Mângâiere în durere şi speranţă în calea spre veşnicie!

Soţii Oprea – victime ale tragicului accident

A trecut o săptămână de la cumplitul accident care, în dimineaţa zilei de 4 aprilie a rupt firul vieţilor celor cinci brăileni care se aflau în staţia de autobuz de pe şoseaua Râmnicu Sărat, din municipiul Brăila. Doi dintre ei, soţii Florian şi Nicoleta Oprea, erau fiii parohiei „Sfânta Filofteia”. Oameni muncitori, credincioşi şi darnici, erau în acea dimineaţa împreună, aşa cum au fost şi în ultimii douăzeci de ani de când alcătuiau o familie. Mergeau spre serviciu. El lucra la „Uzina de apă”, ea la o societate care comercializează peşte în Piaţa Mare. Nu au mai ajuns. Nici la colegi, nici la fiul lor de 10 ani, Mario-Dragoş.

În scurt timp vestea teribilului accident s-a răspândit cu repeziciune. Au aflat rudele, colegii, prietenii. Au început să-i sune cei dragi pe telefoanele mobile, dar…

Cei apropiaţi au adus cumplita veste la sfânta biserică. Durerea lor a devenit şi durerea noastră. Împreună cu pc pr. paroh Nicolae Filimon am căutat să le acordăm tot sprijinul moral şi material. În acest sens, parohia noastră a pus la dispoziţia familiei Centrul social, unde voluntarii din Comitetul parohial au ajutat la pregătirea alimentelor pentru 120 de persoane care aveau să participe la înmormântare. Totodată, din fondurile parohiei au fost decontate, către familie, toate facturile de alimente pe care le-au procurat în vederea pomenirii.

În ziua de 7 aprilie, începând cu orele 11, împreună cu pc pr. protopop Mircea Băncilă şi alţi colegi, am plecat pentru ultima dată cu Florian şi Nicoleta, din casa lor, către sfânta biserică. Au fost alături toţi cei care i-au preţuit, tineri şi vârstnici, prieteni, vecini. Au dorit să fie alături de tânărul Mario-Dragoş şi colegii lui din clasa a IV-a, de la Şcoala „Nedelcu Chercea”, împreună cu doamna învăţătoare, domnul director şi alte cadre didactice.

Comunitatea parohiei ,,Sf. Filofteia” din Brăila, în doliu

Cortegiul s-a deplasat pe cele mai importante străzi ale cartierului către biserica parohială. Înainte mergeau tinerii purtând numeroase coroane de flori, iar în urmă prietenii, poate peste 300.

Slujba înmormântării a fost oficiată de Chiriarhul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a dorit să fie alături de familia îndurerată şi mai ales de tânărul Mario-Dragoş. Prezenţa Păstorului în mijlocul păstoriţilor a adus alinare celor întristaţi, şi a arătat că putem trece mai uşor peste momentele grele din vieţile noastre, dacă suntem împreună în stare de rugăciune.

În cuvântul său, Înaltpreasfinţia Sa a evocat reperele vieţilor celor doi enoriaşi care se aflau în mijlocul bisericii: Florian, plecat la Domnul la vârsta de 41 ani, Nicoleta, la doar 38; El având grijă să asigure pentru brăileni apa,  atât de importantă pentru viaţă, ea oferind pentru hrană peşte, care ne aminteşte tuturor de Mântuitorul nostru, Domnul Hristos. Oameni obişnuiţi, din popor, care au dovedit tuturor că, prin muncă, seriozitate şi dăruire, fiecare îşi poate face un rost pe acest pământ. Chiar dacă nu puteau ajunge foarte des la sfânta biserică, uşa casei lor era permanent deschisă. Florian şi Nicoleta erau încă odată în faţa Mântuitorului şi a Maicii Sale, aşa cum fuseseră şi cu 20 de ani în urmă, atunci când au primit Sfânta Taină a Cununiei. Plecarea lor fulgerătoare din această lume, din cauza vitezei, pericolul care ne priveşte pe toţi, ne atrage atenţia asupra faptului că nu preţuim atât cât ar trebui darul cel mai mare pe care l-am primit de la Dumnezeu, VIAŢA.  Ne grăbim spre moarte! În urmă rămân nu doar amintiri, ci şi multe lacrimi. Înaltpreasfinţia Sa i-a invitat alături de sine pe toţi copiii aflaţi atunci în biserică, pentru ca toţi cei prezenţi să vadă ce mare răspundere avem spre a-i creşte şi pregăti, din toate punctele de vedere, pentru viaţă: „Copiii sunt nişte îngeri şi trebuie să avem grijă să nu le frângem aripile. Zborul lor diafan poate oricând să fie întrerupt. Ei sunt cei care zi de zi ne arată că doar cei curaţi Îl pot vedea pe Bunului Dumnezeu”. Înaltpreasfinţia Sa şi-a manifestat dorinţa ca toţi acei minunaţi copii să fie antrenaţi în activităţile organizate de parohia noastră în cadrul proiectelor educaţionale care se vor desfăşura în perioada următoare.

Aspect de la slujba de înmormântare

De asemenea, Mario-Dragoş, fiul celor doi enoriaşi mutaţi la Domnul, împreună cu colegul său de clasă, Alexandru Ionuţ Cosneanu, au fost invitaţi de Înaltpreasfinţia Sa la Centrul Eparhial, pentru ca în atelierul de croitorie să le fie confecţionate gratuit veşminte de ipodiaconi, pe care le vor îmbrăca în cadrul slujbelor la care vor participa de acum înainte în biserica închinată Sfintei Muceniţe Filoteea.  Grija deosebită a Înaltpreasfinţiei Sale pentru tânărul Mario-Dragoş se va arăta şi pe viitor, astfel Parohia noastră îi va oferi lunar o bursă în valoare de 100 lei, iar la momentul potrivit, daca va fi rânduiala Bunului Dumnezeu, tânărul Mario-Dragoş va putea urma cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi.

Familiile celor doi repausaţi, Florian şi Nicoleta, precum şi noi toţi ceilalţi care am fost prezenţi la acest înduioşător eveniment, suntem recunoscători Înaltpreasfinţiei Sale pentru cuvintele de mângâiere, pline de căldură şi pentru prezenţa Sa în mijlocul nostru.

Ne rugăm ca Domnul să aşeze în locaşurile drepţilor sufletele robilor Săi, Florian şi Nicoleta!

Pr. Ştefan Mihalcea

Parohia „Sfânta Filofteia” – Brăila