Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

2 aprilieDuminica Sf. Maria Egipteanca – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvărşeşte, la parohia Odaia Manolache, protopopiatul Ga­laţi, slujba de binecuvântare a aşezământului educaţional „Şcoala de sub streaşina bisericii“.

8 aprilie – participă, în fruntea slujitorilor şi credincioşilor brăileni, la Pelerinajul de Florii desfăşurat pe traseul dintre biserica ,,Sf. Cuv. Parascheva“ şi Catedrala ,,Naşterea Domnului“, după care rosteşte un cuvânt de învăţătură; participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Pelerinajul de Florii, întâmpină slujitorii şi credincioşii gălăţeni participanţi, sfinţeşte Litia şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

9 aprilieIntrarea Domnului în Ierusalim – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

9-14 aprilie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Deniilor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Hristos, rostind cuvânt de învăţătură.

12 aprilie – săvârşeşte, la biserica „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou“ din cartierul gălăţean „Dimitrie Can­temir“, slujba de târnosire a Sfintei Mese şi sfinţirea catapetesmei, rostind cuvânt de în­văţătură.

13 aprilie Joia Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhie­piscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii a Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia, urmată de Rânduiala Spălării Picioarelor; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Deniei celor 12 Evanghelii.

14 aprilie Vinerea Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Vecerniei din Sâmbăta Mare şi ritualul scoaterii Sfântului Epitaf; participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Deniei Prohodului Domnului.

15 aprilieSâmbăta Mare – primeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, Lumina Sfântă de la Ierusalim, preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos, oferind-o preoţilor din protopopiatele Galaţi şi Tg Bujor.

16 aprilie Sfintele Paşti – oficiază slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie pascală în Catedrala Arhiepiscopală; săvârşeşte, la biserica Penitenciarului din Galaţi şi apoi la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Vecerniei speciale, a celei de „A doua Învieri“, rostind cuvânt de învăţătură.

17 aprilieSfintele Paşti – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

18 aprilieSfintele Paşti – participă la slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de pomenire, la mormântul mamei Înaltpreasfinţiei Sale.

20 aprilie – săvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia la biserica „Izvorul Tămăduirii“ din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

21 aprilieIzvorul Tămăduirii – săvârşeşte, la biserica parohiei româno-elene ,,Bunavestire“ din municipiul Brăila, slujba Sfintei Liturghii, precum şi slujba Aghesmei celei mici, rostind cuvânt de învăţătură, cu prilejul sărbătorii celui de-al doilea hram al acestui sfânt locaş.

23 aprilie – Sf. Mare Mc. Gheorghe – săvârşeşte, la Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe şi Sf. Iachint de Vicina“ din Tecuci, slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia hramului acestei biserici şi al oraşului Tecuci; hiroteseşte întru iconom stavrofor pe pc. pr. pensionar Dumitru Turcu, de la biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Tecuci şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

30 aprilie – Duminica a III-a a Sf. Paşti (a Sfintelor Femei Mironosiţe)  – săvârşeşte, la biserica „Sf. Mc. Antim“ din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al acestui sfânt locaş.

2 maiSf. Atanasie Patelarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la biserica „Sf. Atanasie Patelarie “ din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la Capela „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din cadrul Muzeului eparhial – Galaţi  slujba de pomenire pentru prof. univ. dr. Alexandru Mironescu.

5 mai – participă la Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie şi Sf. M. Mc. Efrem cel Nou“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia celui de-al doilea hram al acestui sfânt lăcaş.

Slujba Prohodului Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

7 mai – Duminica a IV-a a Sf. Paşti (a Slăbănogului) –  participă la slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva“ din localitatea Alba, protopopiatul Niculiţel, judeţul Tulcea, împreună cu ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi PS Visarion, Episcopul Tulcii, urmată de Sfânta Liturghie, la finalul căreia rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la Capela  Seminarului Teologic ,,Sf. Ap. Andrei“ – Galaţi, rugăciunea de seară cu elevii seminarişti şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

8 mai – săvârşeşte, la Capela  Seminarului Teologic ,,Sf. Ap. Andrei“ – Galaţi, rugăciunea de dimineaţă la ziua prăznuirii Sf. Ioan Evanghelistul cu împreună profesorii şi elevii seminarişti, rostind şi cuvântul de învăţătură.

9 mai – participă, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Sfinţit Mucenic Corneliu Sutaşul“ din Parohia Corni – Albeşti, Protopopiatul Huşi, împreună cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, la slujba de înmormântare pentru binecredincioasa Ruxandra Onilă, mama PS Corneliu, Episcopul Huşilor.

14 mai – Duminica a V-a a Sf. Paşti (a Samarinencei) –  participă, la Mănăstirea Putna, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia proclamării solemne a canonizării Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei şi a Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan.

16 mai – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba de pomenire a episcopului Melchisedec Ștefănescu, la 125 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, rostind cu această ocazie un cuvânt de învăţătură.

SOCIAL – CULTURALE

2 aprilie – oferă, cu ocazia programului eparhial „Ne înnoim de Sfintele Paşti“, daruri copiilor ce provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, din localitatea Odaia Manolachi, judeţul Galaţi; vizitează acasă şase copii, care fac parte dintr-o familie cu posibilităţi materiale reduse.

8 aprilie – premiază, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, elevii câştigători la etapa eparhială a Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi şcoala mărturisirii“, precum şi elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie, binecuvântându-i şi oferindu-le daruri.

16 aprilieÎnvierea Domnului – vizitează, cu prilejul Praznicului Învierii Domnului, creştinii şi creştinele privaţi de libertate de la Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi; participă, la Centrul pastoral-misionar „Sf. Cuv. Ioan Casian“ din Galaţi, la tradiţionala întâlnire de Sf. Paşti cu preoţii din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

17 aprilie – binecuvintează masa de prânz a persoanelor defavorizate, aflate în grija Cantinei sociale a parohiei „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila.

23 aprilie – la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Tecuci, premiază elevii din protoierie care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură; săvârşeşte împreună cu autoritatea locală în Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Tecuci, ceremonia de oferire a titlului de „Cetăţean de onoare – postmortem“ al oraşului natal, savantului şi marturisitorului creştin Alexandru Mironescu, născut la anul 1903 în Tecuci; participă la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu“ din Tecuci, la  vernisajul expoziţiei „Icoana ortodoxă – chip de sfinţenie şi de lumină“, ce cuprinde icoane vechi (sec. XVIII) din zona Tecuciului, dar şi de icoane pictate de elevii şcolilor din municipiu sau de pictori bisericeşti din zonă, ca expresie concretă a cinstirii icoanei în anul închinat sfintelor icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti.

2 mai – prezidează, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos – Galaţi, momentul de evocare a profesorului Alexandru Mironescu, savant, scriitor şi gânditor creştin, membru al mişcării „Rugul aprins“, urmat de ceremonia de aşezare, în vitrina dedicată acestei personalităţi în cadrul Muzeului eparhial, a plachetei de „Cetăţean de onoare“ – titlu oferit savantului, post-mortem, de Primăria Tecuci.

4 mai – participă, în Sala „Ser­giu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos – Galaţi la vernisajul expoziţiei foto-documentare „Constantin Brân­­cuşi“, organizat în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al Ro­mâniei şi rosteşte o alocuţiune.

11 mai – participă, în Sala „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos – Galaţi, la cea de-a II-a ediţie a Concursului internaţional de icoană „Culorile – lumina sufletului“, la care au participat seminarii teologice şi colegii şi licee de artă din ţară şi din străinătate, rostind un cuvânt de învăţătură.

16 mai – prezidează, în Aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi, simpozionul dedicat episcopului Melchisedec Ștefănescu, la 125 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

18 mai – prezidează,  în Aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Universitatea „Dunărea de Jos“ – Galaţi, sesiunea de comunicări ştiinţifice, susţinută de studenţi şi masteranzi teologi, pentru evocarea episcopului Melchisedec Ștefănescu.

ADMINISTRATIV – SINODALE

30 martie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

10 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

27 aprilie – prezidează, la Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului Eparhial – Galaţi, întrunirea cu tinerii teologi şi viitoarele lor soţii, însoţiţi de părinţii acestora, acordându-le arhiereasca binecuvântare în vederea căsătoriei.

28 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

3 mai – prezidează, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ – Galaţi, şedinţa de lucru cu privire la proiectul Centrului Oncologic Pediatric din Galaţi, derulat în parteneriat cu Mitropolia Germaniei şi Europei de Nord şi cu o echipă de specialişti germani.

8 mai  – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

9 mai – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Adam – judeţul Galaţi, şi, respectiv, parohiile Oancea, Rugineni, Crăieşti şi Cuca din judeţul Galaţi.

11 mai – prezidează, în Sala „Melchisedec Ștefănescu“ a Centrului Eparhial din Universitatea „Dunărea de Jos“ – Galaţi,  întâlnirea consultativă cu tineri – reprezentanţi ai liceelor din municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, participanţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Bucureşti din anul 2016, părinţi – membri ai Aso­ciaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“, preoţi care coordonează programe cu tinerii, profesori de religie, studenţi ai Departamentului Teologie al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Universitatea „Dunărea de Jos“ – Galaţi şi elevi de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, în vederea organizării şi bunei desfăşurări a celei de-a XXII-a ediţii a pelerinajului tinerilor liceeni din judeţele Galaţi şi Brăila, la Mănăstirea Buciumeni.

17 mai – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Sf. Trifon“, judeţul Galaţi.

18 mai – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Măxineni, judeţul Brăila.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial