Elevi brăileni la Olimpiada de Religie, etapa naţională

Etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă a desemnat pe cei mai buni elevi din judeţul Brăila pentru a ne reprezenta la etapa naţională a acestei competiţii, care a avut loc la Timişoara.

În ziua de 17 aprilie elevii din cele două judeţe ale Eparhiei au fost invitaţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian sub cupola Pantocratorului Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi pentru a le răsplăti rezultatele obţinute la etapa judeţeană. După slujba Sfintei Liturghii, în timpul căreia elevii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat tinerii citindu-le rugăciuni de luminare a minţii şi de călătorie, felicitând performanţele lor. Elevii au primit în dar diplome şi cărţi de zidire sufletească, fiind apoi invitaţi la o agapă.

Tinerii brăileni participanţi la olimpiadă

După o lungă, dar frumoasă călătorie cu trenul, în dimineaţa zilei de 18 aprilie am fost aşteptaţi la Timişoara de către organizatorii Olimpiadei, în frunte cu doamna inspector de specialitate, fiind conduşi către locurile de cazare. După amiază, la orele 1900, a avut loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei de Religie în Catedrala mitropolitană din Timişoara. Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ioan a încurajat pe elevii participanţi, urându-le bun venit şi îndemnându-i să petreacă timpul cu folos.

Ziua de marţi a fost dedicată concursului, care a început la orele 1000. Cu emoţie, dar cu încredere în Dumnezeu şi în cunoştinţele lor, elevii au intrat in sălile de clasă pregătiţi pentru a da tot ceea ce ştiu mai bine. Subiectele au fost accesibile, atingând diverse teme din programa şcolară în vigoare, punându-se accent pe creativitatea şi originalitatea fiecăruia.

După amiaza am participat la un Vernisaj de icoane pe lemn şi sticlă in Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara. După ce am admirat icoanele realizate de elevii de la Liceul de Artă din Timişoara, a avut loc un Curs interactiv în timpul căruia toţi elevii au primit o diplomă din partea Universităţii pe baza căreia elevii din clasele terminale de liceu pot urma cursurile Universităţii.

Ziua următoare am avut bucuria de a fi pelerini, pentru o zi, la cele mai de seamă dintre mănăstirile timişene.

Fiind aproape 300 de persoane, elevi si profesori, am fost primiţi cu multă ospitalitate şi căldură la fiecare aşezământ monahal. Am vizitat mănăstirea Săraca, mănăstirea Timişeni, mănăstirea Partoş – unde s-a retras şi a trecut la cele veşnice Sfântul Iosif, mitropolitul Timişoarei, mormântul său fiind până azi un izvor de har şi binecuvântare pentru toţi cei care îi caută ajutorul cu credinţă, sfintele sale moaşte fiind mutate în Catedrala mitropolitană din Timişoara. Aici am fost primiţi de către un grup de elevi din localitatea Partoş, îmbrăcaţi în costume populare, care ne-au însoţit până la Conacul Banloc, castelul în care a locuit Regina Elisabeta a Greciei, fiica regilor Ferdinand şi Maria. Conacul a fost concesionat pe 49 de ani de către Mitropolia Banatului, care intenţionează să facă un aşezământ social şi un spital de oncologie.

A fost o zi in care ne-am încărcat sufletele cu comorile spiritualităţii timişene îmbogăţindu-ne cu tradiţiile şi cultura ortodoxiei din vestul ţării noastre.

Dacă ziua de miercuri a fost rezervată spiritualităţii, joi am cunoscut Timişoara prin obiectivele culturale caracteristice acesteia. Am vizitat Muzeul Banatului, Bastionul Maria Tereza, Muzeul Revoluţiei, Palatul Baroc, Palatul Culturii, Opera din Timişoara, precum şi alte monumente arhitecturale ale urbei.

Festivitatea de premiere, ţinută în ultima zi, nu a fost doar un prilej de recompensare a muncii elevilor, ci şi o întâlnire duhovnicească a organizatorilor şi a tinerilor mărturisitori ai Ortodoxiei cu  Înaltpreasfinţitului Mitropolit Ioan. Înaltpreasfinţia Sa a comparat această întâlnire cu minunea pretrecută pe Muntele Tabor, spunând că : „Taborul este în faţa noastră cu trei colibe. Una pentru organizatori, una pentru profesorii însoţitori şi una pentru elevi”, îndemnându-i pe tineri ca „România prin credinţa voastră sa fie o ţară a luminii, şi a credinţei în Dumnezeu”!

Am fost onorată să însoţesc lotul de olimpici ai judeţului Brăila la etapa naţională a Olimpiadei de Religie felicitând elevii pentru rezultatele obţinute, dar şi pentru modul frumos prin care au făcut cunoscut judeţul în vestul ţării.

 

Impresii ale elevilor:

Emoţii înainte de concurs

„Participarea la Olimpiada de Religie, etapa naţională, a reprezentat pentru mine o experienţă unică pe care nu o voi uita niciodată. Am intâlnit tineri deosebiţi, cu dragoste faţă de Dumnezeu şi cu un comportament demn de urmat, legând cu aceştia prietenii strânse. Am fost impresionată  şi de cultura bogată a oraşului şi de oamenii primitori, precum şi de frumuseţea şi liniştea mănăstirilor care mi-au pătruns adânc în suflet şi mi L-au descoperit pe Dumnezeu în toată măreţia Lui.

Nu pot uita îndemnul Înaltpreasfinţitului Mitropolit Ioan: „Să luptăm pentru credinţa noastră, deoarece suntem generaţia care trebuie să apere această Grădină a Maicii Domnului” (Hornea Daniela, clasa a VII-a, Şc. Gimnazială Ulmu)

„Ceea ce m-a impresionat peste măsură în oraşul Timişoara a fost frumuseţea deosebită a împrejurimilor de la modelul istoric ,,de Oraş-Martir” şi aspectul uimitor al tuturor clădirilor până la ultimul colţişor de natură, oferindu-mi în suflet speranţa şi şansa de a simţi că trăiesc într-un paradis desprins din lumea basmelor.

Pentru mine participarea la Olimpiada de Religie de la Timişoara v-a rămâne în inima mea având un loc special pentru totdeauna, considerând a fi o experienţă minunată care mi-a oferit şansa de a lega prietenii pe viaţă şi de a cunoaşte persoane şi plaiuri româneşti fascinante. Am fost impresionată de arhitectura mănăstirilor, de credinţa şi ospitalitatea jertfelnică a oamenilor care şi-au dedicat viaţa lui Dumnezeu.

Îi mulţumesc Bunului Dumnezeu că am avut acest privilegiu de a participa la etapa naţională a Olimpiadei de Religie, de unde m-am întors cu un premiu special şi cu dorinţa de a participa şi în anii următori”. (Albu Ionela, clasa a VIII-a, Şc. Gimnazială Ulmu)

„Participarea la Olimpiada Naţională de Religie a fost o experienţă unică şi minunată. Această etapă s-a desfăşurat la Timişoara, un oraş primitor şi frumos, cu o arhitectură impresionantă şi oameni blânzi şi binevoitori. În prima zi, de concurs, am avut timp să descoperim puţin din frumuseţile locului, iar mai apoi am participat la slujba de deschidere, ce a fost binecuvântată de Înaltpreasfinţitul Banatului care ne-a încurajat pentru ziua ce urma. Deşi emoţiile au copleşit pe toţi concurenţii, de la primele ore ale dimineţii zilei următoare, pe chipul fiecăruia se putea citi nerăbdarea de a vedea subiectele şi dorinţa arzătoare de a reuşi. În a treia zi am vizitat trei mănăstiri superbe, am fost primiţi cu braţele deschise în fiecare locaş, cu gustări de post şi smeriţi monahi ce ne-au descris locurile şi ne-au prezentat istoria mănăstirilor. Vineri a avut loc premierea. Această ceremonie de încheiere a fost extrem de emoţionantă. Toţi concurenţii au aplaudat şi au felicitat pe câştigatori, iar Înaltpreasfinţitul ne-a încântat sufletul cu vorbele sale. Pe tot parcursul acestei experienţe încântarea şi bucuria mă copleşeau de fiecare dată şi pot spune că am reuşit să devin mai ambiţioasă, am învăţat o mulţime de lucruri minunate şi totodată m-am putut apropia de adevăratele valori creştine ce ar trebui să se regăsească în fiecare dintre noi. Sper ca şi anul viitor să am ocazia să particip la această etapă şi cu siguranţă aş încuraja pe oricine să participe pentru că olimpiada de Religie, nu este doar o evaluare a cunoştinţelor, ci ajută la dezvoltarea psihică şi spirituală a tinerilor”. (Florea Mihaela, Clasa a IX-a D, C.N. „Gh. Munteanu Murgoci”- Brăila)

Premii pentru elevii brăileni

„Pentru că este primăvara, totul este verde. Verdele înseamnă viaţa, iar Viaţa înseamnă Dumnezeu. Am trăit momente cromatice.

În urma noastră rămâneau drumuri, câmpii, păduri, ceruri. Mă simţeam plină de o pace harică, aş fi zâmbit. Ne îndreptam spre Timişoara. Un oraş cu aer conservat, occidental. Altă lume, alţi oameni, totul într-o aură luminoasă. Impresiile şi trăirile mele au fost tridimensionale: cu ochii vedeam, cu buzele zâmbeam, iar cu inima şi sufletul simţeam.

Cele câteva zile au zburat ca vântul: azi luni, mâine vineri. Fiecare activitate m-a încântat. Experienţa de a cunoaşte atâţia oameni care împărtăşeau aceleaşi valori şi principii ca şi mine m-au sensibilizat şi mi-au dat speranţă în viitor. Cântările religioase m-au cutremurat. Am trăit clipe de extaz duhovnicesc. Sunt convinsă că am lăsat o suflare de iubire pe undeva pe acolo, pe o undă de râu, pe frunză, în parc”. (Marina Elena, clasa a XI-a, C.N. „Nicolae Bălcescu”- Brăila)

„Cu zâmbetul pe buze am plecat şi m-am întors din Timişoara. Zâmbeam când am plecat pentru că eram conştientă de faptul că acolo voi întâlni oameni minunaţi, că voi fi înconjurată de căldura lor şi indiferent de rezultatul concursului propriu-zis, aveam un sentiment de împlinire. Bucuroasă pentru că ajunsesem acolo, pentru că mă aflam printre tineri cu minţi frumoase, tineri care se gândesc la gândirea Lui Dumnezeu. La întoarcere, după ce toate aşteptările mele se împliniseră, zâmbeam pentru că în mintea mea, reuşisem. Acolo m-am regăsit şi acolo mi-am găsit liniştea după o perioadă mai dificilă din viaţa mea. Acolo am cugetat mult asupra propriului meu viitor şi am căutat mereu moduri de a le arăta celor din jurul meu că îmi pasă şi că voi face tot ce-mi stă în putinţă să le arăt asta.

Acum, amintindu-mi de acele câteva zile, am o singură imagine în minte pe care nu cred că o voi uita curând. Este vorba despre momentul în care Înaltpreasfinţia Sa, Mitropolitul Ioan ne-a înduioşat, cu lacrimi în ochi, îndemnându-ne să fim recunoscători în primul rând Lui Dumnezeu pentru toate. Ne-a învăţat ca atunci când vom ajunge sănătoşi acasă, sărutând fruntea mamei, să îi aducem mulţumiri şi să-i mărturisim iubirea noastră veşnică pentru toate câte a făcut pentru noi. Pentru că nu e un alt cuvânt mai dulce decât Mama. Slavă Lui Dumnezeu întru toate!”. (Stanciu Andreea, clasa a XII-a, C.N. „Nicolae Bălcescu”- Brăila)

Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun pentru grija deosebită şi sprijinul pe care-l acordă tinerilor, dar şi profesorilor care predau disciplina Religie.

Prof. Tănase Roxana,

Şcoala Gimnazială Ulmu, judeţul Brăila