Prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, la Brăila (15 noiembrie‑6 decembrie 2016)

Aşezat pe malul fluviului Dunărea, oraşul Brăila nu putea primi un ocrotitor mai potrivit decât Sfântul Nicolae, care, la iniţiativa Înaltpreasfinţitul Părine Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos de douăzeci şi doi de ani mijloceşte la Bunul Dumnezeu pentru creştinii din aceste locuri.

23
Tineri la sărbătoarea SfântuluiNicolae, 6 decembrie 2016

Ca în fiecare an, şi în 2016, programul de cinstire a Sfântului se adresează semenilor, întrucât credinţa în Dumnezeu, „Cel minunat întru sfinţii Săi”, lucrea­ză, plină de dragoste, în viaţa şi spre mai‑binele sufletesc şi trupesc al aproapelui.

Pregătirea sărbătorii s‑a făcut printr‑un program liturgic şi de cateheze, derulat de toate parohiile, în cele patru duminici anterioare zilei de 6 decembrie, la care au participat credincioşii interesaţi a cunoaşte mai îndea­proape viaţa şi lucrarea Bisericii, astăzi.

Programele educaţionale ini­­­­ţia­­te de Eparhie şi derulate în parteneriat cu Inspectoratul Şco­lar Judeţean au  transformat copiii şi tinerii în cei mai sinceri cinstitori ai Sfântului Nicolae. La concursul „Ce aşteaptă Biserica de la tineri? Ce aşteaptă tinerii de la Biserică?” au participat peste 2000 de elevi din şcoli şi licee, care au primit diplome emise de Sfânta Arhiepiscopie şi premii în cărţi, din partea parohiilor. Cei 41 de copii de la Grădiniţa „Familia” au fost implicaţi în multe activităţi, fapt pentru care au fost binecuvântaţi de Chiriarhul Dunării de Jos, care le‑a oferit daruri. De asemenea, în ziua de 6 decembrie, după Sfânta Liturghie, ÎPS Sa a oferit celor mai performanţi tineri brăileni – 10 elevi de la Colegii Naţionale, diplome, cărţi şi premii în bani în valoare totală de 5.400 lei. Alţi 300 de copii au primit daruri din partea Eparhiei, protoieriei, parohiei „Sfântul Nicolae” şi municipalităţii, în valoare totală de  10.000 lei.

În dimensiunea sa misionară, de cea mai mare amploare, pro­gramul a cuprins procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor”, desfăşurată în ziua de duminică, 4 decembrie a.c., la care au participat preoţimea din ambele mari oraşe ale eparhiei, poporul binecredincios din municipiu – mai ales mulţi tineri, cât şi cete de colindători din Maramureş, Suceava, Olt, Galaţi şi Brăila.

La cinstitele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Ierarh Nicolae s‑au în­chinat, în perioada 4‑6 decembrie a.c., peste 15.000 de credincioşi, care au primit mângâierile duhov­niceşti şi nă­dejdile de mai bine pentru ei şi pentru toţi cei din familiile lor, din partea sfinţilor, dar care s‑au şi „împărtăşit” din bunătăţile oferite de organizatori ‑ sărmăluţe, ceai, colăcei – prin mâinile harnice şi pline de iubire creştină ale celor peste 200 de voluntari, din parohii.

Pentru toate acestea, ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos transmite mulţumiri şi arhierească binecuvântare tu­turor celor implicaţi în buna de­rulare a programelor (preoţi, binecredincioşi creştini, tineri voluntari, instituţii sau asociaţii /fundaţii partenere) şi roagă pe Bunul Dumnezeu ca, pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Ni­colae, să reverse peste toţi mila şi ajutorul Său ceresc.

Materialele ce urmează aduc precizări şi detalieri în legătură cu aspectele generale prezentate aici.

Redacţia