, lucrările Adunării Eparhiale de validare a activităţii bisericeşti, pe anul 2017, din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de aprobare a proiectelor pe anul 2018.

7 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei  Consiliului Eparhial.

14 februarie – participă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din Bucureşti, la şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

15 februarie ‑ participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

16 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

26 februarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial