Parohia Pechea IV, Protopopiatul Covurlui – Lumina din surâsul copiilor

Ziua Copilului la Parohia Pechea IV, jud. Galaţi
Ziua Copilului la Parohia Pechea IV, jud. Galaţi

Dintr-un gest de dragoste şi ca un  răspuns la chemarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de a desfăşura diferite acţiuni filantropice şi sărbătoreşti pentru copii cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului şi ulterior a Duminicii Copilului,  Parohia Pechea IV a organizat pentru copiii din parohie un neuitat „1 Iunie”.

Impulsul care ne-a dat curaj a venit din partea domnului Ambrozie Ştefan, de la Fundaţia „Năzdrăvanii” din Galaţi, care s-a oferit să asigure toată sonorizarea şi fondul muzical cu un repertoriu bogat de cântece pentru copii. Credincioase din Comitetul Parohial au rupt o bucată de pânză de 4 m, educatoarele au scris cu vopsea de diferite culori  „1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului”.

Cu toate acestea, un nou obstacol ameninţa să ne strice planurile. Vremea nu se arăta prea prielnică să organizăm această activitate afară, aşa cum ne propusesem. Atunci  a apărut în mod providenţial doamna Pelin Rodica, care ne-a pus la dispoziţie o sală mare, curată şi luminoasă, readucându-ne încrederea că vom reuşi.

Astfel, toate piesele acestui puzzle erau la locul lor şi sărbătoarea putea începe. Zeci de copii se îndreptau la ora 18,00 spre locul desfăşurării. Întrucât se circula pe strada principală, trei copii au primit veste reflectorizante şi au fost imediat învestiţi cu titlu de poliţişti pentru micii pietoni, pentru a supraveghea marginea şoselei. Imediat a pornit şi muzica pentru copii. În uralele a aproximativ 150 de copii strânşi, clovnul Dodo îşi făcuse şi el intrarea. Au început jocurile de interpretare, de recitare, de întrecere, de dans şi altele specifice copiilor. Educatoarele şi cadrele roiau de colo – colo ca nişte buni secunzi ai clovnului. Spre sfârşit, în timp ce cântau „Mulţi ani trăiască”, copiii au fost serviţi de părinţi cu prăjituri şi suc, în lumini de artificii.

Fiecare părinte, aproape de încheiere, a primit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române transmis cu ocazia Zilei Copilului şi preluat din ,,Ziarul Lumina”.

Concursul final a fost cel în care s-au acordat diplome pentru interpretare şi recitare. Ultimul copil de clasa I care a recitat şi care a încheiat şi festivitatea a rostit la microfon, împreună cu toţi ceilalţi, cu faţa la răsărit, Crezul sau Simbolul Credinţei. La final, după ce copiii au fost invitaţi să rostească împreună la fiecare Sfântă Liturghie această rugăciune, fiecare participant a primit la plecare din mâna a doi preoţi (preotul paroh şi pc. pr. Eugen Boldeanu de la Parohia Plevna) o iconiţă cu Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful, prăznuit în aceeaşi zi de 1 iunie.

Aceleaşi valuri de copii se împărţeau acum pe uliţele spre casele lor, lăsându-ne pe noi, organizatorii, şi foarte obosiţi, dar şi fericiţi mulţumind lui Dumnezeu care a făcut posibilă realizarea unui astfel de eveniment la o amploare la care, la început, nici nu am îndrăznit nici să gândim.

Preot paroh Cătălin Vătafu,
Parohia Pechea IV