Ştiri din lumea creştină

Patriarhia Alexandriei şi a întregii Africi

Nou vicar‑patriarhal…

În 14 septembrie a.c., Preafericitul Părinte Teodor al II‑lea al Alexandriei şi al întregii Africi, a oficiat Sfânta Liturghie la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci, în Catedrala „Sfântul Sava” din Alexandria. La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc ceremonia de învestire a noului vicar‑patriarhal al Patriarhiei Alexandriei şi a întregii Africi, Înaltpreasfinţitul Părinte Narcissos, Mitropolit de Accra.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Teodor l‑a rugat pe noul vicar patriarhal să îi slăbească poverile şi să îl ajute, organizând cât mai bine serviciul administrativ al patriarhiei. La rândul său, noul vicar‑patriarhal i‑a mulţumit Patriarhului Alexandriei pentru încrederea oferită, făgăduind că va depune toate eforturile pentru ducerea la îndeplinire a noilor sale îndatoriri.

 

 Patriarhia Ierusalimului

A XI‑a Adunare Generală

a Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu

În perioada 6 ‑ 8 septembrie a.c., la Amman, sub patronajul Regelui Abdullah al II‑lea al Iordaniei, a avut loc a XI‑a Adunare Generală a Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu.

Din partea Bisericilor Ortodoxe au participat patriarhii Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului şi Arhiepiscopul Ciprului. În cadrul discuţiilor s‑a reiterat importanţa creştinilor pentru ţările în care trăiesc aceştia, din Orientul Mijlociu, subliniindu‑se şi modalitatea paşnică de convieţuire a acestora cu conaţionalii musulmani. Totodată, s‑a menţionat şi faptul că Regele Iordaniei oferă protecţie specială creştinilor, ţara sa fiind un model în acest sens.

 

Patriarhia Serbiei

Muntenegru: Sfinţirea Catedralei Ortodoxe „Sfântul Ioan Vladimir”

În contextul sărbătoririi a o mie de ani de la moartea martirică a Sfântului Mucenic Ioan Vladimir, duminică, 25 septembrie a.c., în oraşul Bar din Muntenegru, a avut loc slujba de sfinţire a Catedralei Ortodoxe „Sfântul Ioan Vladimir” din Muntenegru.

Aceasta a fost oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III‑lea, Patriarhul Ierusalimului, alături de care au slujit Preafericitul Părinte Irinej, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi al întregii Albanii şi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe surori.

Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patri­­arhul Bisericii Ortodoxe Române a fost Înalt­preasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Bana­tului.

Mai mult de o mie de credincioşi au luat parte la acest eveniment istoric.

 

Diaspora Ortodoxă  Română

Sfinţirea bisericii „Sfânta Maria” din München

46În ziua de 11 septembrie a.c., credincioşii români din München au avut bucuria de a participa la slujba de sfinţire a noii biserici de lemn cu hramul „Sfânta Fecioară Maria”.

Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitro­politul Ortodox Român al Germaniei, Europei Cen­trale şi de Nord, împreună cu Înaltpreasfinţitul Pă­rinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Epis­copul Ortodox Român al Europei de Nord şi Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop‑vicar al Arhi­episcopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.

După slujba de sfinţire, Sfânta Liturghie arhi­erească a fost săvârşită de către cei patru ierarhi prezenţi la altarul de vară, construit lângă biserică.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim a rostit un cuvânt de mulţumire, adresat preotului paroh care a înfiinţat parohia şi a fost iniţiatorul grupului pentru unitatea Diasporei româneşti în legătură cu Biserica‑Mamă, precum şi ctitorilor şi binefăcătorilor care au participat la edificarea noului lăcaş.

Pentru toată activitatea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la propunerea  Înaltpreasfinţitului Pă­rinte  Mitropolit Serafim, i‑a acordat  prea cuviosului părinte Simion Felecan, parohul comunităţii, ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru clerici. De asemenea, pentru sprijinul deosebit în ridicarea bisericii, Patriarhul României a acordat „Ordinul Maria Brâncoveanu” doamnei Dr. Marioara Kunst (născută Muşuroi), principalul ctitor.

                                Drd. Alexandru Bulgaru