Programul ,,Hristos împărtăşit copiilor” continuă şi în noul an şcolar 2010 – 2011

DSCF9004_renamed_174În noul an şcolar 2010-2011, programul naţional „Hristos împărtăşit copiilor” a debutat „cu dreptul” la parohia „Înălţarea Sf. Cruci” din cartierul brăilean Obor, adunând în prima zi peste 50 de elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”.

Aşa cum am stabilit de comun acord cu preoţii bisericii, în fiecare vineri, la ora 15.45, elevii care doresc să participe la ora de cateheză sunt aş-teptaţi în cadrul cantinei parohiei,  care ne oferă spaţiul necesar  desfăşurării acestui eveniment important din viaţa tinerilor.

Majoritatea elevilor şcolii noastre a înţeles că numai o oră de religie pe săptămână, la şcoală, nu este îndestulătoare pentru setea lor de cunoaştere mai îndeaproape a lui Dumnezeu, aşa că au ales să participe la această întrunire de convorbiri duhovniceşti, cu reprezentanţii Bisericii, mai aproape de Casa lui Dumnezeu. Şi cum prima temă aleasă a fost „Crearea lumii nevăzute”, prezentată într-un mod mult mai detaliat decât în cadrul orei de religie, bineînţeles că întrebările din partea elevilor participanţi „au curs” încontinuu, de-a lungul celor 45 de minute, până când toţi cei prezenţi am intrat în sfânta biserică pentru a participa la slujba Acatistului de vineri seara.

După slujbă, prin îngrijirea părintelui protopop de Brăila, pc. pr. Gheorghe Marinescu, toţi elevii participanţi la program au primit din partea parohiei prăjituri şi sucuri, tinerii exprimându-şi la sfârşit dorinţa de a continua cu participarea în număr şi mai mare la acest program, după ce vor transmite şi celorlalţi colegi primele impresii.

Profesor de religie
Constantin Muşat,
Şcoala cu clasele I-VIII
„Dimitrie Cantemir”, Brăila

Biserica în sprijinul elevilor

După ce au binecuvântat deschiderea anului şcolar, slujitorii Bisericii rămân aproape de Şcoală, rugându-se pentru ajutor la învăţătură pentru elevi şi susţinând eforturile cultural-educative ale cadrelor didactice.

Pe temeiul unei bune colaborări dintre Şcoală şi Biserică, la Liceul Teoretic „Constantin Angelescu” din oraşul Ianca, judeţul Brăila, începutul de an a debutat cu slujba Te Deum-ului săvârşită de către pc pr. paroh Ion Cristi de la Parohia Ianca I, în prezenţa şcolarilor şi a profesorilor lor, precum şi stropirea acestora şi a claselor cu agheasmă.

De asemenea, pentru a nu-i priva pe cei mai nevoiaşi dintre cei mici de accesul la manualele şcolare, parohia a stabilit să susţină achiziţionarea a 80 de manuale de Religie pentru elevii claselor V-VIII ai liceului (cca 120 de copii).

Astfel, primele manuale au venit în data de 17 septembrie 2010, ele fiind distribuite elevilor personal de către părintele paroh.

A. P.