Pelerinaj cu ,,Sfânta” de la Mănăstirea Adam

IMG_1733
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, în mijlocul credincioşilor gălăţeni

,,Bucură-te, dătătoarea darului dumnezeiesc!”

În Postul Adormirii Maicii Domnului, după datină, a avut loc în judeţul Galaţi pelerinajul cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Mănăstirea Adam – cunoscută în popor sub denumirea de „Sfânta de la Adam”. Pelerinajul se desfăşoară în fiecare an, în perioada 1-14 august.

Traseul a cuprins aproximativ 50 de comunităţi parohiale din protopopiatele Galaţi, Tecuci, Tg. Bujor şi Covurlui.

Sfânta Icoană, purtată de monahiile Mănăstirii Adam, a fost întâmpinată de către preoţi şi credincioşi la intrarea în localităţi şi la biserici, unde s-au oficiat slujbe de Priveghere, Sfânta Liturghie, slujbele Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului, precum şi alte rugăciuni pentru folosul sufletesc al oamenilor. Icoana ce poartă chipul Maicii Domnului şi al Mântuitorului nostru Iisus Hristos străjuieşte în codrii de la Adam de 450 de ani.

Programul pelerinajului cu Icoana Maicii Domnului de la Adam a cuprins parohiile Băleni, Fântânele, Frumuşiţa din Protopopiatul Tg. Bujor, parohiile Independenţa, Piscu, Hanu Conachi, Nămoloasa, Tudor Vladimirescu, Rediu, Pechea, Cudalbi din Protopopiatul Covurlui, parohiile Şiviţa, Tuluceşti, Braniştea, Vasile Alecsandri din Protopopiatul Galaţi.

IMG_1781
Pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului în Protoieria Galaţi

Joi, 5 august, Sfânta Icoană a fost întâmpinată la biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul şi Sfântul Daniil Sihastrul” din Galaţi, iar la ceas de Vecernie, a fost adusă la Biserica Mavramol, de unde a plecat în procesiune solemnă către Biserica Precista, unde a şi rămas peste noapte. Pe parcursul acestui drum, au fost intonate de către preoţi şi credincioşi imnurile Paraclisului şi Acatistului Maicii Domnului.

În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, icoana a sosit la biserica cu acelaşi nume, care îşi serba hramul, slujba Sfintei Liturghii fiind săvârşită de către ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. În după-amiaza aceleiaşi zile, credincioşii gălăţeni au întâmpinat Sfânta Icoană a Maicii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală, iar apoi la Parohia „Sfânta Ana”.

În săptămâna 8-14 august, pelerinajul icoanei a continuat la parohiile din Protopopiatul Tecuci, la Mănăstirile Tudor Vladimirescu şi Cudalbi, în localităţile Iveşti, Lieşti, Matca şi Corod, precum şi la mai multe biserici din municipiul Tecuci.

Procesiunea s-a încheiat în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Adam, unde mii de pelerini, împreună cu slujitorii sfintelor altare, participat la slujbele Privegherii şi Prohodului Maicii Domnului, moment duhovnicesc aparte la care a fost prezent şi ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Tradiţia spune că icoana a fost adusă în aceste părţi, la mijlocul secolului al XVI-lea, de către un călugăr din Răsărit. Acesta a încredinţat-o unui cioban din părţile Adamului, care în jurul anului 1559 a ridicat, după alte vechi mărturii, un schit din lemn „în condrii Ghenghii”.

Participant