Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian

LITURGICE

IPS Casian 30 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală; săvârşeşte, la biserica din localitatea Movila Miresii, slujba înmormântării preotului Stelian Vali Hornea şi rosteşte un cuvânt funebru.

1 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de Te-Deum, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, în prezenţa angajaţilor Inspectoratului Judeţean pentru Jandarmi – Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură.

3 aprilieDuminica Sf. Cruci – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei, procesiune ce a fost urmată de rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci şi de slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia hirotoneşte întru preot pe c. diac. Neculai Voineag, pe seama parohiei Oancea, jud. Brăila, urmate de un cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la biserica ,,Înălţarea Domnului“ din municipiul Galaţi, slujba înmormântării tânărului teolog  Cosmin Munteanu şi rosteşte un cuvânt funebru.

5 aprilie – săvârşeşte, la Capela  Seminarului Teologic ,,Sf. Ap. Andrei“ – Galaţi, rugăciunea de seară cu elevii seminarişti şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

6 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

7 aprilie – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Filofteea“ din municipiul Brăila, slujba înmormântării soţilor Florin şi Nicoleta Oprea, victime ale tragicului accident rutier petrecut în ziua de 4 aprilie în municipiul Brăila.

8 aprilie – participă, la Mănăstirea Adam, la oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, de către un sobor de preoţi din Protoieria Tg. Bujor, după care săvârşeşte rânduiala tunderii în monahism pentru 2 surori din obştea monahală şi Taina Sfântului Maslu, rostind cuvânt de învăţătură.

10 aprilieDuminica Sf. Ioan Scărarul – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia hirotoneşte întru diacon pe tânărul teolog Florescu Marius-Cristian, la final rostind un cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la Mănăstirea ,,Sf. Arhangheli“ din municipiul Galaţi, slujba de mulţumire, urmată de un cuvânt de învăţătură adresat obştii monahale şi credincioşilor prezenţi, despre Sf. Ioan Scărarul şi îndemnurile sale duhovniceşti.

13 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei Canonului Mare, rostind la final un cuvânt de învăţătură.

15 aprilie – săvârşeşte, la Catedrala ,,Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila, Taina Sfântului Maslu, urmată de un cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei Acatistul Bunei Vestiri, rostind la final un cuvânt de învăţătură.

17 aprilieDuminica Sf. Maria Egipteanca – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii în cadrul căreia hirotoneşte întru preot pe c. diac. Florescu Marius-Cristian pe seama parohiei Cosmeşti-Deal II, jud. Galaţi, urmate de cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, la mănăstirea ,,Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat,  rânduiala tunderii în monahism pentru 2 rasofore din obştea monahală.

20 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite, la Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală.

8 aprilie 2016: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos prezent la Taina Sfântului Maslu de la Mănăstirea Adam, judeţul Galaţi

23 aprilie – Sf. M. Mc. Gheorghe, Sâmbăta lui Lazăr – săvârşeşte, la Catedrala din Slobozia, împreună cu PS Vincenţiu – Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi alţi ierarhi prezenţi, slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba Parastasului la 7 ani de la trecerea la cele veşnice a Episcopului Damaschin al Sloboziei şi Călăraşilor; participă, în fruntea slujitorilor şi credincioşilor brăileni, la Pelerinajul de Florii desfăşurat pe traseul dintre biserica ,,Sf. Cuv. Parascheva“ şi Catedrala ,,Naşterea Domnului“, după care rosteşte un cuvânt de învăţătură;  participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Pelerinajul de Florii, întâmpină slujitorii şi credincioşii gălăţeni participanţi, sfinţeşte Litia şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

24 aprilie – Intrarea Domnului în Ierusalim – săvârşeşte, la Catedrala ,,Sf. M. Mc. Gheorghe“ din municipiul Tecuci, slujba Sfintei Liturghii după care întâmpină slujitorii şi credincioşii tecuceni participanţi la Pelerinajul de Florii şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

24-27 aprilie – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Deniilor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, rostind cuvânt de învăţătură.

28 aprilie Joia Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii a Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia, urmată de Rânduiala Spălării Picioarelor; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Deniei celor 12 Evanghelii.

29 aprilie Vinerea Mare – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Vecerniei din Sâmbăta Mare şi ritualul scoaterii Sfântului Epitaf; participă, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Deniei Prohodului Domnului.

30 aprilieSâmbăta Mare – primeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, Lumina Sfântă de la Ierusalim, preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos, oferind-o preoţilor din protopopiatele Galaţi şi Tg Bujor.

1 mai Sfintele Paşti – oficiază slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie pascală în Catedrala Arhiepiscopală; săvârşeşte, la biserica Penitenciarului din Galaţi şi apoi la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Vecerniei speciale, a celei de „A doua Învieri“, rostind cuvânt de învăţătură.

 SOCIAL-CULTURALE

 15 aprilie – binecuvintează masa de prânz a persoanelor defavorizate, aflate în grija Cantinei sociale a parohiei „Naşterea Domnului“ din Brăila.

17 aprilie – în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi acordă diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri“ şi premii celor 12 elevi olimpici, câştigători ai fazei eparhiale a Olimpiadei de Religie din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

18 aprilie – participă, la Colegiul Naţional „Ana Aslan“ din municipiul Brăila, la ceremonia de deschidere a etapei naţionale a Olimpiadei de Istorie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură către elevii şi profesorii prezenţi, cărora le oferă cărţi de rugăciune, iconiţe şi broşuri pe teme duhovniceşti.

19 aprilie – participă, la Amfiteatrul „Prof. univ. ing. Constantin Năstase“ din cadrul Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, la conferinţa susţinută de c. diacon Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pe tema: „Binele şi Bunătatea – câteva locuri din Filocalie şi unele date recente din neuroştiinţe despre roadele spirituale şi beneficiile medicale ale bunătăţii“, unde rosteşte la final un cuvânt de învăţătură

24 aprilieSf. M. Mc. Gheorghe – la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, premiază elevii din protoierie care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură.

 ADMINISTRATIV-SINODALE

 30 martie – vizitează parohiile Scorţaru Nou, Scorţaru Vechi, Sătuc, Esna şi Movila din judeţul Brăila.

1 aprilie 2016: Ziua Jandarmeriei sărbătorită la Catedrala din Galaţi

31 martie – prezidează, la Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrul Eparhial, întrunirea consultativă a membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial cu părinţii protoierei de la cele 8 protopopiate, pentru demararea principalelor proiecte şi programe pre-pascale şi pascale în parohii şi protopopiate, întrunire la care au fost invitaţi să participe profesori de religie cu rezultate remarcabile în cadrul proiectelor comune desfăşurate în cadrul parteneriatelor Biserică – Şcoală, jurişti disponibili şi activi din punct de vedere al programelor bisericeşti, precum şi medici sau asistenţi medicali care s-au implicat în progranele social-filantropice ale parohiilor.

5 aprilie – prezidează, la Centrul eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

7 aprilie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii Măxineni – judeţul Brăila.

8 aprilie – vizitează sediul Protoieriei Tg. Bujor şi, respectiv, parohiile Căuieşti, Bursucani şi Fârţăneşti, jud. Galaţi.

10 aprilie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii ,,Sf. Arhangheli” din municipiul Galaţi.

11 aprilie – prezidează, la Centrul eparhial, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

12 aprilie – prezidează, la sediul protoieriei, conferinţa administrativă a preoţilor din cadrul protopopiatului Galaţi; prezidează, la Sala ,,Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrul Eparhial,  şedinţa de analiză a activităţii cadrelor didactice din Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi.

15 aprilie – vizitează şantierul de la Clinica de tratament din cadrul Aşezământului ,,Sf. Pantelimon” – Lacu Sărat, mun. Brăila.

19 aprilie – prezidează, la sediul protoieriei, conferinţa administrativă a preoţilor din cadrul protopopiatului Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

PRIMIRI

 5 aprilie – primeşte la Centrul Eparhial pe dl. prof. dr. Cătălin Canciu, Inspector Şcolar General al Judeţului Brăila.

11 aprilie – primeşte la Centrul Eparhial pe noul decan al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi, dl. prof. dr. Ion Cordoneanu.

14 aprilie – primeşte la Centrul Eparhial pe domnii directori generali de la reprezentanţele firmei ,,Selgros”  din Galaţi şi Brăila, pentru evaluarea şi continuarea Programului filantropic „Masa bucuriei”, iniţiat de Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru organizarea misiunii filantropice pascale în localităţile cu copii săraci.

18 aprilie – primeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe Excelenţa Sa, Alexandar Filipov, Ambasadorul Bulgariei în România.

19 aprilie – primeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe profesorii, membri ai comisiei de examinare la etapa naţională a Olimpiadei de Istorie, organizată la Brăila; primeşte la Centrul Eparhial pe c. diac. Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie  „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” – Iaşi.

20 aprilie – primeşte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe elevii participanţi la etapa naţională a Olimpiadei de Istorie, organizată la Brăila.

 Pr. Gelu Aron, secretar eparhial